De ani de zile, Parlamentul este bila neagră a României în ochii europenilor. Motiv pentru care apare mereu la capitolul neîmpliniri în Raportul privind Justiţia. Aleşilor li se reproşează că îşi apără colegii cu probleme penale, că nu vor să renunţe la imunitate şi că se pun în calea Justiţiei.
40 de parlamentari au dosare penale. Câți dintre ei mai au imunitate
Deşi au făcut un progres real la sfârşitul lui 2014, când au ridicat imunitatea mai multor senatori şi deputaţi în timp record, parlamentarii nu pot scăpa de bilanţul trist al ultimilor ani, când şi-au scăpat mulţi colegi nu doar de arestare, ci şi de începerea urmăririi penale. Cu alte cuvinte, aceştia nu au mai fost niciodată anchetaţi pentru că aşa a votat Parlamentul.
Într-un sfert de veac, peste 50 de parlamentari au ajuns în atenția procurorilor. Mulți dintre ei au scăpat de cercetare cu ajutorul colegilor care au respins ridicarea imunității. Doar cinci au avut curajul să-și dea demisia de onoare și să se lupte în instanță pentru a-și demonstra nevinovăția.
Akos Mora, foto: Facebook
Parlamentarii au avut si alt gen de probleme. 32 au fost declarați incompatibili. Dintre ei, 29 îşi continuă nestingheriţi mandatul. Doar unul, Akos Mora, a plecat de bună voie, înainte de a-i fi revocat mandatul. Alți 10 parlamentari s-au aflat în conflict de interese, fapt pedepsit doar cu tăierea unei părţi din indemnizație.
Adrian Năstase, foto: Mediafax
Până în 2004, cererile de ridicare a imunităţii s-au putut număra pe degetele de la o mână. Doar patru astfel de cazuri au fost între 1996-2000, iar alte trei în următoarea legislatură. Odată cu transformarea Parchetului Naţional Anticorupţie în DNA, aceste situaţii s-au înmulţit. Printre ei s-au aflat 19 foşti miniştri, în frunte cu fostul premier Adrian Năstase.
Campioni sunt însă actualii parlamentari. Dintre cei 588, câți au fost ințial, 42 au probleme cu legea: 11 sunt trimişi în judecată, 19 sunt urmăriţi penal, doi sunt condamnaţi în primă instanţă, unul definitiv cu suspendare. Iar nouă deputaţi şi senatori au scăpat, pentru moment, de anchetă, cu ajutorul colegilor. Ion Stan, Vlad Cosma, ambii de la PSD sau Florin Popescu de la PMP sunt doar exemplele recente.
Dacă în cazul parlamentarilor anchetați, păstrarea imunității nu a însemnat și oprirea cercetării, pentru miniștri lucrurile stau cu totul altfel. Cei apărați de colegi au scăpat automat și de anchetă. Printre ei, Varujan Vosganian, Laszlo Borbely, Victor Paul Dobre, Daniel Chițoiu. În ceea ce privește eficiența anchetatorilor, până în 2005 nici un demnitar anchetat nu a fost condamnat la închisoare. În perioada 2005-2012, conform datelor DNA, din 33 de demnitari trimişi în judecată, 10 au ajuns după gratii. În ultima legislatură 21 de parlamentari au fost deferiţi instanţei, iar 15 au fost condamnați definitiv.