Tăriceanu, audiat la instanța supremă: „DNA este un fel de poliție politică”
Preşedintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, a fost audiat, marţi, de Înalta Curte de Casație și Justiție (ÎCCJ) în dosarul în care este acuzat de mărturie mincinoasă şi favorizarea făptuitorului. Procurorii anticorupţie susţin că el ar fi minţit atunci când a dat declaraţie ca martor în dosarul retrocedării fermei Băneasa şi a unei bucăţi din pădurea Snagov. Presedintele Senatului neagă însă aceste acuzaţii în faţa instanţei, unde a refuzat să fie judecat în procedură simplificată. Călin Popescu Tăriceanu mai spune că îşi menţine declaraţiile date anterior procurorilor. În dosarul retrocedărilor ilegale sunt judecaţi Prinţul Paul, Remus Truică, Tal Silberstein şi Dan Andronic.
ACTUALIZARE 14.22. „Acuzațiile nu se susțin. Sunt nevinovat”, a declarat Călin Popescu Tăriceanu, la ieșirea de la instanța supremă. „Porcurorii fac ceea ce se numește vânătoare”, a adăugat președintele Senatului.
„Este inacceptabil acest comportament al procurorilor, care încearcă să smulgă denunțuri de la cei care sunt anchetați împotriva anumitor persoane. Eu cred că DNA trebuie să înțeleagă că este o instituție care trebuie să respecte și Constituția, și legile. DNA este un fel de poliție politică în România”, a adăugat Călin Popescu Tăriceanu.
ACTUALIZARE 10.55. Președintele Senatului a ajuns la instanța supremă și a intrat la audieri fără să facă declarații.
_____________________________________________________________________________________________________________________________________
La primul termen al procesului, în 14 martie, preşedintele Senatului a spus că nu recunoaşte învinuirile şi nici nu le înţelege. Tăriceanu a precizat că nu vrea să fie judecat în procedură simplificată şi că vrea să dea o declaraţie la un alt termen de judecată, instanţa stabilind ca el să fie audiat în 11 aprilie, relatează News.ro.
Avocatul lui Tăriceanu le-a spus judecătorilor că apărarea vrea să ceară probe în proces şi, totodată, să vadă ce probe vrea să prezinte Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA). El a mai spus că patru martori audiaţi nu sunt trecuţi în rechizitoriu, iar alţi martori au fost audiaţi într-un dosar disjuns.
Procurorul DNA prezent la şedinţa de judecată a spus că acuzarea nu contestă probele administrate în faza de urmărire penală şi că este de acord cu cererea avocatului de studiere a actelor depuse la primul termen din dosarul lui Tăriceanu.
Procesul în care Călin Popescu Tăriceanu este acuzat de mărturie mincinoasă şi favorizarea făptuitorului a început în 14 martie la ÎCCJ.
Pe 10 februarie, instanţa a decis că procesul poate începe pe fond, respingând definitiv cererile şi excepţiile formulate de preşedintele Senatului.
În 6 iulie 2016, procurorii DNA Braşov l-au trimis în judecată pe Călin Popescu Tăriceanu, după ce ar fi minţit în declaraţiile date ca martor în dosarul retrocedării unei suprafeţe din Pădurea Snagov şi a fermei Băneasa, în care sunt judecaţi prinţul Paul, Remus Truică, Tal Silberstein şi Dan Andronic.
Alături de preşedintele Senatului a fost trimis în judecată şi Dorin Marian, fost şef al Administraţiei Prezidenţiale a României în anul 2000, acesta fiind acuzat tot de mărturie mincinoasă.
Fostul premier Victor Ponta a fost audiat ca martor de procurorii DNA în dosarul de mărturie mincinoasă al preşedintelui Senatului. Întrebat despre relaţia cu Remus Truică, omul de afaceri care ar fi pus la cale retrocedarea frauduloasă a pădurii Snagov, Ponta a recunoscut că-l ştia pe acesta de mai mulţi ani.
Chestionat dacă s-a întâlnit cu consultantul politic israelian Tal Silberstein acasă la Tăriceanu, Ponta a răspuns afirmativ.
„Da, l-am găsit acasă la Călin Popescu Tăriceanu în 2014 şi s-a vorbit de formarea unui nou partid. Tăriceanu se vedea şi cu Traian Băsescu şi cu Vasile Blaga”, a declarat la DNA fostul premier, conform actelor de la dosar consultate de News.ro.
În acelaşi dosar, fosta soţie a lui Călin Popescu Tăriceanu, Ioana Valmar, a declarat procurorilor DNA că, în octombrie 2008, a fost contactată de un avocat de la o firmă de avocatură care i-a cerut să autentifice ca notar, un contract de vânzare-cumpărare privind un teren din Bucureşti şi care aparţinea Prinţului Paul Al României.
„Erau 17 hectare pe Strada Ion Ionescu de la Brad din Bucureşti. Avocatul mi-a spus că este pe Strada Siseşti şi mi-a cerut o estimare de taxe. Cumpărător era SC Replicia, prin Remus Truică. I-am comunicat că valoarea minimă pentru tranzacţie, conform grilei notarilor pentru 2008 era de 500 de euro pe metru pătrat. Rezulta o valoare de 85 milioane de euro, impozitul în sarcina vânzătorului calculat fiind de 1.709.000 de euro. Truică mi-a cerut să autentific contractul la o valoare de 50-60 euro/mp. Nu am fost de acord”, a arătat fosta soţie a lui Tăriceanu, în declaraţia de martor.
Într-un final, tranzacţia nu s-a mai semnat la cabinetul Ioanei Tăriceanu şi Truică a ales alt notar.
În 18 mai 2016, omul de afaceri Remus Truică, Prinţul Paul şi alte 20 de persoane, între care Tal Silberstein, Benjamin Steinmetz Agavi Moshe, Marius Marcovici şi jurnalistul Dan Andronic, au fost trimişi în judecată în dosarul retrocedării ilegale a fermei Băneasa şi a 47 de hectare din Pădurea Snagov.
- Etichete:
- dna
- tariceanu
- iccj
- dosar padurea snagov
- dosar calin popescu tariceanu
- marturie mincinoasa tariceanu
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News