Australia interzice exportul ovinelor vii pe cale maritimă din 2028. Decizia guvernului înfurie fermierii

Alexandru Gologan Data publicării: Data actualizării:
export maritim ovine
sursa: shutterstock.com/

Guvernul australian a decis să interzică exportul ovinelor vii pe cale maritimă din 1 mai 2028. Decizia însă nu bucură fermierii, Australia fiind un jucător regional important în piață.

Exporturile navale de oi vii vor putea continua până la data de 1 mai 2028, fără restricţii suplimentare precum plafoane sau cote. De asemenea, interdicţia nu se va aplica pentru alte exporturi de animale şi nici pentru exporturile de oi vii pe cale aeriană.

"Cu siguranţă, momentul în care aceste exporturi vor înceta este un aspect important. Vom parcurge toți paşii necesari pentru ca această tranziţie să îmbunătățească normele privind bunăstarea animalelor", a declarat ministrul Agriculturii, Murray Watt.

În paralel, guvernul australian a anunţat că va oferi un pachet de sprijin cu o valoare de 107 milioane dolari australieni, aproximativ 70,7 milioane de dolari americani, pentru a ajuta firmele afectate în acest proces, relatează Bloomberg.

Legea controversată are totuși un temei real. Datele oficiale arată că anul trecut Australia a exportat aproximativ 652.000 de oi vii pe cale maritimă, comparativ cu 5,92 milioane de capete în urmă cu 20 de ani.

Federaţia naţională a fermierilor australieni acuză guvernul că a cedat în faţa presiunilor activiştilor pentru drepturile animalelor și termenul de patru ani în care se va realiza tranziția este nerealist de implementat.