RAPORT DE ȚARĂ. Botoșani, județul geniilor

Data publicării:
calimara
0 seconds of 0 secondsVolume 90%
Press shift question mark to access a list of keyboard shortcuts
Scurtături Tastatură
Shortcuts Open/Close/ or ?
Redare/PauzăSpațiu
Mărește Volumul
Micșorează Volumul
Caută înainte
Caută înapoi
Subtitrare Pornită/Oprităc
Ecran complet/Ieși din modul Ecran completf
Suprimare Sunet/Activare Sunetm
Decrease Caption Size-
Increase Caption Size+ or =
Caută %0-9
00:00
00:00
00:00
 

Nu există român care să nu se gândească la numele lui Eminescu atunci când aude de Ipoteşti. Oameni cu stare, familia Eminovici a cumpărat, la câţiva kilometri de Botoşani, o moșie pe care au ridicat casa în care a venit pe lume cel mai mare dintre poeţii românilor. Azi, casa a devenit muzeu.

„Numele său este suficient de strălucitor pentru a putea arăta importața acestui loc. Gândiți-vă că aici la Ipotești a copilărit, aici, atunci când a deschis ochii a văzut pentru prima dată natura. Aici a fost impresionat de farmecul naturii și despre lucrurile acestea ce ne înconjoară a scris în poeziile sale”, a explicat Muraru Magda, muzeograf.

Urmele lui George Enescu se păstrează şi ele cu preţuire în judeţul geniilor. Două muzee i-au fost dedicate compozitorului botoşenean. În Dorohoi este casa în care a locuit tatăl său și unde marele muzician venea adesea în vizită. Astăzi mai păstrează obiectele personale, hainele și instrumente muzicale care i-au aparținut. La Liveni este casa memorială George Enescu.

„Acolo a avut parte de primele lecții de muzică, acolo a descoperit că muzica face parte din viața lui și la vârsta de 5 ani părinții săi l-au dus la Iași, la profesorul Claudel, la cel care practic l-a descoperit pe Enescu”, a povestit muzeograful Alexie Lidia.

Într-o casă veche armenească, monument istoric al oraşului Ştefăneşti, a fost reconstituită camera atelier a pictorului Ştefan Luchian, născut și el tot în Botoşani.

Două dintre tablourile sale, autoportretul Un Zugrav”, alături de „Anemone”, fac parte din marile tablouri ale lumii, spun specialiștii. De altfel, primul dintre cele două tablouri este considerat cel mai izbutit portret psihologic şi face obiectul unui curs al atelierului de pictură de la Luvru, accesibil studenţilor din întreaga lume. Luchian obișnuia să spună că a învățat tot ce știe de la Grigorescu.

„Grigorescu, întrebat fiind cine crede că este cel mai mare pictor român a spus că incluzându-mă chiar și pe mine, consider că cel mai mare pictor român este Ștefan Luchian”, este de părere Aglaia Corneanu, artist plastic.

A fost numit „Voltaire" al culturii românești iar opera sa, extrem de vastă, cuprinde peste 1.200 de volume si 25.000 de articole.

Istoricul Nicolae Iorga s-a născut şi şi-a petrecut primii ani ai copilăriei la marginea orașului Botoșani. Casa memorială fost renovată recent cu fonduri europene și reconstruită în anii 60.

„Cum și Iorga spunea, în 1902, când revine în Botoșani și revede casa care acum era aproape o ruină, scrie la un moment dat, citez: Aici am văzut întâiul ce este înjuru-mi și tot aici am trecut de pragul dincolo de care mă aștepta viața”, a mărturisit Violeta Budăi Damaschin, muzeograf.

În memoria stejarilor Botoșanilor, așa cum au fost numite cele patru genii, anual se organizează festivaluri, concursuri și congrese care atrag oameni de cultură din toată țară.

„Botoșaniul este astăzi un oraș mai ales cultural. Industria a dispărut, iar Botoșaniul își menține statutul de localitate importantă, tocmai prin această febrilă activitate culturală”, a afirmat Gheorghe Median, muzeograf,

Cu toate acestea, anual poposesc la Botoșani doar 10.000 de turiști, conform Institutului Național de Statistică.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Ce salariu trebuie să ai pentru un credit de 10.000 de euro? Rata lunară
Digi FM
Motivul pentru care Ioana Ginghină nu mai vrea să-l vadă pe Alexandru Papadopol: „La mine nu mai există cale...
Pro FM
Lady Gaga, cu mama și logodnicul la restaurant. Artista, pe tocuri imposibile, în pantaloni super scurți și...
Film Now
Dick Van Dyke are 99 de ani, dar tot mai visează la un Oscar, singurul trofeu care îi lipsește: "Încă iubesc...
Adevarul
Substanțele din mâncare care cresc riscul de diabet tip II. Combinațiile nocive de aditivi din mâncărurile...
Newsweek
Câți bani iei în plus la pensie dacă ai muncit 10 ani în grupe de muncă? Cum se face calculul?
Digi FM
"L-am strigat pe nume, dar nu mi-a răspuns. Atunci am ştiut că nu mai era nimic de făcut". Medicul papei...
Digi World
De ce ni se face pielea de găină și ce semnalizează acest reflex
Digi Animal World
Momentul când o familie din India s-a trezit un leu în bucătărie: „Ne așteptăm să vedem un păianjen în colț...
Film Now
O poveste demnă de un scenariu de film. Cum au aflat Liv și Mia Tyler, fiicele solistului de la Aerosmith, că...
UTV
Lidia Buble și Horațiu Nicolau, escapadă de Paște în Caraibe: „În habitatul meu natural”