Drumul banilor (3) - Medicii care au luat cei mai mulţi bani de la companiile farma

Andreea Nicolae Laurentiu Mihu Data actualizării: Data publicării:
Adrian Streinu agerpres 7753403

Foto: Agerpres 

Evident, s-ar putea argumenta că sponsorizările pe care cadrele medicale le-au primit și, probabil, le primesc în continuare pentru a participa la diferite congrese, conferințe și simpozioane sunt o adevărată binefacere pentru angajații insuficient plătiți ai sistemului sanitar. Totuși, o privire pe listele publicate de firmele producătoare de medicamente pentru anul 2014 arată că unii medici și-au făcut un veritabil obicei din a lua bani de la companii pentru taxe de participare, transport, cazare, etc., chiar dacă adună în dreptul numelui lor multe titluri și sume frumoase de pe urma activităților prestate în calitate de cadru medical și profesor universitar. Cu alte cuvinte, dacă am putea accepta că o taxă de participare de 200 lei ar fi fost greu de suportat de către un medic cu un salariu de 1.200-1.500 lei, e greu de imaginat, în schimb, că aceeași taxă de 200 lei nu ar fi putut fi plătită de un profesor doctor conferențiar, al cărui venit lunar depășea la momentul 2014 pragul de 15.000 lei pe lună. Ca să nu mai spunem că unele cadre medicale au luat de la două firme sponsorizare pentru același eveniment.

Colaborarea cadru medical-companie farma este profitabilă pentru ambele părți. Producătorii sau distribuitorii de medicamente au ocazia să-și promoveze țintit produsele (a se înțelege direct la cei care au atribuția prescrierii respectivelor produse), iar cadrele medicale au posibilitatea să participe gratuit la diferite manifestări științifice sau îşi pot rotunji veniturile din consultanță ori drepturi de autor. Singura problemă ar fi, cel puțin la prima vedere, restricțiile impuse de lege. Dar, mulți medici apelează la motto-ul „legea este interpretabilă”. Chiar şi preşedintele Colegiului Medicilor din România, doctorul Gheorghe Borcean, consideră că legea "poate fi interpretată şi este perfectibilă". "Dacă se adună o masă critică de informaţii în acest sens şi de dorinţe, mă gândesc că legiuitorul, aşa cum a dat, poate să facă şi precizări", conchide acesta.

La modul general, autoritățile care ar trebui să vegheze la buna și corecta funcționare a sistemului par să nu vadă problemele.

Profesorul Streinu-Cercel: 54 de „prezentări” și „conferențieri”, plus alte manifestări

Managerul Institutului Național de Boli Infecțioase „Prof. Dr. Matei Balș” și membru în Comisia națională pentru coordonarea comisiilor de specialitate ale Ministerului Sănătății, prof. univ. dr. Adrian Streinu-Cercel, a primit, în 2014, peste 220.000 lei de la firmele producătoare de medicamente. Lista plătitorilor este, evident, lungă: Roche România, Merck Sharp Dhome România, Johnson & Johnson România, Bristol-Myers Squibb Marketing Services, AbbVie, Angelini Pharmaceuticals, AstraZeneca Pharma și Pfizer. Sumele variază între 270 lei (pentru cazare cu ocazia Zilelor Medicale ale Spitalului Municipal din Moinești) și 9.000 lei (pentru „conceperea și prezentarea unei lucrări științifice în cadrul unei conferințe "Profilul de rezistență și siguranță Tenofovir, scheme de tratament conținând Tenofovir"").

În majoritatea cazurilor, explicațiile despre activitățile prestate sunt mult mai laconice: „susținere prezentare”, „speaker fee”, „prezentare educațională”, „conferențiere”, „activitate de conferențiere/consultanță”, etc. În total, 54 de astfel de activități, la care se adaugă o serie de evenimente (congrese și conferințe naționale, dar și simpozioane regionale și „zile medicale”).

Pe site-ul Institutului „Prof. Dr. Matei Balș”, ultima declarație de avere postată de managerul Streinu-Cercel datează din mai 2014, adică este aferentă anului 2013. Pe site-ul Agenției Naționale de Integritate poate fi, însă, găsită și declarația de avere depusă în 2015 pentru anul fiscal 2014, declarație din care se poate afla că Streinu-Cercel a avut venituri de 229.612 lei din activitatea de manager și din cea de profesor universitar, dar a câștigat și 890.065 lei din „activități medicale și proprietate intelectuală”. Putem presupune, așadar, că pe lângă activitățile surprinse în raportările companiilor farma, medicul a prestat multe alte activități lucrative.

În iunie 2015, Agenția Națională de Integritate l-a declarat pe Streinu-Cercel incompatibil, deoarece acesta a deținut simultan, în perioada martie 2008 - martie 2012, funcțiile de manager al Institutului „Prof. Dr. Matei Balș” și secretar științific al Senatului Universității de Medicină și Farmacie „Carol Davila”, încălcând astfel prevederile Legii nr. 95/2006 privind reforma în domeniul sănătății. În perioada noiembrie 2010 - mai 2012, acesta a fost și secretar de stat în Ministerul Sănătății.

Contactat de digi24.ro pentru a lămuri situația numeroaselor sponsorizări primite, Adrian Streinu-Cercel a refuzat să facă vreo declarație.

Profesorul Dumitru Lupuliasa: colaborări cu 14 firme

Președinte al Colegiului Farmaciștilor, vicepreședinte al Consiliului Științific al ANMDM și decan al Facultății de Farmacie, prof. univ. dr. farmacist Lupuliasa a beneficiat, în cursul anului 2014, de sponsorizări și plăți în sumă totală de 166.745 lei. Colaborările au fost cu 14 firme (Terapia SA, Boehringer Ingelheim România, AbbVie, Alfa Wassermann, Angelini Pharmaceuticals, Farmexpert DCI, Fresenius Kabi România, KRKA România, Ipsen Pharma - Reprezentanța pentru România, RB România, Servier Pharma, Vifor Pharma, Worwag Pharma și Pfizer) și au vizat consultanță, conferențiere, „prestări servicii”, dar și cesiune drepturi de autor și participarea la diferite evenimente. Cea mai mare sumă, echivalentul a 6.470 euro, a fost încasată de la Farmexpert DCI, membru Walgreens Boots Alliance și unul dintre cei mai importanți distribuitori de medicamente și parafarmaceutice din România. Pentru ce exact au fost plătiți acești bani este greu de spus, deoarece în listele comunicate ANMDM apare doar „redactare”.

Potrivit declarației de avere pe 2014, postată pe site-ul Universității de Medicină și Farmacie „Carol Davila”, veniturile profesorului Lupuliasa, din salarii și pensie, au depășit în anul menționat pragul de 200.000 lei. Fapt care nu l-a împiedicat să accepte, de pildă, ca Servier Pharma să-i plătească 66 lei pentru transport sau ca Fresenius Kabi România să-i achite cazarea pentru Întâlnirea Anuală a Farmaciștilor de Spital, în valoare de 256,8 lei.

Contactat de digi24.ro, profesorul admite că sumele declarate și afișate pe site-ul ANMDM sunt cele încasate de el în 2014, dar nu poate preciza cuantumul şi nici nu consideră că s-ar pune problema vreunei incompatibilități morale și/sau legale. „Atât timp cât sumele respective trimit la o prestaţie pentru profesionişti în domeniu şi cât timp ele sunt declarate, nu cred (că reprezintă o incompatibilitate morală sau legală - n.r.). Atât timp cât lucrurile sunt clare, sunt legate de explicaţii, de mecanisme ale unor medicamente, cred că este corect să fie aşa”, susţine Lupuliasa. Potrivit acestuia, „este corect” ca profesioniștii din domeniul sănătății să participe la diferite congrese și conferințe, dacă acestea „au avut loc cu scopul diseminării de cunoştinţe de ultimă oră, legat de un produs, de un mecanism de acţiune”.

Profesorul Tudor Udriștoiu: contract de muncă cu o companie farma

Fost senator PDL, în prezent șef al Clinicii de Psihiatrie a Spitalului Clinic de Neuropsihiatrie Craiova, profesor la Universitatea de Medicină și Farmacie Craiova și președinte al Colegiului Medicilor Dolj, prof. univ. dr. Tudor Udriștoiu se situează și el în topul medicilor sponsorizați de companiile farma, încasând în cursul anului 2014 suma de 164.513 lei. Colaborarea sa cu opt firme s-a soldat cu sume cuprinse între 290 lei și 16.916 lei și au vizat prezentări (conferințe și simpozioane, peste 25 la număr), dar și participarea la evenimente internaționale la New York, Londra și Madrid. Nu în ultimul rând, Udriștoiu a participat, alături de alți peste o sută de medici români, la lansarea unui medicament al companiei daneze Lundbeck, indicat pentru reducerea consumului de alcool la pacienții cu dependență de alcool.

Potrivit declarației de avere postate pe site-ul Spitalului Clinic de Neuropsihiatrie Craiova, în anul 2014 Udriștoiu a avut venituri de peste 180.000 lei din pensie și salarii, distribuite astfel: Spital - 71.082 lei, UMF Craiova - 65.006 lei, Colegiul Medicilor Dolj - 29.918 lei și, surpriză, reprezentanța în România a companiei farmaceutice americane Eli Lilly - 2.701 lei. Or, Legea nr. 95/2006 privind reforma în domeniul sănătății, spune, la alin. 1 lit. a) art. 389, că „exercitarea profesiei de medic este incompatibilă cu calitatea de angajat sau colaborator al unităților de producție ori de distribuție de produse farmaceutice sau materiale sanitare”. În continuare, același articol prevede că „pe timpul stării de incompatibilitate se suspendă dreptul de exercitare a profesiei” și că medicul este obligat să anunțe colegiul al cărui membru este în termen de 10 zile de la apariția situației de incompatibilitate. Doar că, în acest caz, Udriștoiu-medicul ar fi trebuit să-l înștiințeze pe Udriștoiu-președintele Colegiului Medicilor Dolj de situația de incompatibilitate.

În altă ordine de idei, la capitolul venituri din alte surse (proprietate intelectuală, convenții civile, dobânzi), Udriștoiu a declarat suma de 98.908 lei, adică mai puțin decât rezultă din raportările companiilor farma.

Dr. Udriştoiu a precizat, pentru corespondentul Digi 24 Craiova, că nu a încasat efectiv sumele declarate de companiile farma. "Deci, nu e că am primit banii ăştia, ci au fost utilizaţi, ce-i drept, în interesul meu", a arătat medicul. Acesta a pledat şi pentru necesitatea participării cadrelor medicale la manifestări ştiinţifice, în special cele internaţionale. "Eu cred că mergând pe linia asta, spuneţi-le colegilor la Bucureşti să propună închiderea graniţelor, domnule. Să ieşim odată din sistemul ăsta european. Ce-i mizeria asta? Ne ducem pe la congrese şi pe la alte chestii, pentru că noi nu ne putem duce fără aceste sponsorizări din salariul nostru minunat şi nici nu ne decontează aşa cum a fost la începutul anilor '90", a declarat Udriştoiu.

Familia Bojincă: sume mari, declarate parțial

El, Mihai Bojincă, este șef de secție la Spitalul Clinic „Dr. Ioan Cantacuzino” și conferențiar la Universitatea de Medicină și Farmacie „Carol Davila. Ea, medicul Violeta Claudia Bojincă, lucrează şi la stat, şi la privat. Amândoi au ca specializare reumatologia. El a beneficiat, de la 12 companii, de circa 146.000 lei, pentru prezentări, consultanță, drepturi de autor, dar și pentru participarea la diferite manifestări. Sumele au variat între 152 lei (pentru transport la un eveniment organizat la Sinaia) și 11.976 lei (pentru un eveniment desfășurat în noiembrie 2014 la Boston, SUA). În declarația de avere datată mai 2015 și publicată pe site-ul Spitalului Cantacuzino, apar însă doar o parte din aceste sume. Mai precis, Mihai Bojincă și-a declarat venituri din salarii (ca medic și conferențiar) de 68.082 lei și venituri din activități independente de 90.777 lei. Nu apar în document sumele de la Merck Sharp Dohme România, Bristol-Myers Squibb, Gedeon Richter România sau UCB Pharma, iar în cazul altor companii (precum Roche România și AbbVie) apar sume mult mai mici.

La rândul său, Violeta Claudia Bojincă a beneficiat în 2014 de sponsorizări și plata unor cheltuieli în sumă totală de 72.000 lei, din partea a zece companii. Tot din declarația de avere a soțului, aflăm că veniturile acesteia din salarii au fost, pe același an, de circa 49.000 lei. Și în cazul Violetei Bojincă, unele sponsorizări primite nu apar deloc, iar altele sunt trecute cu sume diminuate. Interesant este însă că, în declarația de avere, apar niște drepturi de autor de peste 33.000 lei încasate de la Sanofi-Aventis România, în condițiile în care numele Violetei Bojincă nu figurează în raportările făcute de companie către ANMDM.

Contactat de jurnaliștii digi24.ro, cu privire la inexactitățile din declarația sa de avere, dr. Mihai Bojincă a admis că s-ar putea să-i fi „scăpat” anumite detalii. „E posibil să fie o eroare a mea şi în acest caz mă voi strădui să o rectific. Dacă este o discrepanţă, cu siguranţă ANMDM are dreptate, iar eu greşesc şi atunci eu mă voi strădui să rectific acest lucru, atât cât se poate, în condiţiile legii. Este posibil să nu fi prins anumite sume pe care le-am primit cu diferitele contracte pe care le-am avut, din cauză că poate nu am primit la timp informaţia respectivă sau nu am cerut-o la timp”, a declarat medicul. Cât despre prevederile legii, acesta spune că „nimeni nu trebuie să fie obligat să ţină minte legi pe dinafară” și că activitățile prestate în beneficiul unor firme nu îl plasează în incompatibilitate. „Nu vând, nu cumpăr, nu produc medicamente. Este o chestie foarte importantă, eu nu vând medicamente, eu nu le fac publicitate. Prezint anumite date ştiinţifice sau fac cursuri, nu am altă calitate. Ceea ce fac nu este incompatibil cu ceea ce spuneţi, dacă acel articol este corect citat, pentru că nu fac altceva decât ceea ce fac în calitate de medic şi de cadru didactic. Diseminez şi prezint informaţii, nu altceva”, a precizat dr. Bojincă.

Alte nume și sume

* Prof. dr. Mircea Mihai Diculescu, șeful Centrului de Gastroenterologie și Hepatologie - Institutul Clinic Fundeni, șef de catedră la UMF „Carol Davila”, membru în 12 societăți naționale și nouă internaționale, după cum scrie în CV-ul acestuia postat pe site-ul unei centrul medical privat - 139.901 lei din partea a 17 firme.

Conf. dr. Daniel Coriu, directorul Centrului de Hematologie și Transplant Medular - Institutul Clinic Fundeni, șef secție Hematologie I, șef de catedră la Facultatea de Medicină a UMF „Carol Davila” și vicepreședinte al Societății Române de Hematologie - 136.779 lei din partea a 11 companii. Din partea Novartis Pharma Services România a primit, de exemplu, 7.175 lei pentru „susținere prezentare Novartis”.

Prof. dr. Călin Giurcăneanu, șef secție Spitalul Universitar de Urgență Elias București, colaborator la mai multe clinici private și președinte al Societății Române de Dermatologie - 135.825 lei din partea a 14 companii. De la A&D Pharma Marketing/Sales a primit inclusiv un laptop.

Prof. univ. dr. Daniel Lighezan, șef de secție la Spitalul Clinic Municipal de Urgență Timișoara, profesor la Universitatea de Medicină și Farmacie „Victor Babeș” Timișoara, trezorier al Societății Române de Cardiologie și colaborator al unei rețele private de sănătate - 118.371 lei din partea a 11 firme producătoare/distribuitoare de medicamente. Pe lista activităților prestate găsim „speaker la eveniment promoțional Takeda”, „susținere prezentare Novartis” sau „participare la eveniment Pfizer”.

Anda-Natalia Ciuhu, medic Secția Oncologie Cronici - Îngrijiri Paliative, Spitalul de Boli Cronice „Sf. Luca” București - 113.169 lei de la nouă companii. Mai mult de jumătate din suma menționată a venit de la A&D Pharma Marketing / Sales pentru „prestări servicii”.

Prof. univ. dr. Dragoș Vinereanu, prorector la UMF „Carol Davila”, viitor președinte al Societății Române de Cardiologie și membru în CA al Spitalului Universitar de Urgență București - 105.763 lei de la cinci companii. Aproape două treimi din sumă provine de la Servier Pharma, pentru „serv conferentiere”, dar și pentru participarea la un congres internațional.

Alin Codruț Nicolescu, dermatolog Centrul Medical de Diagnostic și Tratament Roma (Policlinica SRI), București - 101.910 lei de la 13 companii.

Sponsorizare de la două firme pentru același eveniment

Studiind tabelele cu sume și beneficiari transmise de companii ANMDM, digi24.ro a identificat cazurile mai multor medici care au primit sponsorizare de la două firme pentru același eveniment.

De exemplu, Mihai Melnic, medic primar Cardiologie la Spitalul Elias din București, a primit de la A&D Pharma Marketing / Sales suma de 6.397 lei pentru taxă de participare, cazare și transport la Congresul Societății Europene de Cardiologie, ținut la sfârșitul lunii august 2014 la Barcelona. Tot pentru același eveniment, mai precis pentru taxă de participare, acesta a primit, conform raportărilor, 2.700 lei și de la Ewopharma AG-România. Contactat de digi24.ro, medicul a susținut că nu îşi mai aminteşte cum au fost împărţite cheltuielile între ele cele două companii farmaceutice, invocând faptul că de la respectivul congres de la Barcelona au trecut aproape doi ani. Spune, însă, că se obişnuieşte ca două sau mai multe firme să contribuie financiar pentru deplasarea la un asemenea eveniment. „De exemplu, o firmă achită doar taxa de participare, iar alta transportul şi cazarea”, a precizat Melnic pentru digi24.ro.

La rândul său, Lucia Suciu, șef farmacie la Spitalul Clinic Județean de Urgență Arad, a primit de la A&D Pharma Marketing/Sales 4.483,1 lei pentru transport la WCP 2014 (17th World Congress of Basic & Clinical Pharmacology), organizat la Cape Town, Africa de Sud, în iulie 2014. Tot pentru transport și tot pentru același eveniment, Suciu a primit 4.483.91 lei de la Leo Pharma. Contactată de jurnaliștii digi24.ro, aceasta a confirmat că două sau mai multe firme pot împărţi costurile unei deplasări, precum cea efectuată în Africa de Sud. Întrebată detalii despre acel congres, Lucia Suciu a replicat că ar fi „o discuţie mai lungă, care nu cred că se poate purta la telefon”, după care a admis că a fost doar „auditor” la acel eveniment, fără a susține vreo lucrare.


 

Într-un punct de vedere transmis pe adresa Digi24, Asociaţia Română a Producătorilor Internaţionali de Medicamente susţine că firmele farmaceutice doar sprijină educaţia medicală. Pentru că nu există o politică publică în acest domeniu, ARPIM spune că firmele pun la dispoziţia medicilor "informaţii despre medicamentele lor" sau le facilitează accesul la manifestări de profil. ARPIM reprezintă interesele a doar 28 de companii farmaceutice, adică o treime dintre jucătorii care au transmis Agenţiei Naţionale a Medicamentului raportări cu sumele virate medicilor şi asociaţiilor profesionale ale acestora, în 2014.

Pe parcursul documentării, Digi24 a contactat aproape 90 de firme şi a primit răspunsuri doar de la 15 dintre ele.


Relaţia medic-companii farma este abordată în episodul de mâine al campaniei "Afacerea medicamentului. Drumul banilor" din perspectiva Colegiilor medicilor. Va fi pusă sub lupă capacitatea acestor organisme de a tranşa situaţiile de incompatibilitate, în măsura în care şi colegiile primesc bani din aceleaşi surse.

Citiţi şi:

Afacerea Medicamentul. Drumul banilor (1): Medicii, farmaciștii și asociațiile profesionale din domeniul sănătății au luat, în 2014, peste 35 mil. euro de la producătorii de medicamente

Afacerea Medicamentul. Drumul banilor (2): Cum acoperă neregulile Agenția Națională a Medicamentului. Ministerul Sănătății, nepăsător

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Ce au pățit doi turiști americani după ce au închiriat o mașină în România. Țeapă de 3500 de dolari
Digi FM
Adriana Bahmuțeanu a reușit să-și vadă copiii, la peste o săptămână de la moartea lui Silviu Prigoană: “Sunt...
Pro FM
Fiica Loredanei Groza a urcat pe scenă alături de mama sa. Elena, radiantă într-o ținută asortată cu cea a...
Film Now
Richard Gere, dezvăluiri despre mutarea în Spania: „Soția mea mi-a dat șapte ani în SUA!” Alejandra e mai...
Adevarul
Cresc impozitele pe venituri din activități independente în 2025. Când se declară și cum se raportează
Newsweek
ALERTĂ Formula de recalculare a pensiei, analizată de CCR. Cum pot fi anulate creșterile de pensii?
Digi FM
Denis Drăguș, împăcare neașteptată cu familia sa, cu care nu mai vorbise de cinci ani. Tatăl atacantului: „Am...
Digi World
Întâlnire de record. Cea mai scundă femeie din lume și cea mai înaltă femeie din lume s-au cunoscut: "A fost...
Digi Animal World
Imagini virale cu un pelican care încearcă să mănânce un pui de Capibara: „Se uită la el de parcă nu ar fi...
Film Now
Nicole Kidman, „desființată” de fani după ce a vorbit despre imaginea virală surprinsă după divorțul de Tom...
UTV
One Direction, reuniti pentru a-l conduce pe ultimul drum pe Liam Payne. Imagini emotionante de la...