Șeful diplomației, Lazăr Comănescu, crede că reacția ministerului pe care îl conduce în controversa cu Ambasada Federației Ruse legată de donația pentru Cumințenia Pământului și-a atins scopul, fiind înțeleasă de „amicii” de la reprezentanța diplomatică a Moscovei la București.
„Cred că reacția Ministerului de Externe vorbește de la sine și eu cred că a fost și înțeleasă destul de bine, dacă ați observat reacția la reacție a amicilor noștri de la Ambasada rusă”, a spus Lazăr Comănescu în emisiunea „În fața ta” de la Digi24.
„Eu cred că este de apreciat gestul de a te alătura unor eforturi care înseamnă o apreciere vizavi de valori culturale ale unei țări și de a sprijini promovarea acestora, deci este un gest lăudabil. Mai puțin poate fi înțeleasă asocierea acestui gest lăudabil cu momente din istoria relațiilor bilaterale care sunt cel puțin susceptibile de discuții în contradictoriu. Văd că și în reacția Ambasadei ruse acest lucru s-a însușit: acolo unde sunt domenii care țin de competența altor instanțe e bine să le lăsăm pe acelea să se pronunțe. Mă refer la comisia comună de studiere a istoriei dintre cele două țări”, a punctat ministrul de externe.
Întrebat dacă atunci când vorbește despre gestul „lăudabil” al Ambasadei ruse este ironic, Lazăr Comănescu a răspuns că nu, subliniind că este vorba despre sprijinirea unui demers în legătură cu una din marile personalități ale culturii mondiale.
Șeful diplomației nu consideră că ar fi vorba despre un act de propagandă, ci că „e un gest care merită apreciat”. În ceea ce privește „componenta a doua a acestui mesaj” - filmulețul care a însoțit anunțul donației -, ministrul a făcut din nou trimitere la răspunsul purtătorului de cuvânt al MAE și a spus că speră că reacția „vorbește de la sine” și „cine vrea să înțeleagă înțelege foarte bine despre ce e vorba”.
În context, discuția a ajuns și la tezaurul românesc și la șansele de a mai recupera ceva. Ministrul Comănescu a evitat să dea un răspuns clar, preferând să arate că e încurajator însuși faptul că o comisie comună de istorici, care discută pe această temă de mai mulți ani, se va întruni din nou anul viitor. „E un lucru care trebuie privit cu oarecare optimism”, a spus ministrul. „Faptul că au convenit să se întâlnească înseamnă că există loc pentru dialog și eventual, sper eu, niște concluzii comune”, a completat Lazăr Comănescu.
Citiți și: Ambasadorul Rusiei la Bucureşti: Pe agenda noastră tema tezaurului se păstrează
Mesajul Rusiei despre tezaur, decriptat de istoricul Cosmin Popa
Urmăriți AICI interviul integral acordat de ministrul de externe, Lazăr Comănescu.