Firmele sunt reticente să integreze inteligența artificială în modalitățile de lucru. Care sunt beneficiile fiscale

Adam Gheorghe Data publicării: Data actualizării:
inteligenta artificiala afaceri
sursa: gettyimages.com/

Soluțiile de inteligență artificială (IA) sunt privite, de la caz la caz, fie cu entuziasm, fie cu prudență, inclusiv în domeniul fiscal. Entuziaștii văd beneficiile, iar prudenții atrag atenția asupra riscurilor. Specialiștii spun că, în cazul adoptării acestor soluții, este necesară conexiunea strategiei fiscale cu strategia de business a companiei sau a grupului.

Reprezentanții E&Y România au identificat câteva moduri în care IA poate genera beneficii la utilizarea în optimizarea fiscală, în sensul creșterii eficienței și acurateței deciziilor fiscale.

1. Analiza datelor

IA poate procesa și analiza cantități mari de date fiscale pentru a identifica modele, tendințe și anomalii. Prin utilizarea algoritmilor de învățare automată, IA poate identifica riscurile fiscale, potențialele incoerențe și posibilele erori ce pot apărea în declarațiile fiscale sau în alte documente legate de fiscalitate.

2. Analiza riscului fiscal

Soluția IA poate evalua riscurile fiscale asociate cu deciziile de afaceri și poate oferi estimări cu privire la impactul fiscal al diferitelor scenarii și strategii, ceea ce va ajuta organizațiile să ia decizii informate și să gestioneze riscurile fiscale în mod proactiv. În ce privește utilizarea IA, este important să se țină cont și de aspectele legale, etice și de confidențialitate asociate.

3. Îmbunătățirea conformității fiscale

IA poate asista compania în asigurarea respectării normelor fiscale și a reglementărilor în vigoare. Prin monitorizarea și actualizarea continuă din punct de vedere operațional a schimbărilor legislative și a politicilor fiscale, IA poate ajuta organizațiile să rămână conforme cu cerințele fiscale și să evite sancțiunile și litigiile.

4. Automatizarea proceselor fiscale

IA poate automatiza procesele repetitive și intensive din domeniul fiscal, cum ar fi calculul impozitelor, pregătirea declarațiilor fiscale, monitorizarea conformității și gestionarea riscurilor fiscale. Pot fi astfel mult reduse erorile umane și se poate ajunge la economii semnificative de timp și resurse.

5. Optimizarea Planificării Fiscale

IA poate fi folosit pentru a identifica strategii și soluții optime pentru planificarea fiscală a unei companii. Prin analizarea situațiilor individuale și a obiectivelor fiscale, IA ar putea recomanda structuri fiscale eficiente pentru a maximiza beneficiile fiscale.

6. Detectarea fraudei fiscale

Prin analiza modelelor de comportament și a datelor financiare, IA poate identifica potențialele cazuri de fraudă fiscală sau de evaziune fiscală. Algoritmii de detecție a anomaliei pot alerta autoritățile fiscale sau organizațiile private pentru investigații suplimentare.

Pentru utilizarea eficientă a IA, companiile au de aplicat o serie de măsuri:

  1. proactivitatea, care va genera avantaje competitive celor care utilizează cu succes IA în business,
  2. managementul schimbării și pregătirea angajaților, în concordanță cu aspectele de HR relevante la nivelul companiei,
  3. o definire cât mai specifică și structurată a modelului existent și a priorităților de revizuire a modului de gestionare fiscală.