Kelemen Hunor: PSD are prima şansă pentru nominalizarea viitorului premier

Data publicării:
Cristian Andrei
Cristian Andrei
Jurnalist Digi24
kelemen hunor - fb 2 1

Tradiţia de 27 de ani spune că preşedintele nominalizează premierul de la partidul cu cele mai multe mandate câştigate

Preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, vorbeşte într-un interviu acordat Digi24 despre posibilitatea ca actualul premier Dacian Cioloş să rămână în funcţie după parlamentare, despre guvernul de uniune naţională şi despre participarea formaţiunii pe care o conduce la guvernare. Analizând rezultatele locale, liderul UDMR dă prima şansă de a forma guvernul după alegeri celor de la PSD. El susţine că toţi preşedinţii după Revoluţie au respectat o cutumă: partidul cu cele mai multe mandate primeşte premierul.

  • despre guvern de uniune naţională: „sună bine, dar nu pentru un stat democratic”

  • despre varianta D. Cioloş premier după alegeri: „cred că e o variantă foarte, foarte serioasă, un om extrem de onest, corect”

  • despre UDMR la guvernare cu D. Cioloş premier: „nu confirm, nu infirm”

  • despre viitorul guvern: „există şi varianta guvern PNL – PSD”

  • despre PSD: „dacă erau parlamentare pe 5 iunie, PSD şi ALDE aveau majoritatea în ambele Camere”

  • despre scenariul L. Dragnea premier: „Liviu Dragnea nu are o interdicţie în ceea ce priveşte funcţiile publice. Se poate discuta din punct de vedere moral, decizia îi aparţine lui Liviu Dragnea”

  • despre desemnare viitorului premier: „Cutuma de 27 de ani, respectată de toţi preşedinţii, e că partidul cu cele mai multe mandate primeşte nominalizarea. PSD are prima şansă”

  • despre viitorul guvern: „trebuie să fie politic”

  • despre o posibilă criză după alegeri: „nu cred, ar însemna că avem o clasă politică iresponsabilă”

R: S-a vorbit în ultima perioadă de posibilitatea unui guvern de uniune naţională sau de un guvern condus de actualul premier Dacian Cioloş. Cum vedeţi aceste variante?

Kelemen Hunor: Ce înseamnă guvern de uniune naţională? Am pus şi eu această întrebare fiindcă am auzit şi eu aceste speculaţii. Guvern de uniune naţională ar însemna că toată lumea este în majoritatea parlamentară. Sună bine, dar nu pentru un stat democratic şi nu pentru un mandat de patru ani de zile. Ceauşescu a avut guvern de uniune naţională tot timpul. Deci, un guvern de uniune naţională pentru o perioadă scurtă, într-o criză politică, într-o criză socială enormă se poate gândi, dar pun şi eu o altă întrebare: dacă se face guvern de uniune naţională, cine va fi în opoziţie? Totuşi, o democraţie parlamentară fără opoziţie este greu de gândit. Încă nu am găsit un exemplu de ţară cu democraţie parlamentară unde să nu existe opoziţie. Se poate spune, domnule facem guvern de uniune naţională, dar rămâne în opoziţie, nu ştiu, UDMR. Bun şi cu asta ce ai rezolvat? Eu cred că guvern de uniune naţională nu este pe termen de un mandat ceva realizabil, ceva fezabil. Sună bine, sună populist, sună manipulativ, că avem de făcut nu ştiu ce lucruri uriaşe, ceea ce nu se poate decât dacă avem guvern de uniune naţională. Dar ce se întâmplă cu democraţia?

Bun, guvern condus de Dacian Cioloş. Dacă e asumat de un partid politic sau e reprezentantul unui partid politic care a câştigat alegerile, eu cred că e o variantă foarte, foarte serioasă. Este un om extrem de onest, corect. Mă rog, eu am o părere bună despre Dacian Cioloş, despre premierul Dacian Cioloş, despre omul Dacian Cioloş, nu şi despre tot guvernul condus de Dacian Cioloş, dar este o altă poveste. Dar trebuie asumat de cineva, de un partid politic. Altfel nu ştiu cum ar rezista.

R: Înteleg de la dumneavoastră că UDMR ar intra într-un astfel de guvern condus de Dacian Cioloş?

Kelemen Hunor: Nu fac o astfel de afirmaţie şi nu infirm. Nu confirm, nu infirm, fiindcă pentru mine o astfel de discuţie este o discuţie prematură. Până când nu vedem rezultatul alegerilor...s-ar putea să câştige cineva cu 50% plus un mandat şi atunci nu există altă cale decât să fie nominalizat partidul respectiv, de a da premier şi de a forma guvern. Sunt şi alte variante. Până când nu văd rezultatul alegerilor, într-o astfel de discuţie nu intru. Pot să spun ce cred despre Dacian Cioloş, ce cred despre guvern de uniune naţională, de o coaliţie mare PSD – PNL, şi aia e o variantă, am auzit vehiculată o astfel de variantă. Deci aceste variante, toate sunt posibile.

R: Cu cei de la PSD aveţi un dialog? L-am întrebat punctual pe domnul Dragnea şi mi-a răspuns că nu are un astfel de dialog cu cei de la UDMR, l-am întrebat dacă v-ar invita la guvernare. A spus că momentan se limitează la o variantă PSD – ALDE.

Kelemen Hunor: Dacă plecăm de la rezultatul alegerilor locale şi facem o simulare pe pe aceste rezultate, fiindcă nu avem alte rezultate decât ultimele alegeri politice, atunci dacă am fi avut şi alegeri parlamentare pe 5 iunie, cu aceste rezultate, cu aceste cifre PSD şi ALDE ar fi avut majoritate în ambele Camere, fără să aibă nevoie de nimeni în afară de cele două partide. Deci, din acest punct de vedere, dacă mergem pe o astfel de simulare, lucrurile sunt extrem de simple, extrem de clare. Bun, nu am avut o discuţie despre guvernare, nu am purtat astfel de discuţii şi, în acest moment, nici nu ne pregătim pentru astfel de discuţii nici cu PSD, nici cu altcineva. Noi am avut discuţii cu PNL şi cu PSD doar pentru a forma majorităţi judeţene, majorităţi locale după alegerile locale, dar acolo am discutat şi cu unii şi cu alţii şi acolo unde noi am avut o contribuţie sau în jurul nostru s-a format o majoritate, în patru judeţe am mers cu PNL, în patru judeţe am mers cu PSD, ţinând cont de foarte, foarte multe elemente.

R: UDMR va încheia vreun protocol înainte de parlamentare?

Kelemen Hunor: Nu, nu credem că e nevoie de un astfel de protocol, nu e nevoie de o astfel de asociere cu nimeni şi nu ne gândim, nu facem în acest moment niciun proiect pentru un protocol pre-electoral. Vă spun, 2012 era un caz special, o situaţie specială, ce nu se repetă probabil în următorii douăzeci de ani, când o formaţiune sau o alianţă va fi pe un val de mare. Din păcate, ei după ce au câştigat alegerile nu au fost în stare să facă lucruri importante pentru România cu toate că aveau 70% în Parlament.

R: PSD a vorbit despre varianta Liviu Dragnea premier. Cum vedeţi această propunere?

Kelemen Hunor: În niciun fel. Este treaba PSD-ului, eu am înţeles mesajul şi poziţia preşedintelui Liviu Dragnea că ei până la anunţarea rezultatelor nu vor veni cu o propunere de premier. În rest, cine ce comentează, cine ce speculează, eu nu am cum comenta. Eu plec doar de la declaraţiilor Alina Gorghiu, Blaga, Dragnea şamd

R: Liviu Dragnea, cu condamnarea pe care o are, poate fi un partener de dialog din perspectiva unui viitor premier?

Kelemen Hunor: Nu pot comenta, fiindcă nu există o astfel de propunere. Până când nu există o astfel de propunere, este o speculaţie care pe mine nu mă caracterizează. Speculaţi dumneavoastră, analiştii, comentatorii. În condamnarea lui Liviu Dragnea, dacă nu mă înşel, nu există, cel puţin aşa ştiu eu, nicio interdicţie în ceea ce priveşte funcţiile publice. Din punct de vedere juridic, din punct de vedere legal depinde de el, din punct de vedere moral se poate discuta, dar tot de el va depinde ce va face şi după această decizie vom spune noi cum vedem. Înainte, nu e corect, din partea unui om politic.

R: S-a spus că UDMR înclină balanţa după alegeri. Va fi la fel după aceste alegeri?

Kelemen Hunor: Ar fi bine, dar nu ştiu dacă va fi aşa (râde). Iarăşi este o exagerare şi nu îmi plac nici generalizările, îmi plac nuanţele în viaţă, în politică, în tot. Deci nu tot timpul UDMR-ul a fost cel care a avut această posibilitate. Spre exemplu, în 2012. Au fost două-trei mandate când am fost, dar nu tot timpul. Eu aş vrea să fie aşa în 2016, dar nu ştiu dacă se va întâmpla, fiindcă o formaţiune politică cu 5 – 6 – 7 % în Parlament, recunosc acest lucru, adică nu trebuie să recunosc pentru că este absolut firesc şi normal, este poziţia cea mai bună să poţi să fii cel care asigură majoritatea. În 2014 şi fără noi putea să meargă Ponta şi guvernul PSD-UNPR, totuşi noi am spus că acceptăm invitaţia lui Ponta şi intrăm la guvernare, dar s-a văzut după opt luni de zile că, în momentul în care nu e nevoie de tine, sunt foarte mulţi care nu vor mai respecta înţelegerile.

R: Sunt mai multe formaţiuni în marja de 5 – 10%, UDMR, ALDE, PMP. Sunt trei formaţiuni care pot influenţa componenţa viitorului guvern. Credeţi că vor fi decisive aceste trei partide?

Kelemen Hunor: Eu cred că da. Nu ştiu cine va intra. Dacă luăm rezultatele la locale din 5 iunie, atunci ALDE va intra în Parlament şi noi vom intra în Parlament, PMP nu va intra în Parlament. În principiu, nimeni nu va avea majoritate, nici PSD, nici PNL. Întrebarea rămâne cine va avea mai multe mandate, cine se va apropia de majoritate mai mult. Nu cred că cineva va câştiga singur alegerile parlamentare în aşa fel încât să nu aibă nevoie de parteneri. Eu cred că în România este bine să avem un guvern de coaliţie.

R: Credeţi că preşedintele Klaus Iohannis ar trebui să nominalizeze un premier de la partidul care a câştigat cele mai multe mandate sau din partea unei coaliţii care se prezintă în faţa domniei sale?

Kelemen Hunor: Până acum, obiceiul, cutuma, inclusiv în cazul lui Băsescu, care totuşi, un mare jucător şi cu instinct politic uriaş în jocul politic de la cel mai înalt nivel, fiecare preşedinte a respectat această cutumă şi cel care avea un mandat în plus avea şi posibilitatea de a forma un guvern, de a da o majoritate. În Constituţie scrie că eşti obligat ca preşedinte să dai şansa formării unui guvern celui care obţine 50% plus unu. Dacă nu, atunci sigur că preşedintele poate să decidă. Dar, până acum, a respectat şi Constantinescu, şi Iliescu, şi Băsescu şi nu cred că Klaus Iohannis, care este un om extrem de atent la democraţie şi la jocul democratic, nu cred că nu va respecta. Dar nu mai este treaba preşedintelui dacă cel care are cu un mandat în plus, dar nu are 50% plus unu, va reuşi să formeze majoritatea sau nu. Asta nu depinde de preşedinte sau nu este treaba preşedintelui. Dacă eu mă uit la practica, tradiţia de 27 de ani, fiecare preşedinte a respectat acest lucru. Băsescu, când era Alianţa DA, aşa a reuşit să meargă cu Tăriceanu şi să formeze majoritatea, avea cu două mandate peste PSD şi cine mai era acolo, PUR, sau cum îi zicea.

R: În condiţiile date, PSD ar avea prima şansă să aibă o propunere de premier nominalizată de preşedintele Klaus Iohannis.

Kelemen Hunor: În cazul în care luăm rezultatele alegerilor locale, da. Nu trebuie să o spun eu, puteţi să faceţi dumneavoastră calculele exact cum le-am făcut şi noi. Dacă am fi avut şi alegerile parlamentare, spre exemplu, la Camera Deputaţilor PSD ar fi avut singur din 312, plus 18 minorităţi, ar fi avut 152 de mandate. Plus ALDE ar fi avut 52%. Deci nu trebuie să spun eu, trebuie să faceţi dumneavoastră toate calculele.

R: Vor fi anumite condiţii puse de UDMR pentru a participa la guvernare?

Kelemen Hunor: Orice coaliţie se face pe negocieri, pe compromisuri. Nu a existat nicio coaliţie, care nu a avut un protocol de colaborare. Acest lucru înseamnă compromis din toate părţile. Aşa va fi şi în 2016.

R: Există un punct la care ţineţi foarte mult?

Kelemen Hunor: Da, dar nu vom transmite prin presă, atunci nu mai e loc de negocieri, de discuţii. Acest lucru nu l-am trimis niciodată prin presă. Nu vom face anunţul public înainte de alegeri şi nu vom avea discuţii înainte de a afla rezultatul alegerilor.

R: Vom avea un guvern instalat până la Crăciun?

Kelemen Hunor: Sau între Crăciun şi Anul Nou. În 2016 trebuie să fie. Din cauza legislaţiei, Constituţiei şi tot ce s-a întâmplat s-ar putea. Dacă vom avea alegeri pe 11 (n.r - decembrie), atunci e greu să cred că vom avea un Guvern de Crăciun. Dacă vom avea alegeri pe 4 decembrie, atunci se poate, fiindcă nu poţi convoca Parlamentul până nu expiră mandatul Parlamentului actual şi trebuie să convoci în termen de 15 zile noul Parlament, ţinând cont de toate aceste date şi de aceste criterii, se poate înainte de Crăciun, dar între cele două sărbători, Crăciun şi Anul Nou, trebuie să fie un guvern votat. Sunt sigur că trebuie şi o sesiune extraordinară în ianuarie.

R: Viitorul premier: politic sau un tehnocrat cu sprijin politic?

Kelemen Hunor: Bun, ce înseamnă tehnocrat?

R: Care nu face parte dintr-un partid.

Kelemen Hunor: Dacă este asumat, sprijinit de un partid, atunci e o responsabilitate. Nimeni nu cere carnetul de partid şi cotizaţia plătită la zi. Va fi un guvern politic, trebuie un guvern politic, inclusiv un premier asumat politic. Acum nu intrăm în detalii dacă are carnetul de partid în buzunar, cotizaţia plătită la zi. Dacă e asumat de un partid, înseamnă că e un om de partid.

R: Cu UDMR la guvernare din 2017?

Kelemen Hunor: Nu ştiu, depinde. Aş vrea o guvernare eficientă, o guvernare care patru ani de zile merge într-o singură direcţie şi un program de guvernare asumat de Parlament. Ar fi bine să facem parte şi noi, dar nu în orice condiţii.

R: Este posibilă o criză politică după aceste parlamentare?

Kelemen Hunor: Nu. Asta ar însemna o clasă politică iresponsabilă. Nu. Oamenii, cetăţenii, care se duc la vot, tot timpul au dreptate. Dacă ei spun că vrem să mergem cu unii sau cu alţii şi unii şi alţii primesc un anumit număr de mandate, se formează o majoritate, nu ai decât să accepţi că de aceea există votul popular, de aceea există vot politic, de aceea sunt alegeri. Nu cred că cineva este atât de iresponsabil, încât în 2017 să începem noi cu o criză politică, când România nu e pregătită în acest moment să preia preşedinţia Uniunii Europene în 2019 şi nu se poate pregăti în trei luni de zile. Nu cred că vom avea o criză politică şi nu este în interesul niciunui om responsabil o criză politică imediat după alegeri. Ar fi culmea, înseamnă că nu respecţi şi nu ai ţinut cont de votul cetăţenilor.

R: Rolul determinat în formarea viitorului guvern îl va avea preşedintele Klaus Iohannis sau partidele?

Kelemen Hunor: Până la urmă, guvernul este susţinut de partide şi de Parlament. Dacă noi credem că se poate guverna fără Parlament şi fără partide mai mult decât se întâmplă în acest an în România şi se vede că nu se poate şi acum se vede fiindcă Cioloş este într-o dificultate uriaşă în foarte, foarte multe privinţe, doar că el ştia la ce aventură se duce. Nu se poate fără partide politice, fără Parlament, dacă vrem să păstrăm măcar aparenţa democraţiei parlamentare nu se poate. Fiecare preşedinte a avut un rol determinant, la un anumit moment, într-o anumită perioadă, dar nu poţi să ocoleşti Parlamentul. Ce o să faci fără Parlament sau dacă încerci să pui un guvern care nu are sprijin parlamentar, atunci, într-adevăr, se poate ajunge la o criză. Se poate ajunge la un guvern eşuat, un proiect eşuat, la un eşec uriaş câteva luni de zile. Acest lucru se poate. Aici nu neg. Dar nu cred că este vreun om iresponsabil în această zonă a politiciii şi nici nu ar face bine României. 


Puteți urmări Opinii și Analize care explică actualitatea pe Facebook  

Partenerii noștri
Playtech
Acestea sunt telefoanele mobile pe care WhatsApp nu va mai funcționa din 31 decembrie
Digi FM
Laurențiu Cazan, obișnuit cu viața în Olanda, compară “Țara lalelelor” cu România: “Acolo, dacă te...
Pro FM
Cauza decesului lui Nicu Sârghea, toboșarul trupei Vunk. Ce spun medicii legiști
Film Now
Richard Gere, adevărul despre rolul interpretat în „Pretty Woman”: „La început am spus că nu este pentru...
Adevarul
Mircea Diaconu și Partidul Comunist Român. A fost nevoit să joace în roluri de activist și proletar și făcut...
Newsweek
Care pensionari primesc încă o pensie până de Crăciun? Casa de Pensii anunță că a transferat banii
Digi FM
Andreea Marin, mesaj emoționant după ce fiica ei a fost admisă la facultate în SUA. Fanii vedetei au...
Digi World
Când e solstițiul de iarnă în 2024 și de ce este cea mai lungă noapte din an
Digi Animal World
Ce a făcut o vacă după ce stăpânul său a vândut-o unui vecin: „Asta se întâmplă când vinzi un animal fără...
Film Now
Sharon Stone, adevărul despre celebritate: „E foarte scump să fii faimos”. Actrița nu poate zbura cu linii...
UTV
Jennifer Lopez, in mijlocul unui scandal dupa aparitia unor imagini controversate cu P. Diddy din noaptea...