Patru ani grei pentru învăţământ. Cum s-a apărat Ponta de plagiat

Data publicării:
Lansarea-candidaturii-lui-Victor-Ponta-la-alegerile-prezidentiale-din-2014-20.09-32 psd ro

Astăzi a devenit indubitabil: Victor Ponta a plagiat în teza sa de doctorat, ca atare se pune astfel punct unei perioade negre pentru învăţământul românesc.

Cum a început totul acum patru ani? După dezvăluirile revistei Nature, Ponta a negat orice brumă de vinovăţie.

E drept, fostul premier a avut şi momente în care a admis că teza sa de doctorat ar fi putut avea unele scăpări, însă nimic mai grav de atât.

Strategia de comunicare publică pe care a adoptat-o a fost cea de politizare a subiectului, intrând rapid în rolul de victimă a jocurilor subterane făcute de preşedintele Traian Băsescu.

Mizele personale şi politice din acest scandal au afectat, uneori până la desfiinţare, instituţii de resort ale statului.

Victor Ponta nu a îmbrăcat haina victimei politice doar în bătălia internă pentru reabilitarea imaginii sale, ci şi în afara României. La scurt timp după izbucnirea scandalului de plagiat, care a avut un ecou internaţional larg şi defavorabil lui Ponta, în Huffington Post a apărut, totuşi, un articol care prelua liniile mari ale strategiei de comunicare a lui Victor Ponta.

Iată ce scria Matt Browne, de la Centre for American Progress, în articolul din publicaţia online menţionată: „Când Victor Ponta a devenit prim-ministru al României, luna trecută, mulţi au sperat că acest lucru va reprezenta un punct de cotitură în cultură politică a ţării. Că lider al Uniunii Social Liberale, Ponta şi-a propus o viziune convingătoare pentru reînnoirea economiei, societăţii şi democraţiei în România (...) Cei care speră să vadă reînnoire politică în România sunt nevoiţi să spere că Ponta rămâne ferm, şi că trucurile murdare cu care se confruntă în prezent sunt simbolurile unei culturi politice care va rămâne în trecut".

În vara lui 2012, printre puţinii susţinători ai liderului PSD s-a mai numărat Serghei Stanişev, fost premier al Bulgariei, şef al socialiştilor de la Sofia, al grupului socialiştilor din Parlamentul European. "Ca mulţi alţi reprezentanţi ai PPE, care au conspirat pentru a provoca această criză economică, aceasta pare o încercare disperată de a distrage atenţia oamenilor de la problema reală cu care se confruntă milioane de europeni, respectiv de la efectele politicilor de austeritate eşuate ale PPE”, spunea Stanişev în primele zile ale izbucnirii scandalului de plagiat al lui Victor Ponta.

Reacţia oficialului se voia replică la o intervenţie anterioară a lui Joseph Daul, liderul popularilor europeni, principala familie politică din Legislativul de la Bruxelles. "Conform standardelor europene de acum şi jurisprudenţei care stabileşte clar acest lucru, Ponta nu poate conduce un guvern al unui stat membru al Uniunii Europene, dacă a comis o infracţiune în obţinerea diplomei universitare. (...) Mai multe state europene au aplicat recent acest principiu”, semnala Daul.

Ce spunea Ponta 

Iunie 2012.

*"Whistle-blower-ul, sursa anonimă este domnul consilier Daniel Funeriu, care s-a dus personal şi a discutat cu revista Natură şi le-a spus cum am plagiat eu lucrarea de doctorat".

*"Demisie din ce? Din funcţia de doctor? Nu-mi dau demisia din funcţia de premier".

*"Titlul de doctor nu îmi aduce niciun fel de beneficiu, nu predau la niciun fel de facultate, nu primesc niciun leu în plus. Dacă este o problema nu ţin foarte mult".

*"Faptul că teza mea, care se ocupă de Curtea Penală Internaţională, reprezintă o preocupare pentru revista Natură este un lucru care trebuie să recunoaşteţi că este cel puţin comic. Curtea Penală Internaţională a fost înfiinţată prin Tratatul de la Roma în 1998. Eu am făcut parte din comisia pregătitoare de la New York şi am început să scriu în 1999, deci la un an după. Dacă asta este o problema de Natură, nu pot decât să spun că sper că nu am prejudiciat mediul ambiant şi natura foarte tare".

Aprilie 2013.

*"Loserii domnului preşedinte, Papahagi şi Neamţu îmi fac plângeri penale. M-am obişnuit. Aşa coabitez cu domnul preşedinte" (răspuns la întrebarea legată de ancheta procurorilor în cazul lucrării Răspunderea în dreptul internaţional umanitar).

Mai 2016.

*"În 2012, când Regimul Băsescu începea să se zdruncine puternic sub presiunea oamenilor, un grup de politruci slugarnici a inventat această poveste despre teza de doctorat pe care am început-o în 1999 (finalizată în 2003)! În 2016, când Regimul Iohannis se clatină serios şi e din ce în ce mai detestat, aceiaşi politruci slugarnici (trecuţi rapid din barcă lui Băsescu în barcă lui Iohannis) fac la fel! Pun pariu că şi în 2024 ăştia o să se lupte tot cu teza mea din 1999!"

Cum l-a ajutat PSD

Dincolo de puţinele şi firavele poziţii de susţinere de peste graniţe, practic cel mai eficient ajutor i-a fost oferit lui Victor Ponta de PSD, partidul pe care îl conducea la ora respectivă. Mai jos, principalele momente în acest sens:

*29 iunie 2012. Monitorul Oficial publică ordinul de ministrul care desfiinţează Consiliului Naţional de Atestare a Diplomelor, instituţia care analizează acuzaţiile de plagiat la adresa premierului Ponta. Ministrul Educaţiei este Liviu Pop, membru PSD.

30 iunie 2012. A doua zi, deci, după publicarea în Monitorul Oficial a deciziei de desființare a comisiei, ministrul Liviu Pop iese la declaraţii. Ce unghi dă subalternul Pop intervenţiei sale pe marginea scandalului în care e implicat şeful, găsiţi între ghilimele: "Eu vă pot spune că pe mine mă face să mă gândesc serios la atribuţiile pe care şi le autoimpun unii membrii ai acestei comisii şi deja tindem către o chestiune politică din punctul meu de vedere pe care nu vreau să o comentez. Este, cred, regizarea frumoasă făcută din altă parte. Din altă zonă, de un personaj care este şi el acuzat de plagiat şi mă opresc aici. Această comisie nu are această atribuţie. E o aşa-numită comisia Miclea. Dacă un chimist şi un psiholog pot să spună că este plagiat pe Drept...".

*30 iunie 2012. În aceeaşi zi, intervine şi PSD, printr-un comunicat de presă direcţionat spre unii membri ai organismului considerat incomod de social-democraţi: "Pentru o corectă informare a opiniei publice, Partidul Social Democrat consideră absolut necesară aducerea în atenţie a acelor elemente care certifica natură politică a acţiunii care a avut loc la nivelul Consiliului General al Consiliului Naţional de Atestare a Titlurilor, Diplomelor şi Certificatelor Universitare (...)".

*2015. Un proiect de lege care necesită avizul Comisiei pentru învăţământ din Senat, pentru a merge mai departe la plen, aşteaptă luni de zile în sertare, blocat fiind de preşedinta comisiei, Ecaterina Andronescu.

Contextul? Ponta voia să renunţe cumva la titlu de doctor pentru a evita redeschiderea cazului de plagiat, sens în care, în decembrie 2014, Guvernul său chiar dăduse verde unei ordonanţe de urgenţă în acestă direcţie (OUG 94/2014 ).

*2014-2015. Avocatul Poporului, instituţie condusă de Victor Ciorbea, i-a fost de ajutor lui Victor Ponta tocmai prin neimplicare (de exemplu, a refuzat să atace la Curtea Constituţională OUG 94/2014, deşi era singura instituţie care ar fi putut-o face, deşi inclusiv din spaţiul public i-au fost adresate asemenea solicitări).

Presiuni?

*Iulie 2012. Viorel Barbu, presedintele Academiei Române, filiala Iaşi: "Acest Consiliu şi-a exprimat într-o maniera legală o opinie, dar a fost desfiinţat în mod abuziv. A fost un abuz grosolan al Puterii având in vedere că eu, alături de ceilalţi colegi, am evaluat plagiatul premierului Victor Ponta şi am oferit elemente ce arată că a fost vorba de un copy-paste clar. Este complet anormal ca membrii comisiei să fie amenintaţi cu închisoarea şi să le întocmească plângeri penale de către un ministru al Guvernului României. Am mai fost acuzat de faptul că aş fi membru al PDL, lucru la care am dat o dezminţire oficială. Repet, în acest caz este vorba despre un abuz grosolan al Puterii". Declaraţia făcută la vremea respectivă a fost consemnată de Bună Ziua Iaşi.

Toate detaliile despre decizia de joi 30 iunie 2016: CNATDCU: Victor Ponta a plagiat. Se cere retragerea titlului de doctor

Partenerii noștri
Playtech
Ultimul sondaj înainte de prezidențiale: Elena Lasconi îl depășește pe George Simion. Călin Georgescu...
Digi FM
Adriana Bahmuțeanu a reușit să-și vadă copiii, la peste o săptămână de la moartea lui Silviu Prigoană: “Sunt...
Pro FM
Mândria supremă a Antoniei sunt copiii ei: "Cea mai mare realizare a mea". Reacțiile urmăritorilor: "Ce...
Film Now
Kaley Cuoco, schimabare radicală de look. Cum arată azi celebra Penny din „Big Bang Theory”
Adevarul
Cresc impozitele pe venituri din activități independente în 2025. Când se declară și cum se raportează
Newsweek
ALERTĂ Formula de recalculare a pensiei, analizată de CCR. Cum pot fi anulate creșterile de pensii?
Digi FM
Denis Drăguș, împăcare neașteptată cu familia sa, cu care nu mai vorbise de cinci ani. Tatăl atacantului: „Am...
Digi World
Întâlnire de record. Cea mai scundă femeie din lume și cea mai înaltă femeie din lume s-au cunoscut: "A fost...
Digi Animal World
Un cadou total neașteptat de Crăciun. Reacția angajaților unui magazin când au găsit un șarpe în brazii...
Film Now
Johnny Depp: Toată lumea a fost împotriva mea. Nu am resentimente sau vreo rezervă de ură
UTV
One Direction, reuniti pentru a-l conduce pe ultimul drum pe Liam Payne. Imagini emotionante de la...