Barbados sărbătorește înlăturarea Elisabetei a II-a de la conducerea statului. Prințul Charles va participa la ceremonii

Data actualizării: Data publicării:
Elisabeta a II-a și Sandra Mason
Regina Elisabeta a II-a și Sandra Mason, viitoarea președintă a Barbadosului. Foto: Profimedia Images

Barbados, fostă colonie britanică, va renunța de săptămâna viitoare la monarhie și o va înlătura pe Regina Elisabeta a II-a din poziția de șef de stat pentru a deveni o republică parlamentară. Mica țară insulară din Marea Caraibilor și-a ales deja viitoarea președintă, iar în 30 noiembrie va sărbători eliminarea ultimelor legături imperiale cu Regatul Unit și ruperea finală de trecutul său colonial, la 400 de ani de la sosirea primelor ambarcațiuni coloniale engleze, relatează Reuters. Prințul Charles va participa la ceremoniile prin care se va proclama republica.

Barbados consideră că înlăturarea Elisabetei a II-a, care este regină și în alte 15 țări printre care Australia, Canada și Jamaica, este o demonstrație de încredere de sine și o modalitate de a se rupe definitiv de „demonii” trecutului său colonial.

„Acesta este finalul poveștii exploatării coloniale a minții și trupului”, spune Sir Hilary Becklers, istoric din Barbados. El spune că proclamarea republicii reprezintă un moment istoric nu doar pentru Barbados, dar și pentru alte societăți din Caraibe și pentru toate societățile post-coloniale.

„Poporul acestei insule s-a luptat nu doar pentru libertate și dreptate, dar și pentru a se rupe de tirania autorității coloniale și imperiale”, a continuat el.

Nașterea republicii Barbados, la 55 de ani de la proclamarea independenței, are loc la 400 de ani de la colonizarea sa de către Anglia în vremea regelui Iacob I și al VI-lea (n. red. - Iacob a fost Rege al Scoției din 1566, cu numeralul al VI-lea și din 1603 a devenit și rege al Angliei și Irlandei, cu numeralul I).

Ultima oară când o țară a renunțat la monarhie și la Elisabeta a II-a a fost acum aproape 30 de ani, când Mauritius, o insulă din Oceanul Indian s-a proclamat republică dar a rămas în cadrul Commonwealth-ului, o asociație a fostelor colonii britanice, condusă de Regatul Unit.

Palatul Buckingham nu a comentat decizia țării de a se proclama republică și a afirmat că decizia ține de „voința poporului din Barbados”.

Colonia Barbados, una dintre primele societăți sclavagiste

Când englezii au ajuns prima oară în Barbados, în secolul al XVII-lea, teritoriul era nepopulat ca urmare a raidurilor spaniolilor care au forțat plecarea populației locale.

După ce a ocupat insula, Regatul Angliei (n. red. – dispărut în 1707 prin unificarea cu Scoția și formarea Regatului Marii Britanii) a adus muncitori albi pentru a lucra pe plantațiile de tutun, bumbac sau trestie de zahăr, însă i-a înlocuit foarte repede cu aproximativ 600.000 de oameni din Africa transformați în sclavi între 1627 și 1833.

„Sub stăpânirea colonială engleză (și mai apoi britanică), Barbados a devenit laboratorul din care au apărut societățile de plantație din Caraibe. A devenit laboratorul pentru societatea sclavagistă, care a fost exportată apoi în Jamaica și în coloniile din America de Nord, Carolina și Georgia”, spune Richard Drayton, profesor de istorie globală și imperială la King’s College.

Peste 10 milioane de africani au fost transformați în sclavi și aduși în America prin comerțul internațional de sclavi între secolele al XV-lea și al XIX-lea. Cei care au supraviețuit călătoriei brutale, au ajuns să muncească până la moarte pe plantații.

Deși sclavia s-a abolit în teritoriile britanice din 1838, proprietarii de plantații au continuat să aibă putere economică și politică considerabilă o lungă perioadă după.

Decizia Barbadosului ar putea accentua sentimentul republican și în alte foste colonii britanice

Prințul Charles va merge în Barbados în zilele următoare pentru a participa la ceremoniile care marchează înlăturarea mamei sale de la conducerea statului.

Deși renunță la monarhie, Barbados intenționează să păstreze relații cordiale cu Regatul Unit și va rămâne partea a Commonwealth-ului, din care mai fac parte și alte 54 de țări de pe toate continentele, foste colonii britanice.

Totuși, înlăturarea Reginei ar putea să producă efecte și în alte țări din Caraibe și ar putea provoca un nou val de republicanism în regiune.

„Va avea consecințe în mod specific în regiunea vorbitoare de limbă engleză din Caraibe”, a spus Drayton, care spune că există dezbateri similare despre republicanism și în Jamaica sau în St. Vincent și Grenadine.

„Regina a avut o relație foarte bună cu multe dintre aceste țări și și-a arătat angajamentul față de Commonwealth, deci cred că atunci când ea va muri, problema abolirii monarhiei va deveni și mai importantă în țări precum Canada sau Australia”, a adăugat Drayton.

Republica Barbados va fi proclamată într-o ceremonie care va începe, luni, 29 noiembrie, în Piața Eroilor Naționali din Bridgetown.

„A venit momentul să lăsăm în urmă trecutul nostru colonial. Aceasta este declarație supremă de încredere în cine suntem și în ce putem să realizăm”, a spus prim-ministra țării, Mia Mottley, într-un discurs din 2020 pregătit pentru Sandra Mason, guvernatoarea-generală a Barbadosului în numele Reginei, care va deveni președinta țării din 30 noiembrie.

Editor : Adrian Dumitru

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri