Avion rusesc doborât de Turcia | NATO cheamă Turcia și Rusia la dialog și la detensionarea situației
ACTUALIZARE 20:30 Ambasadorii NATO și-au încheiat reuniunea extraordinară convocată la cererea Turciei. Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a spus într-o declarație de presă că Turcia a informat despre incident, iar concluzia a fost că aliații sunt alături de Ankara, însă este nevoie de dialog între cele două părți, pentru a diminua tensiunea. Tonul declarației nu a fost belicos, dimpotrivă, s-a făcut apel la calmarea situației.
„Mi-am exprimat anterior îngrijorările în ceea ce privește implicațiile acțiunilor militare ale Federației Ruse în apropiere de granițele NATO. Asta arată importanța încheierii și respectării unor aranjamente, pentru a evita pe viitor asemenea incidente. Am spus-o în repetate rânduri, suntem solidari cu Turcia și susținem integritatea teritorială a aliatului nostru, Turcia. Vom continua să urmărim foarte atent evoluțiile de la granițele de sud-est ale NATO. Aștept cu nerăbdare noi contacte între Ankara și Moscova și chem la calm și detensionare”, a spus secretarul general al NATO. „Diplomația și detensionarea sunt importante pentru a rezolva această situație”, a adăugat el.
Pe de altă parte, potrivit unei surse citate de Reuters, se pare că ambasadorii NATO au fost de părere că Turcia ar fi trebuit să dea dovadă de mai multă reținere. Anterior, un oficial american declara sub acoperirea anonimatului că incursiunea avionului rus în spațiul aerian al Turciei a durat doar câteva secunde. Diplomați prezenți la întâlnire au declarat agenției Reuters că niciunul dintre ambasadorii NATO nu a sărit în apărarea acțiunilor Rusiei, dar, totuși, mulți și-au exprimat îngrijorarea că Turcia nu a interceptat și condus avionul rusesc în afara spațiului ei aerian. „Sunt alte modalități de a gestiona astfel de incidente”, a declarat, sub acoperirea anonimatului, un diplomat.
ACTUALIZARE 19:30 Într-o declarație de presă susținută la Casa Albă alături de președintele francez, președintele american, Barack Obama, a spus că Turcia are dreptul să-și apere teritoriul și spațiul aerian, dar a subliniat că este important ca Turcia și Rusia să conlucreze pentru a contribui la diminuarea tensiunii acumulate în urma acestei situații.
Liderul de la Washington a criticat din nou intervenția Rusiei în Siria, ale cărei scopuri reale ar fi, potrivit lui Barack Obama, protejarea regimului sirian. Dacă Rusia s-ar concentra pe ISIS, ar fi mai puține șanse să fie comise erori. Problema e că atenția Rusiei este concentrată pe sprijinirea lui Assad mai degrabă decât pe ISIS”, a declarat președintele american.
ACTUALIZARE 17:20 Ministerul de Externe de la Moscova a emis o avertizare de călătorie și îi sfătuiește pe cetățeni să evite călătoriile în Turcia, din cauza numărului mare de acte teroriste din această țară.
„Numărul de manifestări de terorism pe teritoriul turc nu este mai mic, potrivit estimărilor noastre, decât în Egipt. Îi sfătuim pe concetățeni să nu meargă în Turcia în scop turistic sau în alte scopuri”, a declarat șeful diplomației ruse, Serghei Lavrov, la televiziune.
Turcia constituie principala destinație turistică a rușilor, alături de Egipt. Toate legăturile aeriene cu Egiptul au fost suspendate, în urma doborârii în peninsula Sinai a unui avion rusesc cu 224 de persoane la bord, act terorist revendicat de Statul Islamic.
ACTUALIZARE 16:10 Este un moment periculos, a apreciat, marți, președintele Consiliului European, polonezul Donald Tusk, referindu-se la incidentul turco-rus.
El a făcut apel la păstrarea calmului. „În acest moment periculos, după ce un avion rusesc a fost doborât, trebuie cu toții să ne păstrăm capul limpede și să rămânem calmi”, a declarat Donald Tusk pe contul de Twitter.
Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media
ACTUALIZARE 16:00 E o zi neagră pentru Rusia. O organizație a opoziției siriene, Observatorul Sirian pentru Drepturile Omului, susține că luptătorii sirieni au distrus un elicopter rusesc cu o rachetă, la scurt timp după ce l-au forțat să aterizeze de urgență într-o zonă aflată sub control guvernamental, în provincia Latakia, tot din nordul țării.
Un grup de insurgenți, care deține armament american, pretinde că a lovit elicopterul cu o rachetă antitanc în timp ce se afla în zbor. Insurgenții au postat pe YouTube un film care arată cum elicopterul este aruncat în aer, după ce un alt luptător lansează o rachetă asupra elicopterului aflat la sol.
Cel puțin zece oameni ar fi fost în elicopter când a fost lovit în aer, dar după ce elicopterul a aterizat, cu puțin timp înainte de a fi lovit din nou, aceste persoane au reușit să iasă.
ACTUALIZARE 15:17 Președintele Vladimir Putin a comentat că doborârea avionului de către Turcia echivalează cu „un cuțit înfipt pe la spate”, care va avea consecințe grave.
Bombardierul Su-24 nu amenința Turcia, iar avionul a fost atins pe teritoriul sirian, la un kilometru de frontiera cu Turcia, a spus Vladimir Putin. „Avionul nostru, piloții noștri nu amenință absolut deloc Turcia”, a declarat Vladimir Putin într-o conferință de presă susținută în prezența regelui Abdullah al II-lea al Iordaniei.
Liderul rus a mai spus că avionul, lovit în timp ce se afla la un kilometru de granița cu Turcia, s-a prăbușit la patru kilometri depărtare de frontieră.
„Ceea ce s-a întâmplat astăzi depăşeşte cadrul obişnuit al luptei împotriva terorismului. Cu siguranţă, soldaţii noştri luptă împotriva terorismului, sacrificându-şi propriile lor vieţi în această luptă, însă pierderea suferită astăzi este asemenea unei lovituri pe la spate realizate de complicii teroriştilor. Nu pot califica altfel ce s-a întâmplat azi. Nu vom tolera niciodată să fie comise crime precum cea de azi”, a spus președintele rus.
„(...) Din câte ştiu eu, partea turcă şi-a contactat aliaţii NATO pentru a discuta acest incident ca şi cum noi am fi doborât un avion turcesc. Oare Turcia vrea ca NATO să slujească intereselor Statului Islamic? Eu înţeleg faptul că fiecare stat are un interes regional, iar noi am respectat întotdeauna acest interes, dar nu vom permite ca astfel de crime să aibă loc”, a afirmat liderul rus.
„Binînțeles, vom analiza tot ce s-a întâmplat. Și acest eveniment tragic va avea consecințe serioase asupra relațiilor ruso-turce”, a avertizat Vladimir Putin.
ACTUALIZARE 15:15 Atașatul militar al Turciei la Moscova a fost convocat la Ministerul rus al Apărării.
ACTUALIZARE 14:18 Unul dintre piloții ruși este mort, celălalt este dat dispărut, potrivit unei surse din opoziția siriană, citată de AFP.
Primul pilot a fost ucis de forțele opoziției, care au tras asupra lui de jos, în timp ce ateriza cu parașuta, după ce s-a catapultat din avion.
Numeroase înregistrări video care circulă pe internet și au fost postate pe rețelele sociale de către opoziție arată imagini prezentate ca fiind cele ale pilotului mort, înconjurat de rebeli din diferite facțiuni siriene, care strigă „Allah Akhbar!”.
ACTUALIZARE 14:15 Ankara l-a convocat pe însărcinatul cu afaceri al Rusiei.
Premierul turc Ahmet Davutoglu a justificat decizia forțelor armate de a doborî un avion militar rus, care, potrivit Ankarei, a intrat în spațiul aerian turc. „Toată lumea trebui să știe că e dreptul nostru recunoscut internațional și datoria noastră națională de a lua toate măsurile necesare împotriva oricui nu ne respectă spațiul aerian sau frontierele”, a declarat Davutoglu.
ACTUALIZARE 13:30 Șeful diplomației ruse, Serghei Lavrov, și-a anulat vizita pe care urma să o facă miercuri în Turcia. Vizita fusese programată anterior.
ACTUALIZARE 13: 15 Kremlinul are o primă reacție: „Este un incident grav”, a declarat presei purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, care le-a cerut jurnaliștilor să „aibă răbdare”.
„Când vom avea mai multe informații, va fi mai clar”, a adăugat el.
Moscova neagă încălcarea spațiului aerian turc, în timp ce Ankara susține contrariul.
ACTUALIZARE 13:10 NATO urmărește situația „îndeaproape” și este „în contact cu autoritățile turce” după ce forțele armate au doborât, marți, aparatul militar rus, care, potrivit Ankarei, intrase în spațiul său aerian, a declarat un oficial al Alianței, citat de AFP.
Este cel mai grav incident de la debutul intervenției Rusiei în Siria, la 30 septembrie.
Consiliul NATO se reunește marți, la cererea Turciei. Reuniunea extraordinară a NATO va avea loc la ora 18:00, ora României.
ACTUALIZARE 11:25 Rusia susține că unul dintre piloții care au reușit să se catapulteze a fost capturat de rebelii sirieni.
Ulterior, informația a fost difuzată și de canalul de televiziune CNN-Turk, care precizează că este vorba despre rebelii sirieni turkmeni, care luptă împotriva regimului lui Bashar al-Assad în munții din apropierea graniței cu Turcia și care critică Rusia pentru raidurile pe care le întreprinde în Siria.
ACTUALIZARE 11:00 Moscova susține că avionul doborât de turci se afla „exclusiv în spațiul aerian al Siriei” și a fost doborât de artilerie, de la sol. Avionul se afla la o altitudine de circa 6.000 de metri.
Moscova a confirmat, de asemenea, că piloții au reușit să se catapulteze, dar deocamdată nu se știe nimic de soarta lor.
ACTUALIZARE 10:50 Avionul militar doborât de aviația turcă la granița cu Siria este rusesc, a anunțat Președinția turcă.
La scurt timp, Moscova, prin Ministerul Apărării, a confirmat că un Su-24 al armatei ruse a fost doborât de Turcia.
Presa turcă a prezentat imagini cu avionul și spune că piloții au reușit să se catapulteze.
Un fum negru se ridică deasupra locului unde s-a prăbușit avionul, o zonă împădurită.
Un oficial militar turc a declarat pentru Reuters că aparatul de zbor violase spațiul aerian al Turciei, iar pilotul a fost avertizat înainte ca aeronavele F-16 ale armatei turce să deschidă focul.
Turcia a anunțat că va sesiza NATO și ONU.
Surse citate de CNN Turk spun că avionul era de fabricație rusească și ar putea aparține Rusiei sau Siriei.
Avionul a căzut în zona „Muntelui turkmen”, cum îi spun turcii, pe teritoriul din nordul Siriei, în apropiere de granița cu Turciei.
Acţiunile Rusiei în Siria sunt criticare de minoritatea turkmenă din Siria, care spune că a fost ţinta atacurilor armatei siriene. Turcia vrea să ridice această problemă la ONU, în condiţiile în care 1.700 de oameni au fost nevoiți să se refugieze.
„Am fost confruntaţi cu o ofensivă terestră, cu raiduri aeriene şi bombardamente intense cu arme grele în ultimele 10 zile. Aceste atacuri sunt făcute de Assad, care este susţinut de Rusia şi Iran”, a declarat Alpaslan Celik, comandant-adjunct al Diviziei a 2-a a Forţelor Turkmene din Siria.
Consiliul Naţional Sirian, o grupare a opoziţiei moderate, susţine că 550 de civili au fost ucişi în bombardamentele efectuate de Rusia, fiind distruse trei şcoli şi 14 spitale. În schimb, doar 6 la sută din bombele ruseşti au lovit ţinte ISIS.
În urmă cu câteva săptămâni, Turcia și Rusia au avut unele dispute diplomatice, Ankara reproșând aviației ruse că nu îi respectă spațiul aerian. Deocamdată nu s-a anunțat oficial ce fel de avion este cel doborât și nici cui aparține, însă Ankara avertizase că nu va mai tolera nicio nerespectare a spațiului său aerian și că va doborî orice avion-intrus.
- Etichete:
- rusia
- siria
- turcia
- avion militar
- doborare avion
- avion neidentificat
- avion doborat turcia
- armata turca
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News