Ce urmează pentru petrol după atacul Iranului asupra Israelului. Ce zic marile case de analiză

Ionuț Tudorică Data publicării: Data actualizării:
Pretul petrolului
Pretul petrolului nu a fost miscat de atacul anuntat al Iranului asupra Israelului. Foto: Profimedia

Prețul petrolului a rămas nemișcat după atacul Iranului asupra Israelului. Piețele cumpăraseră deja cantități mai mari, pentru că atacul a fost anunțat. Perspectiva rămâne stabilă, avînd în vedere că în prețul actual (90,45 dolari pentru barilul Brent) sunt incluse toate riscurile din Orientul Mijlociu, inclusiv acest atac, spun cei mai mulți analiști. Nimeni nu crede că acest conflict va escalada, după intervenția SUA, și de aceea, piețele n-au fost mișcate. Principalele riscuri pentru piață rămân securitatea transporturilor și eventuale sancțiuni mai dure pentru petrolul iranian.

Cotațiile futures ale petrolului au fost slab influențate de atacul fără precedent al Iranului asupra Israelului, traderii simțind că lovitura a fost  anunțată din timp și crease deja așteptări că este un conflict controlabil. Israelul n-a răspuns încă răspicat despre represalii, dar președintele SUA a intervenit și a spus că acestea nu vor exista.  Între timp, au apărut mai multe analize pe marginea prețului petrolului și a influenței atacului asupra lui. Au fost centralizate de Bloomberg, în cel mai citit articol de azi al platformei. 

100 de dolari— Citigroup

Scenariul de bază al Citigroup Inc. este ca tensiunile să rămână "extrem de ridicate" în Orientul Mijlociu, susținând prețurile. Acest lucru a determinat banca să-și crească previziunile de preț pe termen scurt, cu ținta pe trei luni pentru West Texas Intermediate (WTI) crescută cu 8 dolari pe baril [85,66 dolari pe baril WTI, azi la prânz, ora României].

"Ceea ce nu este inclus în prețul actual de pe piață, în opinia noastră, este o posibilă continuare a unui conflict direct între Iran și Israel, care, estimăm, ar putea duce la creșterea prețurilor petrolului până la +100 USD/baril, în funcție de natura evenimentelor," au scris analiștii într-o notă.

Prima de risc e deja acolo — Goldman Sachs

"Noi estimăm că prețurile petrolului reflectă deja o primă de risc de 5-10 dolari pe baril din perspectiva aprovizionării. Răspunsul potențial al Israelului la atacul Iranului este extrem de incert și va accentua probabil percepția asupra aprovizionării regionale cu petrol.", scriau Goldman Sachs Group înainte de atacurile de weekend ale Iranului.

Producția iraniană de petrol a crescut cu peste 20% în ultimii doi ani până la 3,4 milioane de barili pe zi, sau aproximativ 3,3% din oferta globală, au declarat analiștii. Astfel, "dacă piața ar evalua o probabilitate mai mare a reducerii ofertei Iranului, acest lucru ar putea contribui la o majorare a primei de risc geopolitic," au spus ei.

Puțin probabil ca Israel să o lase așa — ICG

Iranul a semnalat că "aceasta a fost tot, nu va face nimic altceva, dar nu sunt sigur că ignorarea este o opțiune pentru Israel," a spus Dina Esfandiary, consilier principal cu sediul în Londra pentru Orientul Mijlociu la International Crisis Group. "Singurul factor de schimbare a jocului este că SUA au spus clar că nu ar susține o reacție israeliană, deci acest lucru ar putea să împiedice Tel Aviv [să se răzbune] într-o anumită măsură."

Se menține echilibrul — SVB Energy

"Dacă atacurile încetează, sau nu escaladează și nu se provoacă daune producției și facilităților de export ale petrolului, piața ar trebui să-și mențină echilibrul," a spus Sara Vakhshouri, fondatoare și președinte al SVB Energy International LLC. "Fundamentele pieței par stabile, cu OPEC+ monitorizând îndeaproape creșterea cererii așteptată pentru sezonul de vară. În cazul în care apar deficite de ofertă pe piață, OPEC+ ar putea lua în considerare limitarea tăierilor voluntare și creșterea producției."

Deja inclus în preț — ING 

"Piața a inclus în preț deja o anumită formă de conflict. Daunele limitate și faptul că nu s-au pierdut de vieți omenești pot duce la un potențial răspuns măsurat din partea Israelului," au spus strategii ING Groep NV.  "Cum va răspunde Israelul este acum este incertitudinea cheie."

Pentru petrol, "primul risc este să fie aplicate sancțiuni mai stricte împotriva Iranului, ceea ce ar putea duce la pierderea între 500.000 și 1 milion de barili pe zi din oferta de petrol," au spus ei. Alte rezultate posibile includ atacarea infrastructurii energetice iraniene de către Israel sau blocarea Strâmtorii Hormuz.

Război rece — RBC Capital Markets

Răspunsul guvernului Israelului la atacul Iranului va determina dacă situația duce la un război mai larg sau dacă riscurile de escaladare se reduc, potrivit analiștilor de la RBC Capital Markets LLC. Represalii israeliene semnificative ar putea declanșa un ciclu destabilizator, au spus ei.

"Într-un astfel de scenariu, credem că riscul pentru prețul petrolului nu este de neglijat, având în vedere capturarea navei cargo civile în Strâmtoarea Hormuz de către iranieni, care a precedat atacurile cu rachete și drone," au declarat analiștii. Cu toate acestea, "dacă Israelul se retrage sau răspunde slab, pare că Iranul ar putea foarte bine să profite de oportunitatea de a readuce acest război la stadiul de până acum [rece]".

Riscuri crescute pentru securitatea petrolului — Agenția Internațională pentru Energie (IEA)

Atacurile aeriene ale Iranului asupra facilităților militare israeliene au furnizat un nou avertisment cu privire la importanța securității petrolului, crescând în același timp riscul volatilității pe piețele petrolului, potrivit Agenției Internaționale pentru Energie.

Piețele globale erau deja tensionate înainte de ratacul Iranului, din cauza situației geopolitice existente în Orientul Mijlociu care acum punea accentul pe securitatea aprovizionării, se arată într-un buletin informativ. 

Escalarea este puțin probabilă — Grupul bancar ANZ

"Faptul că atacul a fost atât de clar anunțat sugerează că o escaladare este puțin probabilă," a declarat Daniel Hynes, strateg senior pentru mărfuri la ANZ Banking Group Ltd. "Prima de risc geopolitic este, de asemenea, ridicată, astfel încât nu justifică alte creșteri până când răspunsul Israelului la acest atac nu este clar."

"Piața trebuie să vadă dovezi suplimentare că oferta este într-un pericol mai mare înainte de a trece la creșterea prețurilor," a adăugat el.

Respirăm ușurați — Again Capital

"Piața petrolului poate respira ușurată, cel puțin pentru moment," a spus John Kilduff, partener fondator al Again Capital LLC. "S-a cumpărat mult pe baza tensiunilor geopolitice, săptămâna trecută. Ce nu s-a întâmplat a fost o escaladare reală a tensiunilor."

Sancțiuni mai stricte — A/S Global Risk Management

"Situția este în desfășurare, și dacă Israelul semnalează că nu va răspunde, tensiunile de pe piață se vor relaxa," a declarat Arne Lohmann Rasmussen, șeful departamentului de cercetare la A/S Global Risk Management. Cel mai rău scenariu al pieței este închiderea Strâmtorii Hormuz, deși acest rezultat pare puțin probabil, a spus el.

În schimb, "sunt probabile sancțiuni mai stricte împotriva Iranului," a spus el. "Sancțiunile conduse de SUA împotriva Iranului sunt deja foarte cuprinzătoare, dar Iranul a reușit totuși să-și intensifice producția și exporturile în ultimul an.".