Video Gheorghiță spune că certificatul verde pentru angajați nu ar trebui să ia în calcul testele: O persoană testată nu e deloc protejată

Data actualizării: Data publicării:
vertificare certificat verde prin aplicatie
Certificat verde Covid-19. Foto: Inquam Photos / George Călin

Coordonatorul campaniei naţionale de vaccinare anti-COVID, medicul Valeriu Gheorghiţă, a vorbit, luni seara, la Digi24, despre cele trei variante ale certificatului verde digital: vaccinarea, trecerea prin boală și testarea. Potrivit medicului, pentru angajați, documentul ar trebui să funcționeze pe baza primelor două opțiuni, adică pentru imunizați și pentru cei vindecați, și doar în anumite situații să fie acceptată și testarea, deoarece testarea, fie ea și periodică, „nu modifică cu nimic starea de receptivitate a persoanei” care recurge la această variantă.

„Populația are nevoie de certificatul verde pentru a avea o viață cât mai apropiată de normal cu riscuri minime din punctul de vedere al bolii. Majoritatea țărilor europene au implementat de câteva luni certificatul verde digital pe plan intern. Este cât se poate de evident că acolo trebuie să ajungem și noi, pentru că acest lucru este viitorul și pentru că este absolut firesc ca pe perioada pandemiei, cât avem încă un risc de infectare și de transmitere a infecției cu SARS-CoV-2, noi nu putem să ținem toate activitățile închise, nu putem să mergem la nesfârșit în această logică de restricții, de izolare, de carantină, de risc de lockdown, și așa mai departe. Trebuie să mergem înainte și să înțelegem că această posibilitate a implementării certificatului verde ne oferă această șansă”, a declarat președintele CNCAV, la Digi24.

Potrivit medicului Valeriu Gheorghiță, certificatul verde pentru angajați ar trebui să funcționeze pe baza vaccinării și a trecerii prin boală, și doar în anumite condiții să fie acceptată și a treia variantă, a testării, având în vedere că persoanele care sunt doar testate nu sunt protejate deloc împotriva infectării cu Covid.

„În baza certificatului verde, noi atestăm trei condiții, fie că sunt vaccinat, fie că am trecut prin boală în ultimele șase luni, fie că mi-am făcut un test și sunt negativ. În aceste trei condiții, riscul de infectare este mult diminuat.

Aici intră in discuție accesul persoanelor care se testează, sunt negative, dar nu au niciun fel de protecție. De fiecare dată când ne uităm la participarea la o activitate ne uităm la posibilitatea ca o persoană să se infecteze și la posibilitatea să transmită mai departe virusul.

Persoana care este testată și nu este altfel protejată este în continuare la risc. Germania a luat decizia de a scoate din certificatul digital această posibilitate a testării și au rămas celelalte două variante: fie ești vaccinat, fie ai istoric de trecere prin boală. Doar aceste persoane au posibilitatea să participe la activități neesențiale.

Certificatul verde ar trebui să funcționeze pe baza vaccinării, pe baza trecerii prin boală în primele șase luni și este o discuție referitoare la testare. (...) În anumite situații putem opta să menținem această variantă, dar trebuie să înţelegem că până la urmă doar testarea nu modifică cu nimic starea de receptivitate a persoanei respective, adică persoana respectivă în continuare este la risc să se infecteze şi este la risc să facă o formă gravă, mai ales dacă are alte afecţiuni asociate.

Or, obiectivul nostru, cel puţin pentru corpul medical, pentru sistemul medical este să avem personal medical care să fie bine protejat, care să nu fie expus riscului de boală suplimentar faţă de cât este în contactul cu pacienţii zi de zi şi în felul acesta să prevenim absenteismul, să prevenim pierderea de vieţi omeneşti în rândul corpului medical, pentru că altfel nu putem să avem o capacitate de răspuns la pandemie, o capacitate de a oferi servicii medicale cât se poate de bune. Deci obiectivul este acela de a avea un personal medico-sanitar integru şi cât se poate de bine securizat din punctul de vedere al riscului de boală”, a explicat medicul.

Pe de cealaltă parte, Vasile Dîncu, președintele Consiliului Național al PSD, spune că este necesar un certificat verde, însă „într-o variantă poate mai rațională decât cea de la Senat”.

„Ne dorim un certificat verde, dar o variantă poate mai rațională decât cea de la Senat. Cea de la Senat exagera oarecum cu obligativitatea vaccinării. Modul cum a fost definit certificatul verde în țări europene, ca Franța, Germania, sau Italia de exemplu, în care este un pic mai flexibilă obținerea unui certificat verde”, a spus Vasile Dîncu, la Digi24.

Proiectul de lege care prevede introducerea certificatului verde COVID pentru personalul medical, dar și în cazul instituțiilor publice, inclusiv Parlamentul, și în clădirile de birouri a fost respinsă de Senat în 27 octombrie, la un singur vot.

Luni, legea a intrat în dezbateri în Camera Deputaților. Termenul de depunere a amendamentelor la acest proiect este 12 noiembrie, a anunţat preşedintele Comisiei de sănătate din Camera Deputaţilor, Nelu Tătaru.

Editor : I.C

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Cât a ajuns să coste o casă în Rusia în 2025? Scumpiri masive în ultimul an
Digi FM
Jennifer Lopez s-a reîntâlnit cu Ralph Fiennes, la 22 de ani de la premiera „Maid In Manhattan”: Te iubesc...
Pro FM
Dieta drastică pe care o ține Elton John la vârsta de 77 de ani, din cauza problemelor de sănătate: „Este un...
Film Now
Cauza morții regizorului Jeff Baena, soțul actriței Aubrey Plaza, dezvăluită. Cineastul avea 47 de ani
Adevarul
Cercetătorii britanici se așteaptă la „declanșarea pandemiei” unei boli care a ucis în trecut 200 de milioane...
Newsweek
Declarațiile ministrului muncii despre pensii care vor enerva pensionarii. „Nu în mandatul meu!”
Digi FM
Sora lui Kim Jong-un, pentru prima dată în public cu copiii săi. Imagini apărute de Anul Nou, în condiţiile...
Digi World
Câte minute de viaţă pierd fumătorii cu o singură ţigară. Concluziile celei mai noi analize a oamenilor de...
Digi Animal World
Ce s-a întâmplat cu un câine la 15 minute după ce stăpânul său a murit. Familia a fost devastată
Film Now
A trăit povești de dragoste cu actori alături de care a jucat. Shirley MacLaine dezvăluie de ce nu s-a iubit...
UTV
26 de filme pe care trebuie sa le vezi neaparat pana la sfarsitul anului 2025