O tânără de 24 de ani s-a săturat de oraș și s-a dus să fie administratorul unei insule în Atlantic fără poliție, ambulanță și tribunal

Deutsche Welle Data actualizării: Data publicării:
Chloe O'Malley
Chloe O'Malley s-a săturat de oraș și s-a dus să fie administratorul unei insule în Atlantic fără poliție, ambulanță și tribuna. FOTO: Captură video Digi24

O tânără de 24 de ani s-a mutat în mijlocul Oceanului Atlantic. Departe de lumea civilizată - cum ar spune unii - ea administrează o insulă irlandeză cu 345 de locuitori. Inis Oirr e o insuliță irlandeză izolată, care rezistă în fața valurilor zdrobitoare ale Oceanului Atlantic. Urmăriți un reportaj marca „Focus Europa”, un proiect Digi24 şi Deutsche Welle. Emisiunea e difuzată vineri la ora 22:30 și în reluare sâmbătă, de la ora 19:30. 

Chloe O'Malley, în vârstă de 24 de ani, și-a asumat o responsabilitate de care mulți oameni de vârsta ei s-ar feri. A venit aici pentru a fi administratorul insulei.

Chloe O'Malley, administratorul insulei: "Nu cred că izolarea orașului sau anonimatul sunt bune pentru sănătatea mea mintală sau pentru bunăstarea mea. Aș prefera să fiu într-un loc în care să mă simt conectată. Și cred că asta e cu adevărat puternic la Irlanda rurală și la insulele ca aceasta." 

O tânără de 24 de ani s-a săturat de oraș și s-a dus să fie administrator al unei insule în Atlantic fără poliție, ambulanță și tribunal

Cea mai mică dintre cele trei insule Aran este renumită pentru epava sa, încadrată de faleza impunătoare a stâncilor Moher de pe continent spre largul coastei de vest a Irlandei.

Pentru cei 345 de vorbitori de limbă irlandeză care locuiesc aici, nu există poliție permanentă, nici tribunal, nici ambulanță... Dar o au, în schimb, pe Chloe.

Chloe O'Malley, administratorul insulei: "Nu ai un singur rol. Poți avea orice plan pentru ziua respectivă. Știi că te duci și se întâmplă ceva - poate fi o înmormântare sau o pisică dispărută. Indiferent ce va fi, te vei implica, îți vei suflecă mânecile și vei face ceva."

Originară din partea continentală a Irlandei, Chloe a luptat pentru această slujbă acum trei ani, când s-a îndrăgostit de insulă în timpul unui scurt stagiu. Locuitorii insulei ar numi-o "venetică", adică o persoană care nu trăiește aici de generații.

Páraic Póil, localnic: "Așa sunt eu, cred. Peretele ăsta de aici și peretele ăla de acolo. Asta fac de când aveam 10 ani. Încerc să întrețin bucata de pământ pe care am primit-o de la tatăl meu. Acum e mult mai greu, pentru că sunt atât de multe reguli și reglementări." 

În ceea ce privește disputele legate de ziduri și terenuri, Chloe poate juca un rol de mediator. Ea nu e din Inis Oirr și poate rămâne neutră în fața politicilor interne ale insulei. Administrează cooperativa de pe insulă, înființată în 1971 și deținută de familii. Cooperativa câștigă bani din vânzarea de combustibil și piese de schimb și îi reinvestește în comunitate. Fiecare familie are dreptul la un singur vot în cazul deciziilor care afectează insula. Această funcție necesită claritate, diplomație și dexteritate din partea lui Chloe.

Chloe O'Malley, administratorul insulei: "Vreau să lucrez pentru insulă și să mă asigur că este cel mai bun loc în care ei să trăiască și în care tinerii să se întoarcă. 
Dar avem nevoie de multă finanțare și de o infrastructură îmbunătățită pentru a menține turismul, pentru a face din insulă un loc vibrant în care să trăiești."

Locuitorii spun că pregătirea și viziunea lui Chloe înseamnă modernizare. Ea a reușit să facă presiuni asupra autorităților pentru a se implica în accesarea de fonduri europene și naționale pentru Inis Oirr.

Peadar Donoghue, localnic: "Suntem foarte norocoși că o avem acum pe Chloe și că e tânără. Se descurcă foarte bine cu computerele și știe ce se întâmplă în lumea modernă, ne poate deschide calea către această lume." 

O dată pe lună, Chloe face demersuri pentru ca reprezentanții băncii naționale să vină pe insulă. Și, în fiecare lună, poliția vine aici pentru ca oamenii să facă rapoarte oficiale. Dar când ei pleacă, Chloe e cea care trebuie să rezolve disputele și problemele. De exemplu, de-a lungul digului. Deși au primit acordul pentru un dig acum 16 ani, guvernul nu a făcut nimic pentru a-l transforma în realitate. Localnicii se tem de un dezastru iminent.

Una McDonagh, localnică: "Când conduceam, un val a lovit mașina și am fost atât de dezorientată... Pentru câteva secunde, m-am oprit pur și simplu. Mă întrebam: "Doamne, se mișcă mașina? E valul?". Nu mai vedeam nimic. A fost cea mai groaznică experiență. Nici măcar nu pot să explic cât de rău a fost."

De aceea, Chloe face presiune asupra politicienilor pentru dig.

Chloe O'Malley, administratorul insulei: "Importăm apă, aproximativ 20 de mii de litri, de două ori pe zi în timpul verii. Contribuabilii irlandezi plătesc pentru asta și avem nevoie de infrastructură pentru a colecta mai multă apă de ploaie, pentru a o filtra pe insulă și pentru a reduce amprenta de carbon." 

Tânăra administrează bine insula, spune predecesorul ei, care locuiește aici.

Máire Ui Mhaoláin, fostul administrator al insulei: "Experiența pe care o trăiești într-o cooperativă, într-o comunitate mică, e de neegalat oriunde altundeva. Iar dacă reușești să faci treaba asta, ei bine, după aceea, poți face orice."  Abilitățile se formează, dar valorile după care trăiește Chloe... ea le-a avut dintotdeauna.

Chloe O'Malley, administratorul insulei: "Există un sentiment de comunitate aici și cred că mulți oameni vin pe insule sau pe Insulele Aran, căutând un loc de vindecare, un loc în care se pot conecta din nou, chiar dacă au propriile probleme de familie sau alte probleme." 

Drumurile mărginite de ziduri din Inis Oirr sunt cele pe care Chloe le-a ales să îi fie casă. Și lucrează împreună cu locuitorii insulei pentru a depăși provocările acestui loc izolat, pentru a-i valorifica și proteja frumusețea excepțională. 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Pensia pe care o va încasa Traian Băsescu. Câți bani va lua fostul președinte, nimeni nu se aștepta la suma...
Digi FM
Câți bani câștigă Ștefan Bănică pentru un spectacol. Onorariul e pe măsura popularității sale
Pro FM
Ce pofte are Hailey Bieber de când este însărcinată: „Nu aveți voie să judecați”
Film Now
Elizabeth Hurley are o siluetă impecabilă la aproape 59 de ani. Imaginile din vacanță au făcut furori pe...
Adevarul
Medicamentul foarte ieftin care poate să provoace o scădere în greutate de 14 kilograme într-o lună...
Newsweek
RECALCULARE Care pensionari iau 1.000 lei în plus la pensie, deși s-au pensionat înainte de 60 ani?
Digi FM
Ben Affleck şi Jennifer Lopez locuiesc separat, pe fondul problemelor în căsnicie, susțin surse citate de...
Digi World
Cum să-ți alegi ochelarii de soare pentru a te proteja de efectele razelor UV. Detaliul la care să fii atent
Digi Animal World
Rasa de pisici cu cea mai mică speranță de viață. Ce trebuie să știi dacă ai ca animal de companie această...
Film Now
Tom Cruise a primit cea mai mare lovitură de la fiica sa, Suri. Ce decizie a luat tânăra în vârstă de 18 ani
UTV
Cine este noua iubita a lui CRBL? Artistul a fost surprins in prezenta unei pustoaice la scurt timp dupa...