SUA | Propunere pentru desfiinţarea Colegiului Electorilor

Data actualizării: Data publicării:
barbat cu palarie cu steagul americii la ambasada sua in romania, alegeri sua 2016_161109_ELECTION_NIGHT__06_INQUAM_Octav_Ganea
Foto: Inquam Photos/ Octav Ganea

O senatoare democrată din California susţine că instituţia Colegiului Electorilor este depăşită şi că America ar trebui să scape de ea. Democrata Barbara Boxer, una dintre cele mai aprige susţinătoare ale lui Hillary Clinton, vrea să introducă în senatul SUA un proiect de lege prin care să desfiinţeze sistemului electorilor, vechi de 229 de ani, iar preşedintele Statelor Unite să fie ales prin votul direct al cetăţenilor. Iniţiativa vine după ce, potrivit numărătorii finale, Hillary Clinton a obţinut cu aproape un milion de voturi mai mult decât Donald Trump. Cu toate acestea, republicanul a fost ales preşedinte, pentru că a strîns un număr mai mare de electori.

„Acesta este singurul mandat din ţară în care poţi obţine mai multe voturi şi pierde, cu toate acestea, preşedinţia. Colegiul Electoral este un sistem depăşit şi antidemocratic care nu ne reflectă societatea modernă. El trebuie să fie schimbat imediat. Toţi americanii trebuie să aibă garanţia că voturile lor contează", a declarat Barbara Boxer, senatoare a statului California, scrie News.ro.

De fapt, americanii au ales pe 8 noiembrie, stat cu stat, 538 de mari electori. În 48 dintre cele 50 de state americane, este suficient ca un candidat să obţină cu un singur vot mai mult decât adversarul său pentru a primi toţi marii electori aflaţi în joc în statul respectiv, ceea ce distruge proporţionalitatea rezultatelor.

Prin acest joc de puzzle, Donald Trump a obţinut cel puţin 290 de mari electori, în timp ce Hillary Clinton a obţinut 232.

Însă democrata a obţinut, în total, cu aproape un milion de sufragii mai mult decât republicanul, deoarece, spre exemplu, în California, scorul mare de la urne - 61% din voturile exprimate - nu i-au adus niciun alt mare elector în plus decât dacă ar fi obţinut 51% din voturi.

În 2000, democratul Al Gore a câştigat la rândul său votul popular, însă a pierdut alegerile în faţa lui George W. Bush.

Victoria lui Donald Trump a relansat, astfel, critici vechi faţă de acest sistem, prin care se cere instaurarea votului universal direct în alegerile prezidenţiale din Statele Unite.

Peste 4,3 milioane de persoane au semnat o petiţie, pe site-ul change.org, prin care le cer celor 538 de mari electori să o aleagă pe Hillary Clinton - pe 19 decembrie -, când voturile lor vor fi numărate în mod oficial.

Însă marii electori din 26 de state sunt obligaţi, prin lege, să respecte verdictul urnelor, potrivit Arhivelor Naţionale, şi este extrem de rar ca ceilalţi mari electori „să nu se supună".

Sute de amendamente constituţionale au fost propuse de decenii, însă fără vreun rezultat.

Amendarea Constituţiei necesită acordul a două treimi din voturile Congresului şi ratificarea din partea a trei sferturi din state.

Cel de al 45-lea preşedinte american a criticat el însuşi sistemul Colegiului Electoral în 2012, când l-a catalogat drept o „catastrofă".

Însă Trump şi-a schimbat părerea marţi. Preşedintele-ales a declarat, într-un mesaj postat pe Twitter, că acest „Colegiu Electoral este de fapt genial, deoarece pune în joc toate statele, inclusiv pe cele mai mici. Campaniile sunt foarte diferite!". 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Carmen Iohannis, apariție surprinzătoare înainte de vot. Gestul făcut de prima-doamnă, a urmat exemplul...
Digi FM
Cu frumoasa lui familie, pe covorul roșu. Richard Gere, fericit alături de soția sa și de fiul lui cel mare...
Pro FM
Ultima imagine cu Freddie Mercury. Cum arăta cu trei luni înainte să moară
Film Now
Ashton Kutcher, fotografiat în timpul unei discuții tensionate, după zvonurile privind divorțul de Mila Kunis...
Adevarul
Cum au fost primiți handbaliștii români în Kosovo, la o săptămână după scandalul de pe Arena Națională
Newsweek
Cine poate încasa ultima pensie în caz de deces? Cine ia pensie de urmaș și până la ce vârstă?
Digi FM
Cameron Diaz revine la Hollywood după o pauză de mai bine de 10 ani. Cum arată azi celebra actriță din „Masca”
Digi World
Întâlnire de record. Cea mai scundă femeie din lume și cea mai înaltă femeie din lume s-au cunoscut: "A fost...
Digi Animal World
Un cadou total neașteptat de Crăciun. Reacția angajaților unui magazin când au găsit un șarpe în brazii...
Film Now
Denzel Washington spune că au existat suspiciuni legate de purtarea lui Kevin Spacey cu decenii în urmă...
UTV
Lidia Buble, inselata de fostul iubit: detaliul neasteptat care i-a dezvaluit adevarul despre „Maria”