Oscarul de atunci nu semăna deloc cu ce se întâmplă astăzi. Sindrofia a fost mai degrabă una modestă, o cină privată la un hotel din Los Angeles, la care au participat doar 270 de persoane. Asta, în timp ce numai anul trecut au fost invitate 3.300 de persoane. Un bilet a costat atunci cinci dolari, echivalentul de astăzi a 60 de dolari, iar ceremonia propriu-zisă nu a durat mai mult de un sfert de oră.
De altfel, a fost singura ediţie a premiilor Oscar care nu a fost transmisă nici la radio şi nici la TV. În prezent, gala este difuzată în peste 200 de ţări.
Dacă astăzi există o adevărată industrie a pariurilor, la prima ediţie câştigătorii au fost anunţaţi cu trei luni înainte de eveniment.
Fără îndoială, subiectul care a făcut cel mai teribil zgomot în 1929 a fost cel al filmelor cu sonor. Din acest motiv, „Cântăreţul de jazz” (The Jazz Singer) nu a fost lăsat să concureze la categoria „Cel mai bun film”. Pentru că celelalte producţii din competiţie erau mute. Marele câştigător a fost filmul „Wings”.
Tot atunci, cea mai bună actriţă a fost desemnată Janet Gaynor, care avea 22 de ani la acea vreme. Ea a fost premiată pentru toate cele trei roluri pentru care a fost nominalizată. În ziua de astăzi, acest lucru nu ar mai fi posibil pentru că regulile au fost schimbate.
Încă de la prima ediţie, scandalurile nu au lipsit. Charlie Chaplin nu a fost nominalizat la nicio categorie pentru filmul „Circus”, pentru că producătorii americani nu-l prea aveau la inimă.
De aproape un secol, cea de-a şaptea artă este premiată de Academia Americană de Film. La fel şi orgoliile cineaştilor.
Sosirea vedetelor pe covorul roşu din faţa renumitului Dolby Theatre din Hollywood, interviurile, ţinutele şi Gala Oscar prezentată de Jimmy Kimmel se văd în noaptea de duminică spre luni (26 spre 27 februarie), la Digi24 şi Digi Film, de la ora 02:00 şi până în jurul orei 06:30.