Muzeul din castel de la Micloşoara

Data publicării:
CASTEL MICLOSOARA

Castelul Kalnoky datează încă din secolul al 16-lea. Până prin anii 1900 proprietari au fost doar membrii familiei contelui Kalnoky. În 1939 castelul a fost cumpărat de ministrul de finanţe de atunci, iar ulterior, clădirea a fost naţionalizată. În perioada comunistă a servit drept casă de cultură, până după anii 90. Atunci, contele Tibor Kalnoky a reintrat în posesia castelului, printr-o concesiune pe 49 de ani. Abia anul trecut proprietarul a reuşit să acceseze fonduri norvegiene pentru a reabilita castelul. Lucrările au început în primăvara anului trecut, iar din această toamnă va fi introdus în circuitul turistic, sub formă de muzeu al vieţii transilvănene.

"Construcţia castelului de aceea este una foarte importantă în secuime, pentru că este o construcţie care şi-a păstrat stilul renascentist. În muzeu se va prezenta viaţa oamenilor din secuime din diferite epoci şi asta se va regăsi atât în muzeu cât şI în restaurarea castelului",  Ambrus Zsofia - responsabilul tehnic al proiectului.

Specialiştii au căutat imagini sau planşe vechi ale castelului, astfel încât restaurarea să fie cât mai aprope de varianta originală. Toate materialele şI elementele vechi, găsite în clădire au fost refolosite si puse în evidenţă. Unele obiecte au fost construite de la zero.

Castelul are trei nivele, iar de-a lungul timpului a suferit nenumărate modificări. Acum, restauratorii încearcă să-i redea strălucirea de altă dată.

"De-a lungul secolelor, mai multe stiluri arhitecturale au fost schimbate în acest castel. Spre exemplu, încadramentul acestei uşi este în stil renascentist, iar uşa în stine este în stil baroc", Mirela Palcu - reporter Digi24.

O importanţă deosebită o are şi grădina, care va fi reamenajată în stil englezesc, dar cu unele inserţii de stil baroc. Valoarea întregului proiect se ridică la 5 milioane de lei.

"Finanţare nerambursabilă În procent de aproape 90%, din care 85% finanţarea din fondurile EE Grants şi 15% din fondurile naţionale, respectiv la finanţare li se adaugă încă 10% contribuţia beneficiarului", Papp Adolf - responsabil proiect

Săptămâna trecută şi prinţul Charles a făcut o vizită pe şantier şi a fost de-a dreptul încântat de cum va arăta acest proiect. Timp de aproape 10 ani atât curtea, cât şi clădirea au fost în paragină, iar zidurile erau într-o stare avansată de degradare.

"Înainte când a fost CAP-ul acolo era căminul cultural. Dedesubt, în pivniţă puneau tot mereu cartofi", spune un localnic.

Satul Micloşoara a devenit cunoscut după ce prinţul Charles al Marii Britanii a venit în vizită de câteva ori la bunul său prieten, contele Kalnoky.

Reporter: Mirela Palcu
Operator: Dan Dascălu

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
De ce să oprești Wi-Fi-ul întotdeauna pe timp de noapte…
Digi FM
Imagini şocante în noaptea de Revelion. Un şofer a fost filmat în timp ce se învârte cu maşina într-un sens...
Pro FM
Fostul bodyguard al lui Whitney Houston, tentat să „renunțe la tot” de dragul cântăreței: „Siguranța ei era...
Film Now
A divorțat, iar acum iubește din nou. Fratele lui Ben Affleck, surprins alături de partenera lui mai tânără...
Adevarul
Daniel David îi răspunde lui Călin Georgescu: „Sunt surprins că un om al păcii caută, de fapt, războiul”
Newsweek
Pensia pe ianuarie intră pe card cu întârziere. Casa de pensii anunță care e motivul
Digi FM
România, inclusă de CNN printre cele mai bune locuri de vizitat în 2025. Cum este descrisă destinaţia...
Digi World
Câte minute de viaţă pierd fumătorii cu o singură ţigară. Concluziile celei mai noi analize a oamenilor de...
Digi Animal World
Ce s-a întâmplat cu un câine la 15 minute după ce stăpânul său a murit. Familia a fost devastată
Film Now
Kevin Sorbo, protagonistul serialului Hercule, spune că a fost pus pe "lista neagră" de la Hollywood din...
UTV
26 de filme pe care trebuie sa le vezi neaparat pana la sfarsitul anului 2025