Pentru românii care îşi duc viaţa în comunităţi izolate, nimic nu e mai important în ziua votului decât să meargă să-şi exprime opţiunea. Chiar dacă asta înseamnă să meargă pe jos 12 kilometri.
Locuitorii din satele uitate de lume ar putea fi oricând un exemplu pentru orășenii care nu găsesc timp sau motivaţie pentru a vota.
Andrada Velciov, reporter Digi24: „Nici bătrânețea și nici izolarea nu-i împiedică pe locuitorii din Ținutul Pădurenilor să voteze. Dacă unii au mașini sau biciclete, alții fac drumul pe jos. De la ei de acasă până la secția de votare și înapoi trebuie să parcurgă chiar și peste 12 kilometri.”
În comuna Cerbăl mai locuiesc acum puţin peste 470 de oameni. 123 dintre ei sunt înscriși pe listele secției din Feregi, acolo unde votează localnici din 3 sate: Feregi, Poienița Tomii și Merișoru de Munte. Cei care locuiesc mai aproape sau care au prins o mașină cu care să meargă la secție, au votat încă de dimineață.
„Avem nivelul ăsta de cunoștințe și știm că suntem obligați, moral, ca să venim să votăm”, spune un localnic.
Alții au amânat mersul la vot pentru după-amiază, atunci când treburile din gospodărie sunt terminate.
„Numa să-mi termin treburile, că îs singură acasă și după ce le termin merg, că la toate voturile am fost”, spune o femeie.
Şi în Dolj, în Buzduc, o comună cu puţin peste 200 de locuitori, votul e o datorie civică importantă. Până la miezul zilei, votaseră aproape trei sferturi dintre săteni.
„E ceva cetăţenesc! Deci e obligaţiunea noastră a românilor. Deci trebuie să alegem pe cineva să ne conducă şi pe noi mai departe”, spune un bărbat.
Dumitrescu Mihaela, preşedintele secţiei de vot Buzduc: „A fost bine, deci au venit oamenii, au venit de dimineaţă. Au venit 67 de persoane din lista permanentă. Deci am avut 125... şi mai vin.”
În județul Cluj, cea mai mare prezenţă la urne se înregistra la orele prânzului la Șigău, un sat mic, la 15 kilometri de municipiul Dej. Aici, toți locuitorii votataseră deja. La ora 14 prezența era de 104%.
Moncea Ioan, primarul comunei Şigău: „Sunt unii care nu au domiciliu în satul Șigău și vin în weekend, vin acasă, la țară. Și sunt alţii care au cabane, au case de locuit acolo și au buletinele la oraș, au la Dej buletinul, și de aia e prezența asta așa de mare.”