Ministrul Justiţiei Florin Iordache a declarat că, prin OUG adoptată de Guvern, abuzul în serviciu a fost reglementat mai bine şi pus în concordanţă cu decizia curţii. El a refuzat să răspundă cine beneficiază de aceste noi prevederi şi a motivat adoptarea în această seară pe criteriul oportunităţii.
Reporter: Care e noua definiţie a abuzului în serviciu?
Florin Iordache: Ceea ce cred eu că e foarte important la abuz în serviciu, acea plângere prealabilă pe care simplii cetăţeni au invocat-o a fost eliminată, a fost pusa în concordanţă cu decizia curţii. Cuantumul a rămas la 200.000 de lei. Altă întrebare!
Reporter: Deci ce e sub 200.000 de lei nu e sancţionat?
Florin Iordache: Nu e sancţionat penal, paguba se recuperează, nu e sanctionat penal, asta ne-a recomandat şi curtea ţinând cont de condiţiile agravante. Am considerat că e o limită agravantă, instanţa putea considera 2 milioane de euro limita. Am stabilit condiţia de 200.000 de euro, e foarte important în comunicarea publică a apărut că dezincriminăm abuzul în serviciu. Nu, l-am reglementat mai bine şi l-am pus în concordanţă cu decizia curţii. Altă întrebare!
Reporter: Când intră în în vigoare OUG? La publicarea în monitorul oficial sau la alt termen?
Florin Iordache: La publicarea în monitor. Altă întrebare!
Reporter: În ce măsură beneficiază Liviu Dragnea?
Florin Iordache: Ordonanţa nu s-a făcut pentru oameni politici sau persoane, pentru infracţiuni şi o mai bună clarificare. Altă întrebare!
Reporter: De ce nu aţi ales ca proiectul de lege să fie asumat în Parlament?
Florin Iordache: Dacă apelaţi la memoria de acum OUG 18 pe care vechiul guvern a modificat 130 de articole, am considerat că e oportun pentru a modifica prin OUG, atât parlamentul, nici guvernul nu au pus în timp util în concordanţă deciziile curţii. Justificarea daca veţi citi în ceea ce propunem noi, înainte avem o Notă de Fundamentare unde justificăm urgenţa. Altă întrebare!
Reporter: Instituţia denunţătorului, ce modificare se aduce?
Florin Iordache: Şi acolo s+a impus o clarificare şi mai mare, în şase luni, faptele rămân, dar am precizat foarte clar ce înseamnă cele şase luni, cititţi textul.
Reporter: Textul nu e publicat
Florin Iordache: Legile le face guvernul, fie Parlamentul. Invit parlamentul ca pe această OUG să moddifice cum consideră. Altă întrebare!
Reporter: De ce aţi cerut aviz de la CSM care se întruneşte mâine?
Florin Iordache: Nu am cerut aviz, faceţi confuzie, aviz ar trebui luat doar privind legile care vizează justiţia, 304, 305, 317, ne trebuie doar un punct de vedere, îl avem de săptămâna trecută, în care ne spuneau că nu sunt de acord.
Reporter: De ce ati făcut această mişcare în aceastsă seară?
Florin Iordache: Pentru că la această oră a fost şedinţa de guvern ordinea de zi sunt mai multe proiecte, le prezint pe cele care vizeată justiţia. A fost suplimentată, guvernul poate suplimenta ordinea de zi.
Reporter. De ce aţi ales să faceţi asta acum, seara?
Florin Iordache: Oportunitarea o stabileste guvernul.
Reporter: De această modificare beneficiază Liviu Dragnea?
Florin Iordache: Nu ştiu date din dosar, nu m-au interesat.
Reporter: Favoriizarea e dezincriminată când e vorba de emiterea, aprobarea sau adoptarea de acte normativer?
Florin Iordache: Da
Reporter: Dacă favorizaţi un infractor, faptele dvs vor fi dezincriminate ?
Florin Iordache: Articolul e preluat de la conflictul de interese.
Reporter: Ce aviz aţi obţinut pentru această OUG?
Florin Iordache: De la ministerul de externe şi ministerul de interne.
Reporter: Şi toate celelalte instituţii care ţin de domeniul justiţiei?
Florin Iordache: Parchetele aplică legea. Legea o face Parlamentul, fie Guvernul. Altă întrebare! Competenta lor vizează legile care vizează justiţia.
Reporter: 100.000 de oameni au ieşit în stradă săptămâna trecută. Ce mesaj aveţi?
Florin Iordache: Le-am făcut în concordanţă cu deciziile Curţii, am preluat multe din observaţiile primite ieri la Ministerul Justiţiei.