Sursa foto: Gulliver/GettyImages
„Eu aș zice că aste e una dintre soluții (...) să poată să trimită medicii pentru pregătirea lor, pentru că medicul dacă nu merge la congrese, dacă nu intră în contact cu colegii lui din alte țări rămâne în urmă. Trebuie să rămâi conectat, să te duci, să înveți, să participi cu articole, spitalul tău să te incurajeze să participi”, a explicat Raed Arafat, duminică, la emisiunea În faţa ta, întrebat fiind dacă ar fi de acord ca o parte din taxa clawback să fie folosită pentru finanţarea participării la congrese a profesioniştilor din domeniul medical.
Oficialul recunoaşte că sunt necesare „reglementări foarte clare”, că medicului „trebuie să îi dai banii să plece la o conferință măcar o dată la doi ani”, iar acest lucru l-ar putea face „spitalul, nu neapărat statul. Spitalul sau unde sunt angajați trebuie să îi asigure o dată la doi ani măcar o deplasare pentru o conferință internațională, pentru că așa învață medicul și e normal să plece la conferințe”, susţine Arafat.
Întrebat dacă subiectul este abordat la nivel guvernamental, şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă a afirmat că asemenea preocupări ar fi existat constant, dar de fiecare dată au apărut blocaje: „S-a mai discutat, nu știu dacă se discută, s-a mai discutat în alte dăți și de fiecare dată s-a oprit undeva, pentru că (dacă) spunem să cheltuim pe medici și să-i trimitem la congrese, întotdeauna apare cineva și spune n-avem bani de așa ceva, nu putem să o facem; dar, în acelaşi timp, dacă mergem și vedem, în orice spital modern din afară medicul e trimis de angajatorul lui cel puțin o dată la doi ani, la trei ani, la un an, în funcție de pregătirea lui”.
Raed Arafat a dat ca exemplu soluţiile găsite, în actualul context, la nivelul medicinei de urgenţă: „În fiecare an, de vreo cinci ani merge acest model, în fiecare an, prin Fundația pentru SMURD, trimitem 100 de medici, asistenți, paramedici și rezidenți de medicină de urgență la congresul european de medicină de urgență. Avem înțelegere cu organizatorii congresului - ne dau taxă redusă, ne găsesc locuri de cazare ok, accesibilă la preț, și în fiecare an trimitem 100 de persoane; și suma nu e foarte mare – ne costă cam 40.000 de euro pe an; nu e o sumă, dacă am compara-o cu faptul dacă ei erau trimiși acum de unii care i-ar forța să prescrie, să dea, iar impactul costului ar fi mult mai mare”.
Digi24 a dezvăluit, recent, că în cursul anului 2015 peste o sută de companii producătoare și distribuitoare de medicamente au plătit, sub diferite forme, medicilor, farmaciștilor și asociațiilor profesionale din domeniul sănătății 163,7 milioane lei.
O parte a banilor au fost viraţi pentru susţinerea participării la congrese internaţionale şi interne, în timp ce alte sume au intrat în contul unor medici pentru diverse prestaţii, precum conferenţiere sau consultanţă.
Situaţia a fost similară şi în anul 2014, când, e drept, numărul firmelor farma implicate în acest mecanism a fost ceva mai mic, sub o sută.
Toate detaliile despre acest fenomen, în campania Digi24, Afacerea Medicamentul. Drumul banilor.