Studiu BCE: Ce impact au bancnotele euro asupra mediului înconjurător

Alexandru Gologan Data publicării: Data actualizării:
bancnote euro
sursa: profimediaimages.ro/

Utilizarea bancnotelor euro ca instrument de plată pe parcursul unui an echivalează cu opt kilometri parcurși cu mașina, potrivit unui studiu publicat de Banca Centrală Europeană (BCE). Autoritatea monetară europeană s-a angajat să reducă impactul asupra mediului produs de moneda unică.

Banca Centrală Europeană (BCE) a publicat un studiu privind amprenta de mediu a bancnotelor euro ca instrument de plată. Studiul a relevat faptul că amprenta medie de mediu a fost de 101 micropuncte (µPt) per cetățean al zonei euro. Acest lucru echivalează cu parcurgerea unei distanțe de 8 km cu mașina, ceea ce înseamnă 0,01% din impactul total produs asupra mediului de activitățile anuale de consum ale unui cetățean european.

Studiul măsoară impactul potențial asupra mediului al tuturor activităților dintr-un ciclu complet de bancnote euro: de la achiziția de materii prime, producție, distribuție și circulație, până la eliminarea de către băncile centrale naționale (BCN) din zona euro.

Principalii factori care contribuie la amprenta de mediu a bancnotelor euro ca mijloc de plată sunt consumul de energie al bancomatelor și transportul, urmate de procesarea de către BCN, fabricarea hârtiei și autentificarea bancnotelor în magazine. Durata mare de viață a bancnotelor și faptul că sunt folosite pentru multe plăți înseamnă că impactul producției de bancnote este mai mic decât cel al transportului și distribuției.

„Eurosistemul se angajează să facă bancnotele euro cât mai ecologice posibil, asigurându-se totodată că numerarul este disponibil și acceptat pe scară largă”, a declarat Piero Cipollone, membru al Comitetului executiv al BCE.

Eurosistemul reprezintă autoritatea monetară a zonei euro și este alcătuit din Banca Centrală Europeană și băncile centrale naționale ale statelor membre care au adoptat moneda unică.