Foto Mai e Turcia o destinație sigură de vacanță după cutremurele devastatoare? Care e atmosfera în Istanbul sau Antalya

Data actualizării: Data publicării:
avion cu steag turcia
FOTO: Getty Images

Turcia se pregătea pentru un an de aur al turismului. Cu orașele sale istorice, plajele frumoase și un curs de schimb încurajator pentru vizitatori, țara era gata pentru renașterea post-pandemică. Apoi a avut loc dezastrul. Cutremurul devastator din 6 februarie a distrus orașe și a ucis zeci de mii de oameni. Impactul emoțional și frica de viitoare replici se simt în toată țara. Operatorii de turism din Turcia se întreabă acum dacă dezastrul îi va speria pe turiști și îi va face să își schimba planurile de călătorie.

Problema poate fi considerată minoră în raport cu suferința celor din zonele afectate de cutremur, dar asta nu înseamnă că nu este reală. Turismul este extrem de important pentru economia Turciei și o sursă de venit pentru mulți turci. Cu atât mai mult cu cât, după pandemie, se simte o nevoie de vizitatori mai mare ca oricând, scrie CNN.

Reticența turistică în urma unui dezastru este de înțeles. Turiștii văd imagini din zonele afectate și tind să creadă că aceasta este situația în toată țara.  

Turiștii încep așadar să își pună întrebări inevitabile. Pericolul se va menține? Vor fi ei o povară pentru gazdele lor într-un moment în care țara încearcă să-și revină? Vor fi bineveniți? Se vor distra în continuare?

În câteva săptămâni, Turcia va intra în sezonul turistic de vârf. Industria turismului a înregistrat deja anulări ale călătoriilor în primele zile și săptămâni de după cutremur. Acum, sectorul turistic așteaptă. Semnele sunt bune, spune însă Kaan Kavaloğlu, președintele Asociației Hotelierilor. El este încrezător că țara va avea un an bun turistic, deoarece zborurile sunt operate fără probleme către majoritatea destinațiilor importante, iar stațiunile și afacerile s-au deschis.

„Ținem legătura cu operatorii de turism din diferite țări și cu agențiile de turism online, care confirmă că Turcia se pregătește pentru un nou sezon de vară record în toate destinațiile sale importante”, a spus el pentru CNN Travel.

Reporterii CNN au mers în câteva dintre principalele destinații turistice din Turcia, pentru a vedea care este atmosfera.

Istanbul

Istanbul este printre cele mai importante destinații de vacanță din lume. În 2022, turiștii au cheltuit acolo peste 13 miliarde de dolari, potrivit Consiliului Mondial pentru Călătorii și Turism.

La fel ca majoritatea punctelor turistice principale din Turcia, Istanbulul a simțit undele de șoc ale cutremurului din 6 februarie, dar nu a suferit nicio pagubă. Orașul, în care sunt 15 milioane de locuitori, se află la mai mult de 800 de kilometri de epicentrul cutremurului.

istanbul-profimedia
Istanbul. FOTO: Profimedia Images

Büke Yurdadoğ, managerul Çukurcuma Hamamı, este îngrijorată că turiștii vor fi speriați de cutremur. Ea însăși este marcată de amploarea tragediei și de numărul de victime, iar acum se teme și că turiștii vor evita Istanbulul din cauza evenimentelor recente.

„Vom intra în vârful sezonului turistic în Istanbul și, comparativ cu anul trecut, se constată o scădere a afacerilor, chiar dacă este una mică”, spune Yurdadoğ. „Cutremurul ne-a afectat pe toți, atât personal, cât și ca afacere. Încercăm să ajutăm cât de mult putem provinciile afectate, iar pe de altă parte ne străduim să ne primim oaspeții cât de bine putem. Dezastrele naturale sunt inevitabile, iar Istanbulul este un oraș care există de secole și a găzduit zeci de culturi și civilizații”, adaugă ea.

Turiștii, spune Yurdadoğ, vor fi în continuare atrași de oferta variată a Istanbului: „Este un oraș care poate părea haotic de la distanță, dar când vizitatorii vin aici și încep să exploreze, descoperă mistere la fiecare colț. Cred că fiecare cartier are ceva care atrage fiecare turist, în funcție de interes”

Antalya

Antalya poate fi sinonimă cu vacanțele pe plajă, dar orașul și regiunea în care se află sunt destinații potrivite și pentru pasionații de istorie sau de drumeție pe munte.  

Mehmet Ali Börtücene este proprietarul unui hotel dar și patron al unui local rafinat care oferă rețete tradiționale. Spune că seismul a avut un impact semnificativ asupra Antalyei, care se află la mai mult de 600 de kilometri de epicentru și că rezervările turistice au scăzut. El adaugă că turiștii i-ar putea ajuta pe supraviețuitorii cutremurului.

„După dezastru, Antalya a primit multe victime ale cutremurului care au rămas fără adăpost și șomeri. Turiștii care vin în această regiune vor contribui indirect la procesul lor de recuperare. Turismul este una dintre cele mai importante surse de venit ale Turciei și, prin urmare, fiecare turist care vine aici ajută efectiv la atenuarea acestei traume. După cutremur, turismul a scăzut în regiunea Antalya, tristețea pe care o simțeau oamenii în mod natural ne-a redus considerabil munca”, spune Börtücene.

Beach Tourism In Konyaalti, Antalya, Turkey - 04 Aug 2022
Antalya. FOTO: Profimedia Images

El a vorbit despre oferta pe care Antalya o are, cu coasta plină de păduri de pini, ienupăr și cedru, cu ruinele antice, cu drumețiile care se pot face pe coastă, cu frumusețile naturale, insula Beș Adalar sau satul de pe muntele Üçoluk.

Cappadocia

Deși situată la 300 de kilometri de epicentrul cutremurului, Cappadocia este o zonă foarte sigură, dă asigurări Deniz Karkın, managerul unui hotel.

„Luând în considerare datele științifice, Cappadocia este una dintre regiunile din Turcia cu cel mai scăzut risc de cutremur. Oaspeții care plănuiesc să viziteze Turcia pot alege Cappadocia pentru călătoriile care le asigură liniște sufletească”, spune el. 

Peisajul din regiune este atracția principală pentru vizitatori, dar și istoria celor care și-au sculptat casele în stânci este la fel de fascinantă.

cappadocia-profimedia1
Cappadocia-Goreme. FOTO: Profimedia Images

„Cappadocia este ca ruptă dintr-un basm, o așezare în care orașele subterane au fost sculptate cu mii de ani în urmă. Este cunoscută și pentru vinurile sale și ca leagăn al creștinismului. Oaspeții care vin aici experimentează Muzeul în aer liber Göreme, Patrimoniul Mondial UNESCO, orașele subterane Kaymaklı și Derinkuyu, Valea Pașabağ, Văile Iubirii și Kızılçukur, unde poți vedea uimitoare apusuri de soare. În fiecare dimineață, cerul este colorat de sute de baloane cu aer cald, care oferă oaspeților șansa de a vedea și fotografia Cappadocia de sus.”, spune Karkın.

Izmir

Al treilea cel mai populat oraș al Turciei, Izmir este, de asemenea, unul dintre cele mai moderne ale sale, atrăgând vara mulțimi de oameni dornici să petreacă în orașul Alaçatı, să danseze în cluburile de pe plajă din Çeşme sau să deguste vinuri.

Zeynep Çiftçioğlu İpekçi, care lucrează ca director de comunicare la unul dintre cele mai exclusiviste hoteluri din Izmir, spune că rezervările au scăzut după dezastru, dar nu în mod semnificativ.

Ephesus ancient city in Izmir, Turkey
Orașul antic Efes, din Izmir. FOTO: Profimedia Images

„Chiar dacă Izmir este departe de provinciile afectate de cutremur, am fost copleșiți de o tristețe profundă. Cu toate acestea, facem un efort pentru a ne continua munca și pentru a promova pacea, calmul și dragostea care sunt esența Alavya. Desigur, am avut unele anulări, dar majoritatea oaspeților noștri au continuat să vină”, spune Çiftçioğlu İpekçi.

Ea spune că vizitatorii vor aprecia străzile pietruite, morile de vânt, apele turcoaz și briza, precum și produsele locale.

„Bucătăria de la Marea Egee, cu aperitivele, salatele, deserturile sale este una dintre cele mai savuroase din lume”, spune Çiftçioğlu, care vorbește despre siturile UNESCO Efes și Bergama, frumusețile naturale din Karaburun, frumoasele golfuri, podgorii și restaurante pescărești.

 

Editor : G.M.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri