Industria zahărului a finanţat cercetări medicale care să arate că sunt mai nocive grăsimile

Data actualizării: Data publicării:
Zahăr ridicat cu o linguriță
Foto: Gulliver / Getty Images

În anii 60, industria zahărului ar fi finanțat cercetări care să arate că grăsimile reprezintă un pericol mai mare pentru sănătate decât consumul de glucide, potrivit unui articol publicat de o revistă americană de specialitate, JAMA Internal Medicine

Sugar Tax Proposed Following WHO Global Report On Diabetes
Getty Images

Articolul citează documente interne care arată că mai mulți industriași grupați într-o fundație (Sugar Research Foundation, SRF) doreau să fie demontate îngrijorările privind un posibil rol al zahărului în bolile de inimă. În consecință, SRF a sponsorizat cercetători de la Harvard care să facă exact acest lucru. Rezultatele studiului au fost publicate în 1967 în New England Journal of Medicine, fără a se menționa că cercetarea a fost finanțată chiar de industria zahărului.

Studiul oamenilor de știință de la Harvard punea la îndoială toate cercetările anterioare pe tema zahărului și ajungea la concluzia că reducerea consumului de grăsimi din dieta americanilor este cea mai bună modalitate de a limita afecțiunile coronariene.

Dacă americanii puteau fi convinși să mănânce alimente cu mai puține grăsimi – ca să se păstreze mai sănătoși – firesc, ar fi încercat să înlocuiască grăsimile cu altceva. Cum începuseră să apară studii că zahărul este o sursă de calorii mai puțin „bună” decât alți carbohidrați, atunci a apărut ideea unui studiu care să demonteze aceste critici.

În ultima jumătate de secol, industria zahărului a încercat să influențeze dezbaterea științifică referitoare la riscurile pe care le presupune consumul de zahăr și grăsimi. Iar publicarea studiului respectiv într-o revistă de medicină atât de prestigioasă a fost o strategie deșteaptă, pentru că a influențat dezbaterea științifică la nivel global.

Nu sunt dovezi că SRF a editat direct manuscrisul publicat în 1967, dar sunt dovezi „circumstanțiale” că cel puțin concluziile studiului au fost influențate de industria zahărului, susțin autorii articolului publicat în JAMA Internal Medicine, care au avut acces la numeroase documente.

Studiul cercetătorilor de la Harvard a costat aproape 50.000 de dolari în banii de astăzi, iar unul dintre cercetători era chiar președintele Departamentului de Nutriție de la Harvard, care a fost făcut ad hoc vicepreşedinte al fundaţiei înfiinţate de industriaşi.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Călin Georgescu spune că nu a dorit să devină preşedinte. Care era planul lui, de fapt: „România, o...
Digi FM
Dorian Popa și noua iubită, vacanță romantică în Veneția. Bruneta pare îndrăgostită lulea
Pro FM
Motivul pentru care Dolly Parton și regretatul ei soț Carl Dean nu au avut copii: „Am avut libertate”
Film Now
Denise Richards, în lacrimi când a auzit motivul pentru care fiica ei și-a operat nasul: „Mă întristează atât...
Adevarul
Planul POT, dezvăluit de Anamaria Gravilă: Reluarea turului 2, după alegerile din mai. „Președintele a fost...
Newsweek
Anunțul lui Ciolacu care crește pensiile a 3.000.000 de pensionari. Două legi au fost schimbate
Digi FM
Ianis Hagi, marele absent la decorarea lui Gică Hagi de la Cotroceni. Motivul pentru care nu a participat la...
Digi World
Gustarea care-ți poate proteja ochii, superaliment și pentru inimă și creier. Consumată zilnic în cantități...
Digi Animal World
Reacția unei pisici când stăpâna ei tușește lângă ea. Felina și-a retras ușor lăbuța, vizibil deranjată
Film Now
Reacția dură a lui Ben Affleck atunci când fiul său i-a cerut să-i cumpere adidași de 6.000 de dolari: „Eu am...
UTV
Dorian Popa își asumă noua relație! Vacanță romantică la Berlin alături de iubita misterioasă