Europa își pierde interesul în China. Investițiile străine scad la un nivel record

Alexandru Gologan Data publicării:
investitii china
sursa: shutterstock.com/

China îşi pierde poziția ca principală destinaţie de investiţii pentru firmele europene, care încearcă să evite riscurile geopolitice şi se îndreaptă spre sud-estul Asiei, relatează Bloomberg.

Companiile europene au decis să îşi mute investiţiile din China în alte state asiatice, în căutarea de oportunităţi mai bune de dezvoltare. Anul trecut, investiţiile străine în China au scăzut cu 8%, deoarece multe companii au preferat să-și rezilieze angajamentele din a doua economie a lumii.

"Problemele din economia chineză par să aibă caracter permanent. Firmele încep să-și ajustează aşteptările în funcție de acest criteriu", a declarat Jens Eskelund, preşedintele Camerei de Comerţ a Uniunii Europene din China.

UE şi SUA au demarat o campanie contra practicilor economice şi comerciale ale Chinei, în special în privinţa supracapacităţii industriale a statului asiatic şi a încercărilor de a-şi redresa economia, inundând pieţele globale cu produse ieftine, precum oţel şi vehicule electrice.

În acest context, peste o treime din companiile UE prezente în China resimt politicile inegale aplicate de guvernul din Beijing, deoarece acesta preferă să lucreze cu firmele interne. Licitațiile făcute de statul chinez favorizează antreprenorii locali în detrimentul respectării spiritului competitivității, în care indiferent de origine, cel mai bun ofertant trebuie să câștige contractul.

Doar 13% din firmele străine mai văd China drept o destinaţie de top pentru investiţii, acesta fiind cel mai scăzut nivel de când publicarea datelor a început în 2010.