Fermierii români cer limitarea importurilor de cereale din Ucraina. Renovarea vămii Reni, cu Moldova, un nou motiv de îngrijorare

Adam Gheorghe Data publicării:
europa cereale ucraina
sursa: shutterstock.com/

Autorități din Comisia Europeană, împreună cu Ucraina, Republica Moldova, România și SUA, au inaugurat punctul renovat de trecere a frontierei dintre Ucraina și Republica Moldova de la Reni, Ucraina. Fermierii români susțin, prin asociațiile lor profesionale, că acest lucru va duce la un aflux mult mai mare de cereale ucrainene, care se adaugă la cele venite din Republica Moldova, despre care agricultorii suspectează că vin inițial tot din Ucraina, apoi li se schimbă proveniența.

Tranzitul și importurile sporite vor pune presiuni și mai mari asupra prețurilor scăzute la cerealele produse în România cu respectarea condițiilor impuse de legislația UE, față de cele din Republica Moldova și Ucraina, care nu sunt supuse acestor reglementări. Din aceste considerente, asociațiile fermierilor din România au cerut limitarea rezonabilă a importurilor de grâu, floarea soarelui, făină de grâu, mălai și alte produse agricole și agro-alimentare. 

Comisia Europeană a sprijinit financiar lucrările la punctul de trecere a frontierei de la Reni, pentru a permite o mai mare fluiditate a traficului de mărfuri la frontieră, precum și o mai bună conectivitate între Ucraina, Republica Moldova și România.

Controalele comune la frontierele dintre Ucraina și Republica Moldova vor accelera procesul de trecere a frontierei în ambele direcții, permițând ca mărfurile transportate pe cale rutieră să ajungă mai rapid la destinație. 

Inaugurarea are loc în contextul discuțiilor periodice dintre UE, Ucraina, Republica Moldova, România și SUA cu privire la îmbunătățirea în continuare a eficienței coridorului Dunării pentru nevoile actuale și viitoare.

Adina Vălean, comisarul pentru transporturi, afirmă că, de la înființarea culoarelor de solidaritate în luna mai 2022, coridorul Dunării a fost un excelent exemplu de cooperare strânsă între Ucraina, Republica Moldova și România. Cea mai mare parte a mărfurilor care ies din și intră în Ucraina au folosit acest coridor în ultimii doi ani, costurile logistice fiind comparabile cu cele pentru ruta Mării Negre. „Cu sprijinul nostru, punctul îmbunătățit de trecere a frontierei dintre Ucraina și Moldova de la Reni va reduce și mai mult timpul de așteptare la frontieră și, astfel, va spori atractivitatea acestei rute”, a declarat Adina Vălean.

Până în prezent, culoarele de solidaritate au permis Ucrainei să exporte peste 136 de milioane de tone de mărfuri, inclusiv, de exemplu, cereale, minereuri și oțel, și să importe peste 52 de milioane de tone de mărfuri de care are nevoie. Culoarele de solidaritate au generat venituri de aproximativ 50 de miliarde de euro pentru economia Ucrainei și au permis importul în Ucraina de bunuri din UE în valoare de aproximativ 107 miliarde euro.

Forumul Agricultorilor și Procesatorilor Profesioniști din România (FAPPR), care reunește peste 1.200 de fermieri care lucrează 1,2 milioane hectare de teren agricol, cere controale sporite da punctele de intrare în țară pe estul României.

Potrivit FAPPR, Uniunea Europeană a devenit destinația majoră a mărfurilor de origine ucraineană, iar eforturile autorităților trebuie canalizate către promovarea de soluții care să mențină capacitatea de a produce a agricultorilor locali și să asigure condiții de concurență echitabile în ceea ce privește măsurile sanitare si fito-sanitare.

„Solicităm consolidarea coordonării inter-agenții și a controalelor oficiale privind respectarea standardelor de calitate și producție ale UE și eliminarea breșelor din sistemul de monitorizare a fluxurilor de marfă care ar putea face posibilă intrarea în mod ilegal a mărfurilor agricole de origine non-UE”, avertizează pe pagina sa de socializare FAPPR, care a anunțat proteste în toată țara în 27 mai.

UE a prelungit la începutul acestei săptămâni cu încă un an scutirea de taxe vamale a importurilor din Ucraina.