Ucraina vrea să-și restructureze datoriile. Noul plan de eșalonare ar urma să intre în vigoare din luna mai

Alexandru Gologan Data publicării: Data actualizării:
ajutor financiar ucraina buget
sursa: gettyimages.com/

Ucraina intenţionează ca la începutul lunii mai să trimită deţinătorilor internaţionali de obligaţiuni un plan vizând restructurarea datoriilor sale în valoare de 20 de miliarde de dolari.

Ucraina este presată de timp să ajungă la un acord de restructurare a datoriei până la finalul lunii august, atunci când se încheie un moratoriu de plată acordat Kievului. Potrivit Reuters, ţara vecină a comunicat investitorilor încă de la finele lui 2023, planurile sale de restructurare a datoriei externe şi a posibilităţii de a strânge noi finanţări, însă până acum discuţiile au avut doar caracter informal.

În paralel, Ucraina trebuie să găsească o soluţie cu privire la obligaţiunile emise de mai multe companii de stat, obligaţiuni care ajung la maturitate. Compania energetică de stat Naftogaz a negociat separat o restructurare a obligaţiunilor sale internaţionale, anul trecut. 

Majoritatea creditorilor bilaterali ai Ucrainei au suspendat obligaţiunile de rambursare până în 2027. Analiştii se aşteaptă ca Ucraina să ceară o prelungire similară şi deţinătorilor de obligaţiuni, dacă nu va ajunge la un acord cu aceştia până la termenul limită de la finele lunii august.

Deocamdată nu este clar cum ar putea arăta planul de restructurare al Ucrainei, având în vedere că implică o economie care este în război şi ale cărei perspective, poziţie financiară şi capacitate de rambursare a datoriilor rămân incerte.