Cum să-ți asiguri o vacanță liniștită. Ce sunt polițele „storno”

Data actualizării: Data publicării:
vacanta linistita

Vacanţa perfectă nu înseamnă doar vânarea celei mai bune oferte. Un sejur pentru care ai aşteptat un an poate fi compromis complet, chiar din momentul rezervării, dacă sunt omişi câţiva paşi importanţi. Poliţele de asigurare, o plecare discretă - fără anunţuri pe reţele de socializare -  şi verificarea maşinii sunt doar câţiva dintre ei. Desigur, şi preţul concediului ar putea creşte astfel, dar nici pe departe atât de mult ca în cazul în care ar trebui să plăteşti pe loc eventuale pagube.


Ce sunt polițele storno?  Imediat după rezervarea vacanţei, ca să fiți sigur că nu pierdeți banii, puteți încheia o poliță de asigurare de tip „storno”. Asigurarea poate fi utilă dacă agentia de turism intră în insolvenţă, dacă te îmbolnăveşti şi nu mai poţi pleca ori dacă cineva din familie are o problemă şi trebuie să te întorci de urgenţă acasă.

Florenţa Stoian, reprezentantă a unei firme de asigurări, explică:  „În cazul în care ai o astfel de asigurare, noi te despăgubim pentru pierderea financiară pe care o vei avea în relaţia cu agenţia de turism.  Ar fi bine să îţi cumperi şi o asigurare InsoTravel, care te acoperă în plus şi eşti mult mai în siguranţă ştiind că ai această asigurare, în sensul că la masa credală, când te înscrii, nu ştii când îţi vine rândul și cât vei recupera. Pe când la noi, îţi poţi recupera imediat banii pe care i-ai plătit pentru pachetul turistic”.

Tot înainte de vacanţă este bine să vă gândiţi şi la ce lăsaţi acasă. Studiile arată că în luna iunie au fost mai multe spargeri de locuinţe decât în primele cinci luni ale anului. Când pleci, este bine să verifici ferestrele.... Şi să te asiguri că ai încuiat bine uşa.

În cazul în care călătoria se face cu maşina, poliţa RCA trebuie să includă cartea verde, iar asigurarea trebuie să fie valabilă în ţările de tranzit şi în cea de destinaţie. În plus, drumul la service e obligatoriu. Dacă vi se strică maşina într-o altă ţară, costurile reparaţiei pot fi mult mai mari ca acasă.

Cristian Muntean - directorul Asociaţiei Service-urilor Auto: „Trebuie să verificăm dacă instalaţia de aer condiţionat funcţionează, dacă avem în portbagaj roată şi cric, să verificăm starea anvelopelor astfel încât adâncimea profilului să fie de cel puţin 4 milimetri, să nu existe umflături pe anvelopă şi nici crăpături, să verificăm dacă avem suficient lichid de răcire şi să verificăm, de asemenea, nivelul de ulei în motor.  Dacă bateria este suficient de încărcată, dacă ștergătoarele de parbriz sunt într-o stare bună, dacă becurile din faruri funcţionează”.

Înainte de plecarea în vacanţă trebuie incheiată o asigurare pentru călătorie în străinătate. Datele unui studiu arată că principalele motive pentru care oamenii îşi folosesc poliţele de călătorie în străinătate sunt fracturile - în peste jumătate din cazuri. Zece la sută din turişti au nevoie de medic pentru că fac febră şi atunci le e utilă asigurarea. Iar în 6% din situaţii au cerut despăgubiri pentru pierderea bagajelor.

Gabriel Bălașu, reporter Digi24: Gata! Am pus la punct totul. Acum pot pleca liniştit în vacanţă. Aş putea să-mi fac un selfie la aeroport, înainte de plecare. Sau mai bine nu!  Ar fi bine să nu ştie multă lume despre această plecare. Şi să nici nu postez prea multe fotografii în timp real, din concediu, pe reţelele de socializare.

 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri