Muzeul Memorial al Victimelor Comunismului a fost creat în urmă cu 20 de ani, chiar pe locul fostei închisori. A fost nevoie de ani întregi de muncă pentru a stabili identitatea deţinuţilor care au fost încarceraţi aici, pentru că multă vreme aici nu s-au întocmit acte de deces, iar familiile celor morţi nici măcar nu au fost înştiinţate.
Astăzi, pe pereţii închisorii sunt gravate în andezit numele a 8.000 de morţi din închisorile, lagărele şi locurile de deportare din România. Fiecare celulă a fost transformată în sală de muzeu.
Nici operele de artă nu lipsesc din acest memorial. Cortegiul Sacrificaților este cea mai renumită dintre ele. Realizată de sculptorul Aurel Vlad, creaţia a devenit o emblemă a muzeului. Optsprezece siluete umane se îndreaptă spre un zid care le închide orizontul.
Azi, această metaforă a comunismului şi a atrocităţilor pe care le-a impus este amplasată într-o curte interioară a fostei închisori. În anul 2000 s-a adăugat un corp de clădire, un modul care cuprinde o sală de conferințe iar aici, în fiecare an, se organizează școala de vară, pentru a atrage atenția adolescenților asupra acestui capitol din istoria României.
În 1998, Consiliul Europei a aşezat acest Muzeul Memorial lângă alte două locuri extrem de importante pentru păstrarea memoriei continentului, Memorialul de la Aushcwitz și Memorialul Păcii din Normandia.
Muzeul este deschis zilnic între 9.30 şi 18.30, iar preţul unui bilet este de șase lei pentru adulţi şi de trei lei pentru copii şi elevi. Aici se pot face şi fotografii, însă taxa foto este de trei lei.