Operaţiune de amploare contra produselor contrafăcute, în 57 de țări

Data publicării:
mancare contrafacuta

În operaţiunea care a durat patru luni au fost implicate poliţia, autorităţile vamale, organismele pentru control alimentar şi parteneri din sectorul privat ai Interpol şi Europol din 57 de ţări. Au fost făcute controale în magazine, pieţe, aeroporturi, porturi şi platforme industriale. Totul pentru identificarea şi distrugerea reţelelor de crimă organizată aflate în spatele traficului cu alimente contrafăcute. Iar rezultatele nu s-au lăsat aşteptate.

În România, Italia, Lituania şi Ungaria, poliţiştii şi autorităţile vamale au descoperit dulciuri şi vin spumant fără alcool pentru copii contrafăcute, care ar fi urmat să fie exportate în vestul Africii.

Tot în Ungaria, într-un abator ilegal, au fost găsite două tone de carne de raţă. Ar fi trebuit să ajungă în Occident drept "foie gras".

„Este foarte important ca firmele alimentare să îşi documenteze exact activitatea, pentru că astfel pot fi retrase rapid din magazine alimentele contrafăcute şi se poate reduce numărul oamenilor expuşi la îmbolnăvire”, spune Lajos Bognar, subsecretar de stat în ministerul Agriculturii din Ungaria.

„Alimentele şi băuturile contrafăcute sunt periculoase şi pun în pericol sănătatea şi siguranţa oamenilor din întreaga lume, care cumpără aceste produse fără să bănuiască nimic”, declară Michael Ellis, director Departamentul de luptă contra produselor ilicite din cadrul Interpol.

În Grecia, poliţiştii au descoperit trei fabrici ilegale unde se falsifica alcool. Au fost confiscate echipamente, etichete, capace, sticle goale şi 7.400 de recipiente cu tărie contrafăcută. Şi în Marea Britanie autorităţile au depistat aproape 10.000 de litri de vin, votcă şi whisky falsificate.

În mai multe rânduri, în urma controalelor făcute în aeroporturi au fost descoperite persoane care transportau produse ilicite.

Pe aeroportul Zaventem, autorităţile au confiscat mai multe kilograme de carne de maimuţă, iar în Franţa grănicerii au confiscat 11 kilograme de lăcuste şi 20 de kilograme de omizi.

În Italia, poliţiştii au descoperit 85 de tone de măsline vopsite cu sulfat de cupru pentru acentuarea culorii.

„Creşterea preţurilor alimentelor şi natura globală a lanţului alimentar oferă ocazia criminalilor să vândă produse contrafăcute şi sub standarde într-o industrie criminală de miliarde de euro care pune în pericol sănătatea consumatorilor”, declară Chris Vansteenkiste, oficial Europol.

În Thailanda, autorităţile au confiscat şi distrus 30 de tone de carne de vită şi bivol improprie pentru consum, care ar fi urmat să ajungă în marile magazine. Iar în Australia au fost descoperite 450 de kilograme de miere contrafăcută.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Amazon s-a dus la Ilie Bolojan și a cerut trei lucruri banal de complicate pentru România de 35 de ani...
Digi FM
"Doamne, ce scârbos!" Cadoul neobișnuit pe care Selena Gomez l-a primit de la logodnicul ei i-a dezgustat pe...
Pro FM
Sylvia Sîrbu, viața la ani buni după trupa ASIA și divorțul de Andrei Ștefănescu. Cu ce se ocupă: Am 3...
Film Now
Salma Hayek a publicat poze din anii '90, în care apare fără haine, și a stârnit reacții cu nemiluita. 1,3...
Adevarul
Ucraina riscă să intre pe nisipuri mișcătoare. Ce semnificație au mesajele contradictorii ale administrației...
Newsweek
Cu ce bani ieși la pensie în funcție de salariul pe care îl ai? Pensionarii pierd mii de lei
Digi FM
"Doamne, ce scârbos!" Cadoul neobișnuit pe care Selena Gomez l-a primit de la logodnicul ei i-a dezgustat pe...
Digi World
Cum s-a schimbat corpul unui bărbat care a mâncat câte 30 de ouă pe zi timp de o lună. Rezultatele...
Digi Animal World
Momentul emoționant în care un câine află că stăpâna sa este însărcinată. Imaginile inedite fac furori pe Tik...
Film Now
Cum arată viața lui Richard Gere de când s-a mutat în Spania. Soția lui a făcut publice imagini rare pe...
UTV
Reacția lui Alexandru Ciucu după dezvăluirile Alinei Sorescu despre mariajul lor. „Nu înțeleg de ce trebuie...