e-Factura: amenzile încep de la 1 iunie

Ionuț Tudorică Data publicării: Data actualizării:
Ghid e-factura. Ce trebuie sa faca o firma
Sursa: https://www.profimediaimages.ro/
Marcel Boloș, ministrul Finanțelor, a spus azi pe Facebook că a decis ca amenzile pentru nefolosirea e-Factura să înceapă de la 1 iunie. Legal, ele începeau de la 1 aprilie.

Redăm mesajul ministrului de pe Facebook "Încă de la începutul implementării sistemului RO e-Factura am pus accent pe o colaborare strânsă și transparentă cu antreprenorii.

Nu am exclus că va fi nevoie de îmbunătățiri, tocmai de aceea ne-am angajat să fim flexibili și receptivi la feedback. Dovadă că reprezentanții mediului de afaceri au participat la ședințele noastre și au venit cu propuneri valoroase, care s-au și implementat de-a lungul timpului.
O nouă decizie care reflectă acest angajament este că 𝐚𝐦 𝐩𝐫𝐨𝐩𝐮𝐬 𝐞𝐱𝐭𝐢𝐧𝐝𝐞𝐫𝐞𝐚 𝐜𝐮 𝟐 𝐥𝐮𝐧𝐢 𝐚 𝐩𝐞𝐫𝐢𝐨𝐚𝐝𝐞𝐢 𝐢̂𝐧 𝐜𝐚𝐫𝐞 𝐧𝐮 𝐬𝐞 𝐚𝐩𝐥𝐢𝐜𝐚̆ 𝐬𝐚𝐧𝐜𝐭̦𝐢𝐮𝐧𝐢 𝐩𝐞𝐧𝐭𝐫𝐮 𝐜𝐞𝐢 𝐜𝐚𝐫𝐞 𝐧𝐮 𝐟𝐨𝐥𝐨𝐬𝐞𝐬𝐜 𝐬𝐢𝐬𝐭𝐞𝐦𝐮𝐥. Am pus astăzi în consultare actul normativ care reglementează acest aspect, pentru a fi adoptat în următoarea ședință de Guvern.

Așadar, cei care nu țin cont de termenul-limită de 5 zile lucrătoare pentru transmiterea facturilor în sistemul naţional privind factura electronică RO e-Factura, vor fi sancționați de la 1 iunie 2024.

Este o prelungire solicitată de mediul de afaceri, pentru a permite persoanelor impozabile să își continue adaptarea procedurilor/sistemelor pentru transmiterea facturilor. Cu această ocazie, țin să îi încurajez pe toți cei care nu utilizează e-Factura să profite de timpul suplimentar pentru a se adapta la noile reglementări, care au intrat în vigoare încă de la 1 ianuarie.

Tot astăzi, am trimis îndrumări în SPV care cuprind pașii de făcut pentru utilizarea sistemului către toți cei care nu au raportat facturi până acum".

Marcel Boloș, ministrul Finanțelor,
lua deja în calcul o potențială amânare a termenului de la care încep să fie aplicate sancțiuni pentru neraportarea și în sistemul eFactură a facturilor emise, în termenul de 5 zile stabilit.

Ministerul Finanțelor analiza situația e-Factura și lua în calcul o potențială amânare a termenului de la care încep să fie aplicate sancțiuni pentru neraportarea și în sistemul facturilor emise.

Până acum, sancțiunile erau suspendate până la 1 aprilie. În sistemul e-Factura sunt raportate în prezent aproximativ o treime din numărul total de facturi la care estimează autoritățile că trebuie să se ajungă, dacă raportează toți cei care au obligația.

Amintim că de la 1 ianuarie sistemul de transmitere a facturilor la ANAF, e-Factura, a devenit obligatoriu, pentru relațiile comerciale între firme. Se permite facturarea în paralel până la 1 iulie, când acest sistem va deveni unic pentru facturile emise între firmele din România. Nu și din extern, unde va rămâne paralel.  Potrivit reglementărilor actuale, până la 1 aprilie 2024 nu se vor da amenzi, dar de atunci vor putea fi aplicate sancțiuni pentru nerespectarea raportării în sistemul RO e-Factura