Ce s-a întâmplat cu jurnalista rusă care a protestat în direct față de războiul lui Putin: "Fiul meu m-a numit trădătoare"

Data publicării:
Jurnalista Marina Ovsyannikova protestează față de războiul început de Rusia în Ucraina, în martie 2022.
Marina Ovsyannikova a devenit cunoscută în toată lumea după ce a întrerupt transmisia unui post de televiziune rusesc pentru a protesta față de războiul din Ucraina. Foto: Profimedia Images

Marina Ovsyannikova, fosta jurnalistă a unui post rusesc de televiziune care a devenit faimoasă în toată lumea după ce a întrerupt trasmisia pentru a protesta față de războiul început de Vladimir Putin în Ucraina, trăiește acum în exil și spune că până și propriul său fiu a numit-o "trădătoare", adăugând că "războiul a distrus multe familii", scrie The Guardian.

Marina Ovsyannikova, care s-a născut în Ucraina, a intrat în platoul de știri, în urmă cu un an, cu o pancartă pe care scria: "Opriți războiul. Nu războiului".

Un alt mesaj spunea: "Nu credeți propaganda. Aici sunteți mințiți".

La vremea respectivă, Marina Ovsyannikova a primit o amendă de 30.000 de ruble (aproximativ 1.800 de lei). Jurnalista, care și-a dat demisia de la postul de televiziune, și-a continuat protestele în stradă.

În august 2022, aceasta a fost inculpată pentru "răspândirea de informații false" după ce a arborat o pancartă cu mesajul "Putin este un ucigaș, soldații lui sunt fasciști" în fața Kremlinului.

Marina-Ovsyannikova
Marina Ovsyannikova a fugit din Rusia și locuiește acum la Paris. Foto: Profimedia Images

Marina Ovsyannikova a fost plasată în arest la domiciliu în așteptarea procesului, în urma căruia risca 10 ani de închisoare. Totuși, aceasta a reușit să scape și să fugă în Europa. Acum locuiește în Paris, alături de fiica ei.

Rușii au fost distruși de Putin

Însă relația cu fiul său a avut de suferit.

"Fiul meu m-a numit trădătoare. Mi-a zis că am trădat familia. Că am trădat țara. Pot spune asta pentru milioane de familii în aceeași situație - războiul a distrus multe familii. Iar asta este o adevărată catastrofă pentru că rușii au fost distruși de Putin, nu doar fizic, prin trimiterea lor la război, dar și la nivel psihologic", a spus jurnalista într-un interviu pentru BBC.

"Rusia este acum într-o depresie profundă, există apatie peste tot și milioane de oameni nu știu ce le rezervă viitorul", a spus aceasta.

Marina Ovsyannikova nu știe când sau dacă se va mai putea întoarce în Rusia.

"Nu pot să mă întorc acum. Dar îmi văd viitorul în Rusia. Fiul meu este acolo, familia mea este acolo, mama, iar ei nu vor să părăsească țara", a spus ea.

Ovsyannikova a povestit că a închis de multe ori ochii la propaganda transmisă de televiziunea la care lucra, dar după invadarea Ucrainei nu a mai putut să tacă.

"Au fost mulți factori. În timp am realizat că televiziunea rusească s-a transformat într-o mașinărie uriașă de spălat creiere. Apoi, eu am rădăcini ucrainene, tatăl meu este din Ucraina. A fost o eliberare emoțională uriașă. Nu mi-a păsat ce avea să se întâmple cu mine mai târziu", a spus ea.

Editor : D.R.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri