Președintele Egiptului, criticat după ce a decis retrocedarea a două insule către Arabia Saudită

Data publicării:
insule

 

Neașteptata hotărâre a regimului de la Cairo privește insulele nelocuite Tiran și Sanafir și a fost anunțată sâmbătă în timpul vizitei istorice efectuate în Egipt de regele Salman al Arabiei Saudite, când suveranul saudit a promis gazdelor sale investiții faraonice.

Trei zile mai târziu, comentatorii posturilor de televiziune, controlate de regimul președintelui Abdel Fattah al-Sissi, continuă să își manifeste mânia față de gestul acestuia, reacții similare fiind înregistrate și pe rețelele de socializare, scrie Agerpres.

Internauții acuză guvernul că a cedat aceste două insule din Marea Roșie pentru a primi în schimb susținerea autorităților de la Riad.

„Noi nu avem probleme cu cel care cumpără, el își cunoaște interesul, noi avem probleme cu cel care vinde”, a scris pe Twitter celebrul umorist egiptean Bassem Youssef, sugerând ironic puterii de la Cairo să vândă și piramidele, care ar valora mai mult, eventual să ofere cumpărătorului și două statui drept cadou.

Reacționând în fața criticilor, guvernul egiptean susține că aceste insule ar aparține de fapt saudiților și ar fi situate în apele teritoriale saudite, iar Arabia Saudită „a cerut Egiptului în anul 1950 să asigure protecția lor”.

Pentru egipteni, insulele Tiran și Sanafir au o importanță mai degrabă simbolică legată de cele patru războaie pe care țara lor le-a purtat cu Israelul. Situate strategic la intrarea în golful Aqaba, ele permit controlul accesului în portul israelian Eilat prin strâmtoarea Tiran.

Închiderea acestei strâmtori de către fostul președinte egiptean Gamal Abdel Nasser a precipitat declanșarea războiului israeliano-arab din anul 1967, când Israelul a ocupat peninsula Sinai precum și cele două insule strategice.

Acordul de pace semnat la Camp David în anul 1979 a permis Egiptului să-și recupereze teritoriile, cu condiția să nu disloce trupe acolo.

Arabia Saudită s-a angajat acum să respecte toate acordurile care privesc cele două insule, dar transferul lor, menționat în acordul privind delimitarea frontierelor maritime semnat cu ocazia vizitei regelui Salman, trebuie aprobat și de parlamentul egiptean.

Guvernul de la Cairo mai argumentează că fostul președinte Hosni Moubarak a semnat în anul 1990 un decret ce prevede retrocedarea celor două insule și a informat atunci și ONU.

Însă un profesor egiptean de științe politice remarcă faptul că atât Moubarak, cât și al-Sissi au păstrat secrete negocierile pentru retrocedarea insulelor, iar dobândirea lor de către Arabia Saudită răspunde aspirațiilor acesteia de a deveni prima putere a Orientului Mijlociu.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Se schimbă grila TV în România. Noua televiziune lansată va emite și peste graniță
Digi FM
Andrei Perneș, fost concurent în emisiunea Mireasa, a murit după ce s-a răsturnat cu mașina. Împlinea 29 de...
Pro FM
Cine va moșteni averea de sute de milioane de euro a lui Julio Iglesias. Are afaceri de succes, un avion de...
Film Now
Vârsta, doar un număr pentru ea! Halle Berry, irezistibilă la 58 de ani, într-o ținută transparentă, cu un...
Adevarul
Contraoferta lui Putin pentru Trump: o înțelegere privind resursele naturale rusești și accesul în Arctica
Newsweek
375 lei în plus la pensie și 500 lei burse pentru copii. Când se dau banii? Cine-i ia? Anunț oficial
Digi FM
Alina Sorescu, propunere de neimaginat de la fostul soț: "Voia să stau două săptămâni în casă cu fetele, apoi...
Digi World
Cum s-a schimbat corpul unui bărbat care a mâncat câte 30 de ouă pe zi timp de o lună. Rezultatele...
Digi Animal World
Au vrut să facă o friptură, dar s-au speriat atunci când au văzut ce se ascunde în grătar: „Nu înțeleg cum a...
Film Now
Jeremy Renner, relație secretă cu o influenceriță mult mai tânără. Experiențele dramatice care i-au unit
UTV
Mihai Trăistariu, declarații sincere despre viața amoroasă. „Mi-am luat decât puștoaice care sunt prea mici...