Alegeri locale 2020. Toate informațiile despre scrutinul de azi - LIVE TEXT
La alegerile locale 2020, care au avut loc la 27 septembrie, românii au mers la urne pentru a-i vota pe cei care vor conduce administrația din localitățile în care locuiesc. Secțiile de votare s-au deschis la ora 7:00 și s-au închis la ora 21:00. Deși a existat o cerere de prelungire a programului de votare, din partea MAI, solicitarea a fost respinsă de Biroul Electoral Central.
LIVE TEXT - PRINCIPALELE EVENIMENTE DIN ZIUA VOTULUI LA ALEGERI LOCALE 2020
ACTUALIZARE 21:30 Liderii politici au primele reacții după încheierea votului.
Liderul liberal Ludovic Orban spune că este o victorie istorică pentru PNL după Revoluție.
Ludovic Orban a anunțat că pe baza rezultatelor parțiale pe care le are, liberalii au câștigat aproximativ 50 la sută dintre consiliile județene și au între 17 și 20 de primari în municipii reședință de județ și 1.500 de primari, „dacă nu și mai mult” în celelalte localități. „PNL înregistrează un scor fără precedent, un scor care ne onorează, dar ne și obligă. Aceste alegeri sunt doar începutul unei guvernări de succes, a unei guvernări liberale de 4 ani, care să schimbe România”, a spus Orban, cu gândul la următorul scrutin, cel parlamentar, din decembrie.
Nicușor Dan, candidatul care a câștigat alegerile pentru primăria Capitalei, potrivit exit poll-urilor, spune că acest rezultat reprezintă „ziua de naștere a noullui București”. El a făcut însă un apel la vigilență în ceea ce privește numărarea voturilor.
Gabriela Firea nu recunoaște rezultatele exit-poll-ului anunțat duminică seară, care l-a anunțat pe Nicușor Dan noul primar al Capitalei. Ea a spus că așteaptă rezultatele numărătorii oficiale a BEC. Marcel Ciolacu, liderul PSD, spune că Gabriela Firea a ales calea cea mai grea, aceea de a se lupta cu “dreapta unită”, fără a face niciun troc sau joc politic.
Liderul Pro România, Victor Ponta, consideră că, aşa cum arată primele rezultate ale alegerilor locale de duminică, cel puţin în Bucureşti vor urma patru ani de negocieri „şi va fi o babilonie”.
Abonându-te la Newsletter primești sinteza celor mai bune informații, articole și interviuri exclusive publicate de digi24.ro
Dacian Cioloș l-a lăudat pe Vlad Voiculescu, pentru că s-a retras din competiția pentru Primăria Capitalei în favoarea lui Nicușor Dan la Primăria Capitalei.
PMP este cel mai mare partid mic, spune candidatul acestei formațiuni la PMB, Traian Băsescu. El îl ironizează pe Ludovic Orban: „Să zică bogdaproste că l-a luat la subțioară Barna”.
ACTUALIZARE 21:00 Urnele s-au închis și au apărut primele rezultate ale exit-pollului CURS-Avangarde.
La București, sondajul indică victoria lui Nicușor Dan la Primăria Capitalei, în timp ce la sectoare sunt unele surprize.
La Craiova, se profilează victoria Liei Olguța Vasilescu.
La Constanța, rezultatul este foarte strâns între liberalul Vergil Chițac și Stelian Ion, de la USR-PLUS, în timp ce actualul primar PSD Decebal Făgădău este al treilea.
Exit-poll-ul realizat de CURS Avangarde la alegerile locale din București, făcute publice pentru datele culese până la ora 19:30, relevă o surpriză și în privința votului politic din Capitală. Alianța USR-PLUS este aproape la egalitate cu PSD, iar liberalii se află de-abia pe locul al treilea.
Prezența la vot de la deschiderea urnelor la alegerile locale 2020 până la închidere, la ora 21.00, a fost de 46%. În total, au votat peste 8,4 milioane de români.
ACTUALIZARE 20.30 Prezenţa la urne în comuna Tătuleşti, județul Olt, a depăşit 110% iar circumscripţia electorală din localitate a solicitat suplimentarea numărului de timbre autocolante, care au fost aduse de la o secţie din oraşul Scorniceşti, potrivit prefectului judeţului, Florin Homorean.
ACTUALIZARE ORA 17:00 Ministerul de Interne cere BEC prelungirea votului după ora 21:00 acolo unde există cozi la intrarea în secție.
ACTUALIZARE ora 16.00 Purtătorul de cuvânt al Ministerului Afacerilor Interne (MAI), Monica Dajbog, a anunțat, că nu au fost înregistrate evenimente grave care să deranjeze ordinea publică în timpul alegerilor locale. Din totalul de 318 sesizări cu privire la posibile infracțiuni electorale primite de structurile MAI, 111 sunt în curs de cercetare, fiind aplicate 34 de amenzi în valoare de 38.000 de lei.
ACTUALIZARE ora 15.20 Poliţiştii braşoveni au deschis un dosar penal şi efectuează cercetări după ce mai multe persoane din localitatea Ormeniş din judeţul Braşov reclamă că nu pot vota pentru că patronul unui magazin local le-ar fi oprit buletinele de identitate drept gaj pentru sumele datorate pentru cumpărăturile făcute.
ACTUALIZARE ora 14.14 În prima jumătate a zilei au fost transmise 96 de sezizări privind incidente cu ocazia alegerilor locale. Printre acestea: un primar a dus alegătorii la vot cu mașina instituției, un simpatizant PMP a oferit bani pentru voturi, un caz de vot multiplu și un caz de buletine de vot tipărite greșit.
ACTUALIZARE ora 13.30. Prezența în municipiul București este de 17% la ora 13.30, cu câteva procente mai mare decât în urmă cu 4 ani. La alegerile locale din 2016, prezența era de aproape 14% la ora 13:30.
Citește și: Prezența la vot - alegeri locale 2020
ACTUALIZARE ora 11.50. Ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, a votat la Huși: Astăzi este o zi a schimbării.
ACTUALIZARE ora 11.00. Victor Ponta a votat.
ACTUALIZARE ora 9.30. Președintele Klaus Iohannis a votat.
ACTUALIZARE ora 9.15. Nicușor Dan a votat. „Aștept de mult votul ăsta, am votat cu sete. Am votat ca să scoatem din Primăria Capitalei o caracatiță de interese”, a spus candidatul PNL-USR-PLUS.
ACTUALIZARE ora 9.10. Traian Băsescu a votat, duminică, la alegerile locale și i-a îndemnat pe bucureșteni să dea un vot util pentru ei, nu pentru partide.
Citiți și: Alegeri locale 2020. Coadă la secția de votare din Tunari. Oamenii au venit încă de la 6.30
ACTUALIZARE ora 8.40. Premierul Ludovic Orban a așteptat 30 de minute la coadă pentru a intra în secția de votare. El a spus că regulile s-au respectat foarte bine și că s-a dezinfectat pe mâini chiar de două ori.
ACTUALIZARE ora 8.38. Marcel Ciolacu, președintele PSD, a votat.
ACTUALIZARE ora 8.38. Raluca Turcan, vicepremier, a votat.
ACTUALIZARE ora 8.30. Au votat deja peste 500.000 de alegători.
ACTUALIZARE ora 8.22. Călin Popescu Tăriceanu a ajuns la vot și a spus că i s-au părut în regulă condițiile de vot.
ACTUALIZARE ora 8.00. Premierul Ludovic Orban a ajuns la secția de vot din Dobroiești, județul Ilfov, și așteaptă la coadă să poată intra în incintă.
ACTUALIZARE ora 7:25. Prezența la vot este 0,76%. Cei mai mulți alegători au venit deja la urne în județele Dolj, Dâmbovița, Prahova.
ACTUALIZARE ora 7:15. Aurelian Bădulescu, candidat la Primăria Sectorului 3 a votat.
"Oamenii să vină la vot, să nu se îngrămădească, este timp, toți vor putea să voteze în condiții de siguranță. Oameni trebuie să înțeleagă că trebuie să iasă la vot", a transmis el.
ACTUALIZARE ora 7:00. Secțiile de votare s-au deschis. Gabriela Firea a ajuns la secția de votare la 7.01.
18.000 de persoane au votat deja.
ACTUALIZARE ora 6:00 - Secțiile de votare se deschid în toată țara la ora 7:00. Pe parcursul zilei veți afla cele mai importante informații despre scrutinul de azi de pe digi24.ro.
Pentru a-și putea exprima votul la alegerile locale, cetățenii trebuie să meargă la secțiile la care sunt arondați și să aibă la ei acte prin care să-și dovedească identitatea.
Foto: InquamPhotos/Octav Ganea
Alegătorii care se vor prezenta la urne vor trebui să poarte mască de protecție în cabina de vot. În cazul în care au uitat masca acasă, autoritățile le pun la dispoziție în secția de votare unde va fi și dezinfectant.
Citește și: Cum poți vota la alegerile locale din 2020 dacă nu ai domiciliu în orașul unde locuiești
În cel mult 24 de ore de la încheierea votării, cel mai târziu la data de 28 septembrie 2020, are loc numărarea voturilor, încheierea proceselor verbale şi întocmirea dosarelor cu rezultatele votării. Dosarele cuprinzând rezultatele votării se predau către biroul electoral de circumscripţie. Transportul se face sub paza personalului structurilor Ministerului Afacerilor Interne.
Tot până la 28 septembrie, competitorii electorali pot formula cereri pentru anularea alegerilor într-o circumscripţie electorală.
După primirea dosarelor conţinând procesele verbale cu rezultatul numărării voturilor de la toate birourile electorale ale secţiilor de votare şi după soluţionarea contestaţiilor formulate, birourile electorale totalizează voturile exprimate şi atribuie mandatele.
După primirea proceselor-verbale întocmite de birourile electorale de circumscripţie judeţeană şi a municipiului Bucureşti şi soluţionarea sesizărilor privitoare la fraude electorale, Biroul Electoral Central totalizează voturile la nivel naţional şi asigură publicarea rezultatelor în Monitorul Oficial al României, Partea I.
Cum poți afla care este secția de vot unde poți vota
La Alegerile locale 2020, secția de votare la care sunteți arondați și adresa acesteia o puteți afla de pe registrulelectoral.ro. Este necesară completarea a trei câmpuri: CNP - codul numeric personal,numele de familie, codul de verificare pe care îl vedeți pe site.
Până la ce oră poți vota. Când se închid secțiile
Programul secțiilor de votare la alegerile locale 2020 este între orele 7.00 și 21.00, oră la care președintele biroului electoral al secției de votare declară încheiat procesul de vot și închide secția.
Alegătorii care la ora 21.00 se află în incinta secției de vot vor putea să își exercite dreptul de vot. De asemenea, la ora 21.00, urna specială trebuie să se afle în localul secției de vot.
Cu ce acte votezi la alegerile locale din 2020
Conform Hotararii BEC nr 81 din 7 septembrie, „cetăţenii români îşi exercită dreptul de vot pe baza unuia dintre următoarele acte de identitate: cartea de identitate, cartea electronică de identitate, cartea de identitate provizorie, buletinul de identitate ori paşaportul diplomatic, paşaportul diplomatic electronic, paşaportul de serviciu sau paşaportul de serviciu electronic, iar în cazul elevilor din şcolile militare, carnetul de serviciu militar, acte valabile în ziua votării”. Ce se întâmplă dacă actul de identitate a expirat - VEZI AICI
Ce reguli trebuie să respecți în secțiile de vot. Regulile speciale legate de Covid-19
Alegătorii care se vor prezenta la urne vor trebui să poarte masca de protecție în cabina de vot. Cetățenii care se vor prezenta la vot fără mască de protecție vor avea la dispoziție maști din partea autorităților, dar și dezinfectant. Cei care doresc să voteze la alegerile locale trebuie să țină cont de faptul că nu li se va permite accesul în secția de votare dacă refuză să poarte mască de protecție.
Azi nu ne alegem doar primarii. Ce mai votăm azi
Românii cu drept de vot își vor alege azi primarii, preşedinţii de consilii judeţene, dar şi pe cei care vor face parte, timp de patru ani, din consiliile locale şi judeţene.
În țară au fost organizate 18.794 de secţii de votare, 1.200 intre aestea fiind în Capitală. Cele mai multe secții de votare se află în sectoarele 3 şi 6.
Editor : D.C.
- Etichete:
- alegeri locale
- primaria capitalei
- alegeri locale 2020
- alegeri locale 27 septembrie
- sectii de votare alegeri locale 2020
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News