Italia | Cel mai puternic cutremur din ultimii 36 de ani. 20 de răniți
Italia a fost zguduită în această dimineaţă de un nou cutremur, cel mai puternic din ultimii 36 de ani. Seismul a avut magnitudinea 6,5 şi s-a produs în apropiere de Perugia, la zece kilometri adâncime. Vestea bună e că, până acum, nu s-a raportat vreun deces, dar cel puţin 20 de oameni au fost răniţi, unii foarte grav. În plus, zeci de clădiri s-au prăbuşit.
FOTO: Mănăstirea San Benedetto din Norcia
ACTUALIZARE 00.30. Corespondenţă realizată de trimisul special Digi24 în Italia, Adrian Cojocaru:
ACTUALIZARE. 20 de persoane au fost rănite în acest seism, dintre care două grav. Este bilanțul anunțat de autorități, care dau asigurări că nu există persoane date dispărute.
Magnitudinea revizuită a fost de 6,6, în estimarea USGS, respectiv 6,5 în estimarea EMSC. Adâncimea la care s-a produs seismul este însă de numai 10 kilometri, ceea ce ar putea înseamna pagube mari.
Este cel mai mare cutremur înregistrat în centrul Italiei de la seismul din 24 august, când aproape 300 de oameni și-au pierdut viața. Noul seism, cu magnitudine mai mare decât cel din vară, se produce în condițiile în care miercuri și joi în aceeași regiune s-au produs o serie de alte cutremure, de mai mică intensitate însă.
Cutremurul de duminică dimineață s-a simțit până în nordul Italiei, la Bolzano, în apropiere de granița cu Austria, iar în sud până în regiunea Puglia.
ACTUALIZARE. Protecția civilă italiană informează că sunt câteva zeci de persoane rănite, dar deocamdată nu au fost raportați morți. Două dintre persoanele rănite sunt în stare gravă, la Amatrice.
Zeci de clădiri s-au prăbuşit, printre care şi catedrala din Norcia, iar o şosea regională a fost închisă. În total, în această săptămână, în Italia au fost cinci cutremure majore, urmate de 2.200 de replici.
ACTUALIZARE. MAE precizează într-un nou comunicat că deocamdată nu există solicitări de asistență consulară, dar continuă monitorizarea situației și a cerut informații autorităților locale italiene în legătură cu existența unor persoane de cetățenie română care ar putea fi afectate de cutremur:
„Referitor la cutremurul care a avut loc în data de 30 octombrie 2016 în centrul Republicii Italiane, între Norcia, Preci și Castel Sant’Angelo sul Nera (Umbria), Ambasada României la Roma a întreprins demersuri pe lângă autorităţile locale în vederea obținerii unor informații cu privire la urmările acestuia, precum şi cu privire la existența unor persoane de cetățenie română afectate de acestea.
Până la acest moment, la nivelul misiunii diplomatice nu au existat solicitări de asistenţă consulară.
Precizăm faptul că cetățenii români afectaţi pot solicita asistenţă consulară la următoarele numere de telefon ale Ambasadei României în Italia (0039) 06 835 233 58, (0039) 06 835 233 56, (0039) 06 835 233 52; (0039) 06 835 233 44 apelurile fiind redirecționate către Centrul de Contact și Suport al Cetăţenilor Români din Străinătate (CCSCRS) şi preluate de către operatorii Call Center în regim de permanență sau pe numărul de urgenţă al misiunii diplomatice (0039) 345.147.39.35.
Ambasada României la Roma continuă monitorizarea situației, fiind pregătită să acorde asistenţă consulară, în caz de necesitate”.
ACTUALIZARE. MAE face apel la românii din Italia aflaţi în dificultate să contacteze numerele de urgenţă ale misiunilor diplomatice, informează News.ro.
MAE a transmis, duminică, un mesaj în urma cutremurului care a afectat Italia, făcând apel la cetăţenii români care s-ar afla în dificultate să contacteze misiunile diplomatice din zonă la numerele de urgenţă, precum şi autorităţile locale italiene.
„În dimineaţa zilei de 30 octombrie 2016 a avut loc un cutremur de mare intensitate (6.1) în zona centrală a Italiei (Epicentru zona Norcia, Regiunea Umbria). Dacă există cazuri de cetăţeni români aflaţi în dificultate, nu ezitaţi să apelaţi la numerele de Urgenţă ale misiunilor diplomatice, Ambasadei României la Roma +39 345 1473935 (Lazio, Umbria, Abruzzo) şi Consulatului General al României la Bologna +39 349 1178220 (Marche, Emilia-Romagna şi Toscana)”, anunţă MAE.
Ministerul le transmite cetăţenilor să contacteze în paralel şi autorităţile locale din Italia şi Protecţia Civilă la numărul special 800 840 840.
ACTUALIZARE. Martori ai seismului au declarat că mai multe clădiri, inclusiv două biserici s-au prăbuşit peste persoane aflate înăuntru, relatează La Repubblica, citat de News.ro.
Locuitori din Tolentino (regiunea Marche) au declarat că s-a prăbuşit o biserică în care se aflau circa 30 de credincioşi care asistau la slujba de duminică.
La Norcia, s-a prăbuşit catedrala în care se aflau mai mulţi călugări, dar şi credincioşi.
Pe Twitter au apărut deja imagini cu catedrala din Norcia cum arăta înainte de cutremur şi cum arată acum.
La Amatrice, cel puţin doi oameni au fost scoşi de sub dărâmături.
ACTUALIZARE. Sunt clădiri care au căzut multe locuri din centrul Italiei, dar deocamdată nu sunt informații despre eventuale victime. În Norcia a căzut o basilică, primarul din Castelsanangelo spune că sunt mai multe clădiri prăbușite și că este un dezastru.
Metroul din Roma a fost închis după seism.
ACTUALIZARE. Centrul european pentru seisme a înregistrat încă cinci cutremure mai mici după cutremurul inițial, a cărui magnitudine este estimată la 6,5, dar care s-ar fi produs la o adâncime de numai 10 kilometri, mult mai mică decât s-a anunțat inițial.
Următoarele seisme produse au avut magnitudini de 4,6, respectiv 4,1, 3,5, 4,1 și 4,8. Sunt localizată în aceeași regiune din centrul Italiei, la adâncimi de 12, 13, respectiv 10 kilometri.
ACTUALIZARE. USGS revizuiește magnitudinea cutremurului la 6,6, iar adâncimea la 10 kilometri, după ce inițial anunțase o magnitudine estimată la 7,1.
Este însă un fapt obișnuit ca magnitudinea inițială să fie revizuită. Și televiziunile italiene anunțaseră inițial o magnitudine de 7,1.
Institutul american pentru geofizică USGS estimează că epicentrul cutremurului este situat la 68 de kilometri est-sud-est de Perugia și s-a produs la o adâncime de 108 kilometri, potrivit Reuters.
Seismul a fost resimțit la Roma mai puternic decât cel de la Amatrice, a relatat Sergiu Balaban, jurnalist român aflat în capitala Italiei. Pe străzi se aud ambulanțe, iar oamenii ies în stradă.
Scoarță terestră, scufundată cu jumătate de metru
Cutremurele de săptămâna aceasta din centrul Italiei au avut loc după ce o bucată de scoarţă terestră cu o lungime de 18 kilometri, lăţime de 10 kilometri şi o grosime de nouă kilometri s-ar fi scufundat cu jumătate de metru, explica zilele trecute ziarul La Repubblica, citat de News.ro.
Potrivit publicaţiei, o parte a bucăţii, cea dinspre sud, s-a scufundat pe 24 august. Acest lucru a făcut ca bucata să rămână înclinată, cu partea dinspre nord în sus.
Seismologii italieni, care au verificat situaţia tectonică după cutremurul de la Amatrice, au avertizat că bucata de scoarţă se va îndrepta la un moment dat, ceea ce va duce la un noi seisme.
Acest tip de cutremure, când solul are o mişcare descendentă, face ca toate construcţiile din zona afectată să îşi piardă susţinerea şi să se prăbuşească.
La seismele când mişcarea este ascendentă, provocate de regulă când două plăci tectonice se apropie una de cealaltă, pagubele sunt mai mici, afirmă experţii citaţi de La Repubblica.
Experţii italieni citaţi de La Repubblica au explicat că orice cutremur puternic destabilizează întregul sistem geologic al unei zone.
Astfel, cutremurul din august, de la Amatrice, a avut loc ca urmare al celui de la L’Aquila, din 2009. Iar seismele de miercuri au avut loc din cauză că cel de la Amatrice a provocat, la rândul său, dezechilibre.
- Etichete:
- italia
- cutremur 30.10.2016
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News