Eurostat: Românii sunt verzi. Își vând calculatoarele în loc să le arunce la gunoi

Adam Gheorghe Data publicării: Data actualizării:

Utilizarea electronicelor duce la o cantitate tot mai mare de deșeuri. E vorba de laptop-uri, tablete, telefoane mobile, smartphone-uri și computere tip desktop. Eurostat – instituția de statistică a UE, a urmărit ce se întâmplă cu acestea, după ce nu mai sunt utilizate, iar rezultatele diferă de la un stat membru la altul.

19% din cetățenii intervievați spun că și-au păstrat computerele desktop acasă, 13% și-au reciclat computerele desktop vechi, 8% le-au dat sau le-au vândut, iar 2% le-au aruncat la gunoi.

Restul respondenților fie nu au cumpărat niciodată computere desktop, fie continuă să utilizeze dispozitivele existente.

Suedia a avut cea mai mare pondere de persoane (29%) care reciclează computere desktop vechi, înaintea Olandei (27%), în timp ce Finlanda, Danemarca și Austria au fost aproape de 20%.

Olanda (15%) și România (13%) au raportat cele mai mari ponderi ale persoanelor care au dat sau vândut vechiul lor  calculator.

Doar 10% dintre laptop-uri și tablete sunt reciclate

Laptopurile și tabletele vechi au fost, de asemenea, păstrate în principal în gospodărie (33%). Doar 10% dintre persoanele din UE și-au reciclat laptopurile sau tabletele vechi, 11% le-au dat sau le-au vândut, iar 1% le-au aruncat la gunoi. Restul respondenților fie nu au achiziționat niciodată laptopuri sau tablete, continuă să utilizeze dispozitivele existente.

Cea mai mare proporţie de persoane care îşi reciclează laptopurile sau tabletele vechi a fost observată în Suedia, Finlanda şi Danemarca, fiecare cu aproape de 18%, urmate de Grecia (17%) şi Croaţia (15%).

Pe de altă parte, Croaţia (35%) şi Franţa (15%) au raportat cele mai mari ponderi ale persoanelor care au dat sau vândut vechiul laptop sau tabletă altcuiva. Jumătate dintre utilizatori au declarat că își păstrează vechile telefoane mobile sau smartphone-uri acasă.