Foto: Gulliver/GettyImages
Duminică, publicația germană Bild informa că Autoritatea Federală din domeniul Transporturilor din Germania (KBA) a găsit dovezi ale manipulării emisiilor la mașinile Fiat, asemănătoare cu cele din cazul Volkswagen.
Bild susține că mașinile Fiat au fost testate de KBA și s-a descoperit un soft care închide tehnologia care controlează nivelul emisiilor după 22 de minute, adică după încă două minute de la finalizarea testelor standard.
KBA ar fi raportat Comisiei Europene și autorităților italiene rezultatele testelor, informează Agerpres.
Până la această oră, reprezentanții Fiat Chrysler Automobiles (FCA) nu au comentat informația.
În 19 mai, reprezentanții Fiat au refuzat să se întâlnească cu Ministrul Transporturilor din Germania, Alexander Dobrindt, pentru a analiza informațiile relevate la testarea emisiilor iar autoritățile italiene au luat apărarea Fiat.
Alexander Dobrindt a criticat Fiat pentru „atitudinea necooperantă”, pe care a descris-o ca fiind „total neinteligibilă”.
Conform reglementărilor UE, Italia este responsabilă pentru testarea mașinilor Fiat deoarece operațiunile regionale sunt în această țară.
Luni, la Bursa de la Milano, acțiunile Fiat Chrysler Automobiles NV au scăzut cu 5,9%, la 5,94 euro, ajungând la cel mai redus nivel din ultimele trei luni.
În noiembrie 2015, Autoritatea Federală din domeniul Transporturilor din Germania a extins investigațiile asupra manipulării emisiilor la mașinile cu motoare diesel dincolo de Volkswagen și a anunțat că va efectua teste pentru posibile "emisii poluante neobișnuite" la peste 50 de modele, de la branduri ca Dacia, BMW, Mercedes, Nissan, Jaguar și Ford.
Testele vor fi derulate în rândul vehiculelor produse de 23 branduri auto germane și străine, din cauza suspiciunilor privind manipularea emisiilor de oxid de azot.
KBA a anunțat că testele vor fi efectuate după ce Volkswagen a recunoscut că a utilizat programe software pentru a manipula rezultatele testelor de poluare, dar și pentru "a verifica datele privind emisiile".
KBA va compara datele privind emisiile înregistrate în laborator cu cele de pe șosele. Printre brandurile investigate de KBA se află: Renault (Dacia, Kadjar), BMW (3 Series, 5 Series), Daimler Mercedes (C-Class, CLS, Sprinter, V-Class, Daimler Smart Fortwo), Fiat Chrysler (Alfa Romeo Guilietta, Panda, Ducato, Jeep Cherokee) Ford (Focus, C-Max), GM Opel (Astra, Insignia, Zafira), Nissan (Navara), Peugeot (Peugeot 308) și Toyota (Auris).
Volkswagen face deja obiectul unor investigații în mai multe țări după ce a recunoscut că a echipat 11 milioane de vehicule vândute la nivel mondial cu un soft care falsifică rezultatele testelor antipoluare ale motoarelor diesel.