CONSILIER DE ETICHETĂ. Ce facem când vărsăm paharul cu vin pe fața de masă?

Data publicării:
vin varsat captura buna

Karina Nagy, consiler de etichetă comportamental.ro, răspunde:

Ce facem când vărsăm un pahar de vin pe fața de masă și suntem într-o situație destul de protocolară?

Dacă suntem într-un loc în care putem să solicităm ajutorul unui chelner, cu siguranță, în momentul în care am vărsat paharul de vin pe fața de masă nu ne vom erija în a turna solnița cu sare peste vinul tocmai îmbibat în fața de masă și nu ne vom face probleme dacă am pătat fața de masă.

În niciun caz nu este profitabil să folosim șervețelul din același material ca și fața de masă pe care să îl punem peste ceea ce am vărsat - inclusiv chelnerul merită respectat. Prin urmare, vom prezenta scuze chelnerului sau chelneriței pentru gafa pe care am făcut-o, pentru paharul de vin tocmai vărsat, și vom ruga să ne ajute în a rezolva această problemă. Cu siguranță, bacșișul pe care îl vom lăsa la finalul consumației va fi puțin mai mare, tocmai pentru a acoperi aceste eveniment neplăcut.

În cazul în care mergem la o masă alături de rude sau de prieteni foarte dragi, nu vom începe să țipăm în gura mare, nu vom începe să cerem iertare tuturor invitaților și să rezolvăm pata respectivă, sau să-ncercăm noi să spălăm fața de masă, Doamne ferește! Ceea ce vom face va fi la fel ca în situația publică: să prezentăm scuze gazdei, de data aceasta, cu un maxim respect întrebând gazda dacă am putea să facem ceva, în așa fel încât să oferim o recompensă pentru gafa făcute.

Gazda, dacă se respectă, nu va spune „Vai de mine, această față de masă am luat-o din Grecia și am dat 20 de euro pe ea” În niciul caz! Chiar dacă noi ne-am oferit posibilitatea de-a ne revanșa pentru gafa comisă, gazda va spune „Nu este nicio problemă”, chiar dacă este, respectându-și invitații și spunând „Cu siguranță, este o plăcere pentru mine să te revăd de fiecare dată, iar acestă gafă este doar un eveniment haios”. 

Trimiteți întrebări pentru consilierul de etichetă pe pagina de Facebook a emisiunii Bonton sau la bonton@digi24.ro.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri