VIDEO. Cum arată gara ce a beneficiat de cele mai multe investiții în ultimii ani

Data actualizării: Data publicării:
gara de la constanta

În loc să fie cărţi de vizită, gările sunt adevărate pete pe obrazul turismului românesc. Unele n-au mai fost renovate de la inaugurare. În altele s-a investit, dar s-a investit prost - au ajuns găuri negre în buzunarele CFR. Mai grav, sunt şi gări pericol public: bucăţi de tencuială stau să se desprindă din zidurile vechi, iar pe peroane, dacă nu păşeşti cu atenţie, rişti să-ţi rupi picioarele. Soluţii ar fi: primarii spun că vor să schimbe imaginea gărilor. De cealaltă parte, Ministerul Transporturilor nici nu renovează, nici nu cedează gările mizere. Iar din neînţelegerile dintre autorităţi, de pierdut au doar călătorii.

Cu gândul la mare, sute de mii de călători trec anual prin gara din Constanţa. Dezamăgirile încep de cum pun piciorul pe peron. Mizeria, clădirile aproape în paragină, investiţiile inutile şi cele câteva buticuri nu te duc nicicum cu gândul că ai ajuns în cel mai important punct de pe litoralul românesc. Foştii angajaţi vorbesc cu nostalgie despre anii de glorie ai CFR-ului. S-au dus şi înapoi nu vor mai veni.

Cătălin Bălan, reporter Digi24: „Ne aflăm în faţa gării din Constanţa, probabil staţia CFR care a beneficiat de cele mai multe investiţii şi modernizări din ultimii ani în România. Spre exemplu, corpului vechi de clădire i s-au adaugat două corpuri noi de sticlă, după patru ani de lucrări”.

Planul era ca staţia, finalizată în 2009, sa aibă spaţii comerciale, asemenea unui mall.

„Sunt doar câteva magazine care funcţionează, în rest totul este părăsit. Bani aruncaţi inutil. La subsol trebuia să fie şi un cinematograf”, spune Cătălin Bălan, reporter Digi24.

Banii au fost împrumutaţi de la BERD, dar clădirea este ocupată acum doar de porumbei.

„Gândiţi-vă că s-au investit peste 9 milioane de euro în spaţiul acesta. Complet nefolosit”, spune Cătălin Bălan, înainte de a merge să vadă și ce e la etaj. Ce găsește acolo?

„Aici a devenit o toaletă publică. Pfuaaa... ce miros!”, spune reporterul și se întreabă: „Cine să vină în condiţiile astea să facă turism în România?”

Baruri, cafenele, restaurante, un cinematograf, magazine - asta ar fi trebuit sa fie în tot acest spaţiu.

„Iarna, ei mai baga palmierii de prin Mamaia aici”, spune un localnic. Pasajul de sub linii nu a fost refăcut, iar vechea gară pare şi ea abandonată.

Apa se infiltrează peste tot.

„Ca să vedeţi ceva pe aici, trebuie neapărat să aprindeţi lanterna de la telefoane, pentru că iluminatul nu funcţioneaza în totalitate”, spune Paul Greavu, reporter Digi24 Constanța.

„Soluţia găsită aici pentru tavanul care a căzut până la armătură a fost să se monteze o plasă pentru a fi protejaţi călătorii”, constată reporterul Cătălin Bălan.

„Dezamăgitoare gara din Constanţa şi gândiţi-vă că turiştii care vin pe litoral asta văd. Uitaţi-vă care sunt concurenţii oraşului Constanţa şi litoralului Mării Negre: Turcia, care probabil nu arată deloc aşa” - este concluzia la care ajunge Cătălin Bălan.

„Şi pentru călătorul ăla care plăteşte o grămadă de bani pe bilete e dezămagitor”, recunoaște Radu Miclea, fost angajat la CFR.

Radu Miclea a fost impiegat de mişcare timp de 30 de ani în gara din Constanţa. S-a îndrăgostit de trenuri de la 14 ani, când a plecat să facă liceul la Braşov.

„Până atunci nu văzusem cale ferată şi atunci mi-a placut şi am zis: ceferist ma fac!”, povestește bărbatul.

Imaginea locului în care au muncit atâţia ani îi copleşeşte pe foştii angajaţi ai CFR. „Erau întreţinute, nu cadea zidul de pe ele. Peroanele nu erau crapate, nu că e iarbă acum pe ele, nu erau crăpate, erau întreţinute, erau curate. Trebuie să fie dedicaţi de sus în jos. Dacă sus nu pune suflet, nu-şi pune capul la contribuţie să atragă călători, ăsta de jos îşi face treaba să ajungă acasă”, spune Radu Miclea.

„Nu doar clădirile noi stau abandonate şi nefolosite aici în gara din Constanţa. Spre exemplu, salonul oficial de primire a oaspeţilor a fost transformat în parcare!”, constată Cătălin Bălan, reporter Digi24.

O soluţie de salvare a gării ar fi preluarea ei de către autorităţile locale.

„Dacă vrem ca această alternativă în ceea ce priveşte transportul de călători să crească, trebuie să ne uităm nu doar la garniturile de tren, nu doar la punctualitatea acestora, nu doar la tariful cu care acestea operează, dar şi la modul în care arată gările”, spune Decebal Făgădău, primarul Constanței.

„După 90, calea ferată nu a ştiut să-şi atragă clienţii. Păcat...mare păcat...”, spune fostul angajat CFR Radu Miclea.

Ca să vedem cum poate arăta reversul, ne-am oprit asupra gării Barcelona, care are inclusiv un hotel de patru stele. În Estacio de Sants, gara din Barcelona, la fiecare 30 de minute pleacă un tren spre staţiunile de pe Costa Brava. În 2012 a fost renovată, iar acum are facilitaţile unui aeroport. Trenurile sosesc la subsol, la suprafaţă sunt amenajate restaurante, magazine şi un hotel de 4 stele. Are legătură directă cu aeroportul El Prat din Barcelona, cu metroul şi autogara.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri