Europa și SUA | Gardurile fricii pe două continente. Cui folosesc?

Data publicării:
refugiati gard ungaria politist -GettyImages-480906226

 Americanii au o frontieră de peste trei mii de kilometri cu Mexicul, din California până în Texas. Există peste 1.100 de kilometri de gard pe această linie de graniţă. Sunt garduri în state precum California, Arizona şi New Mexico. În acest context, apare Donald Trump, fruntaş în cursa republicană pentru preşedinţia SUA, care vrea să construiască „marele zid american” la graniţa cu Mexicul. Şi-a prezentat planul în cea de-a doua dezbatere a candidaţilor la alegerile primare republicane, care a avut loc miercuri noapte.

Dosarul internațional al „Jurnalului de Seară” a surprins, joi, acest show politic şi a pus în oglindă dezbaterea americană pe tema imigraţiei şi pe cea pe care o auzim, de ceva vreme, în jurul nostru, aici, în Europa.

Principalele momente din dezbaterea republicanilor

Donald Trump, om de afaceri:

În primul rând, Rand Paul nici nu ar trebui să fie pe această scenă. Este pe locul 11, are 1% în sondaje şi nu ştiu cum a ajuns aici. Oricum suntem prea mulţi.

Marco Rubio, senator:

Ştiu că e secetă în California, aşa că mi-am adus propria apă.

Donald Trump, om de afaceri:

Sunt de departe mai bun la afaceri decât la divertisment.

Scott Walker, guvernator:

Nu vorbim despre problemele reale. Domnule Trump, nu avem nevoie de un ucenic ("The Apprentice", reality show-ul lui Donald Trump) în Casa Albă. Avem unul acum.

Dr. Ben Carson, neurochirurg:

Nu sunt câtuşi de puţin dispus să intru în cârdăşie cu grupurile de interese sau să ling cizma miliardarilor.

Donald Trump, om de afaceri:

Mă înţeleg bine cu toată lumea. Asta era treaba mea, să mă am bine cu lumea.

Jeb Bush, fost guvernator:

Realitatea este că..

 Donald Trump, om de afaceri:

...Scuză-mă o secundă.

Jeb Bush, fost guvernator:

Nu. Realitatea este, Donald, că nu poţi...

Donald Trump, om de afaceri:

Are mai mult energie în această seară, îmi place!

Mike Huckabee, fost guvernator:

Au finanţat grupări teroriste precum Hamas şi Hezbollah. Au pus în pericol însăşi esenţa civilizaţiei occidentale.

Rand Paul, senator:

De fiecare dată când îndepărtăm de la putere un dictator, ne-am ales cu haos, cu o intensificare a islamului radical şi ne-am confruntat cu pericole mai mari. Aşa că eu cred că trebuie să ne gândim mai bine înainte să acţionăm şi să ţinem cont că cele mai multe dintre intervenţiile noastre în Orientul Mijlociu, poate chiar toate, s-au întors, de fapt, împotriva noastră.

Mike Huckabee, fost guvernator:

Credeam că toată lumea de aici a trecut de nivelul educaţiei civice de clasa a IX-a! Tribunalele nu pot legifera!

Carly Fiorina, femeie de afaceri, filantroapă:

Cred că femeile din toată ţara au auzit foarte bine ce a spus Donald Trump.

Donald Trump, om de afaceri:

Cred că are un chip frumos şi că este o femeie frumoasă!

Chris Christie, guvernator:

Haideţi să o întrebăm pe Hillary Clinton! Ea crede în uciderea sistematică a copiilor în timp ce sunt în pântec, pentru a-şi proteja părţi ale corpului astfel încât să îşi maximizeze valoarea de vânzare şi pentru profit!

Carly Fiorina, femeie de afaceri, filantroapă:

Iranul şi planificarea familială: prima are de-a face cu asigurarea securităţii acestei naţiuni, cealaltă se referă la apărarea caracterului acestei naţiuni.

Doamna Clinton va trebui să îşi apere trecutul. Trecutul în care a minţit cu privire la e-mail-urile ei, a minţit cu privire la serverul ei.

Donald Trump, om de afaceri:

Sunt singurul om de aici, singurul, care a luptat foarte mult împotriva planului de a interveni în Irak. Şi nu eram politician atunci.

Jeb Bush, fost guvernator:

În ceea ce îl priveşte pe fratele meu (George W. Bush, n.n.), sunt convins de un singur lucru: ne-a ţinut în siguranţă. Nu ştiu dacă vă amintiţi...

Rand Paul, senator:

Putem vedea acum cât de multă lume a fumat "iarbă" în liceu.

Jake Tapper, gazda dezbaterii:

Vă gândiţi la cineva anume?

Jeb Bush, fost guvernator:

Se referea la mine. Am fumat marijuana în urmă cu 40 de ani şi am recunoscut asta. Sunt sigur că şi alţi oameni au făcut-o, dar nu vor să o recunoască în faţa a 25 de milioane de oameni. Nici mama mea nu este bucuroasă că tocmai am spus asta.

Jake Tapper, gazda dezbaterii:

Domnule doctor Carson, aţi ascultat interpretarea medicală.

Dr. Ben Carson, neurochirurg:

E un doctor OK.

Trump și marele zid american

În Statele Unite, există peste 11 milioane de imigranţi ilegali. E o estimare oficială. Principalul nume de pe lista republicanilor americani pentru preşedinţia SUA, Donald Trump, promite să îi deporteze PE TOŢI. A şi fost recent la graniţa cu Mexicul, unde spune că marele gard pe care vrea să îl construiască aici va ţine la distanţă orice străin fără viză de State.

Donald Trump, om de afaceri: „Vreau să construiesc un zid, un zid care să fie eficient. Este foarte important acest lucru. În al doilea rând, avem foarte mulţi tipi răi în această ţară veniţi din afara ei şi cred că Chris (Christie, n.n.) ştie asta mai bine decât oricine. Dacă sunt ales, dispar în prima zi. Vom avea din nou o ţară. Acum, nu avem o ţară, nu avem o graniţă şi voi face ceva în privinţa asta. Poate fi făcut!”

Chris Christie, guvernator: „Realitatea este că e aproape imposibil, cu actualul nivel de finanţare şi de poliţişti, să deportezi 15.000 de oameni pe zi, zi de zi, timp de doi ani. Dar iată ce trebuie să facem - şi aici cred că Donald are perfectă dreptate: trebuie să ne securizăm frontierele. Şi trebuie să o facem cu ceva mai mult decât un zid. Şi da, trebuie să amprentăm fiecare persoană care vine în SUA cu o viză. Şi când îşi depăşesc perioada de şedere, trebuie să să îi batem pe umăr şi să le spunem: "Ai stat mai mult decât erai binevenit, profiţi de poporul american şi trebuie să pleci".

INTERVIU. Lider hispanic din SUA: Zidurile nu funcționează!

Promisiunile politicienilor americani despre garduri imposibil de sărit şi deportarea tuturor imigranţilor ilegali sunt de nepus în practică. Ba chiar frizează ridicolul. Comentariile îi aparţin lui JERRY GONZALEZ, liderul unei comunităţi hispanice din statul american Georgia. Într-un interviu acordat Digi24, Gonzalez pune în oglindă discuţia americană despre imigraţia ilegală şi criza din Europa. Are un avertisment: istoria ne-a învăţat că zidurile nu funcţionează. Iar Statele Unite ar trebui să împartă mai mult din povara crizei refugiaţilor cu Europa, mai spune el. Un interviu de Alina Matiș.

Reporter: Europa este acum în mijlocul uneia dintre cele mai importante dezbateri pe tema imigraţiei din istoria modernă. Peste Ocean, există o dezbatere similară, mai ales în rândul candidaţilor republicani la alegerile prezidenţiale din 2016. Explicaţi-ne care sunt cele mai importante aspecte ale dezbaterii care are loc în SUA.

Jerry Gonzalez: În primul rând, avem nevoie de o dezbatere pe marginea imigraţiei care să se bazeze pe valori şi pe identitatea noastră, ca popor. Cred că aici ar trebui să fie dezbaterea. Din păcate, mulţi dintre candidaţii republicani la prezidenţiale nu sunt în acest punct. Ei vor să construiască ziduri, vor să adune 12 milioane de oameni şi să îi scoată cu forţa din SUA. Vor să modifice Constituţia, pentru a scoate cetăţenia garantată la naştere.

Credeţi că ar face, cu adevărat, ce spun acum sau este mai degrabă o încercare de a câştiga voturile bazei conservatoare?

Nu cred în eforturile candidatului Donald Trump de a strânge laolaltă toţi imigranţii ilegali, pentru a-i deporta. În primul rând, este imposibil din punct de vedere economic. Ar costa sute de miliarde de dolari. Doi: ar fi revoltător din punct de vedere moral. Publicul american nu va privi indiferent cum ne vom transforma într-un stat poliţienesc, care ia pe rând cartierele şi caută cele 12 milioane de imigranţi ilegali. Politic vorbind, nu este o variantă fezabilă.

(...) Această retorică e periculoasă. Se joacă cu focul. Şi, în definitiv, Donald Trump nu îşi poate respecta promisiunile. El spune că în 18 luni, va putea scăpa ţara de 12 milioane de imigranţi fără documente de şedere. Este ridicol să spui sau să crezi aşa ceva.

Să mergem atunci către un alt aspect din planul lui pe tema imigraţiei, dacă poate fi numit plan. Mă refer la construirea unui gard uriaş la graniţa cu Mexicul. Sunt sigură că sunteţi la curent, şi în Europa există o dezbatere acum cu privire la construirea de garduri. Ajută la ceva să construim garduri?

Istoria ne-a arătat că un gard nu e o soluţie. Este mai degrabă nevoie de politici imigraţioniste adecvate, care să respecte demnitatea şi umanitatea oamenilor care fug din tot felul de situaţii. Nu avem nevoie de garduri.

Votul comunităţii latino a avut o importanţă covârşitoare pentru alegerea şi, mai apoi, realegerea preşedintelui în exerciţiu, Barack Obama. La schimb, el a promis că va implementa o reformă a imigraţiei şi, este adevărat, am văzut periodic diverse proiecte pe acest subiect. Şi-a respectat Barack Obama promisiunile faţă de electoratul latino?

Nu cred că a făcut-o. Desigur, preşedintele Obama se confruntă cu un Congres republican, care nu vrea să meargă mai departe cu reforma imigraţiei.

Administraţia Obama tocmai şi-a anunţat intenţia de a primi cel puţin 10.000 de refugiaţi sirieni în următorul an. Dar este totuşi, un număr foarte, foarte mic. Şi ne putem întreba: de ce nu sunt Statele Unite dispuse să împartă mai mult din povara acestei crize cu Europa, dat fiind că i se poate aminti Washington-ului, pe bună dreptate, că cea mai mare parte din aceşti refugiaţi sau imigranţi - indiferent cum vrem să le spunem - sunt rezultatul unor intervenţii sau non-intervenţii sub conducere americană în Orientul Mijlociu sau în nordul Africii?

Cred că ţara noastră nu face suficient. Părerea mea este că ţara noastră ar trebui să facă mai mult în criza refugiaţilor care are loc în toată Europa.

Tabăra democraților. Joe Biden: De ce să vrei un post în care nu poți spune ce gândești? 

I-am văzut pe republicani. Ne uităm şi în tabăra democraţilor, unde principalul candidat la Casa Albă este Hillary Clinton. Fostă Primă-doamnă şi fost secretar de Stat, nu prea are rival. Joe Biden, actualul vicepreşedinte, nu s-a decis încă dacă va candida. „De ce să vrei un post în care nu poţi spune ceea ce gândeşti?”, se întreabă el şi în ziua de azi.

Stephen Colbert, realizator "Late Show": Este cel de-al 47-lea vicepreşedinte al SUA. Haideţi să-l primim pe vicepreşedintele Joe Biden! (aplauze). Tuturor le place Joe Biden. Da? E adevărat? Să vă spun de ce. Pentru că atunci când vă vedem, ştim că-l avem în faţă pe adevăratul Joe Biden. Nu sunteţi un politician care şi-a creat o faţadă ca să obţină ceva, ca să-şi folosească poziţia politică sau starea emoţională şi să ne influenţeze sentimentele.

Joe Biden, vicepreşedintele SUA: Mereu m-au derutat unii colegi. Pentru numele lui Dumnezeu, de ce ai vrea un serviciu unde nu poţi spune ce crezi? Nu e nimic nobil. Întrebaţi-vă şi voi! Aţi vrea un serviciu, pentru care să te trezeşti în fiecare zi şi să adaptezi ce spui şi gândeşti? Dacă vrei să candidezi, trebuie să ai o motivaţie. Dar dacă nu poţi să explici motivul pentru care vrei acel serviciu, sigur sunt multe alte oportunităţi în alte locuri.

Stephen Colbert, realizator "Late Show": Nu-mi pot imagina cum este să-ţi petreci nouă ani pretinzând că eşti altcineva.

Joe Biden, vicepreşedintele SUA :Simt că intru în bucluc.

Stephen Colbert, realizator "Late Show" : Toată lumea îl place pe Joe. Trebuie să spun: chiar dacă vorbesc la persoana a treia, nu mă simt confortabil să vă spun ,,Joe". Sunteţi vicepreşedinte. Vreau să vă onorez cu tot respectul pe care îl meritaţi. Cam cât înseamnă? Oamenii glumesc tot timpul pe seama vicepreşedintelui.

Joe Biden, vicepreşedintele SUA: Chiar ar trebui să facă. Ca vicepreşedinte, nu laşi nimic moştenire.

Este unul din motivele pentru care, iniţial, l-am refuzat pe preşedinte. I-am spus : "Domnule Preşedinte, Barack, nu vreau să fiu vicepreşedinte, dar voi face tot ce pot să te ajut”.

Aţi spus că nu ştiţi dacă sunteţi pregătit emoţional să candidaţi la preşedinţie.

Joe Biden, vicepreşedintele SUA: Cred că niciun bărbat sau femeie nu ar trebui să candideze dacă nu ştiu exact de ce vor să fie preşedinte şi dacă nu pot spune: "Oameni buni, vă promit că mă voi dedica cu toată inima, tot sufletul, toată energia şi pasiunea mea". Şi nu aş fi sincer dacă aş spune că sunt deja la acel nivel. Vă spun cu toată sinceritatea. După părerea mea, nimeni nu are dreptul să vrea acest post dacă nu este dispus să se dedice 110%. Cum am spus, sunt optimist, sunt pozitiv, mă simt .... Nu înţelegeţi. Dar uneori este copleşitor.

INVITAT. Michelle Kelso, sociolog american

Michelle Kelso, sociolog american, a analizat la „Jurnalul de Seară” tendințele de pe scena politică americană, cu precădere fenomenul „Trump”. Ea spune că americanii au trecut printr-o perioadă lungă de criză economică și crede că oamenii încă nu se simt bine atât timp cât nu s-a stabilizat bine financiar piața americană. Atunci când e vorba de noi imigranți, aceasta înseamnă noi cheltuieli, iar oamenii sunt speriați încă, nu vor să vadă o mare schimbare, spune Michelle Kelso.

Cu toate acestea, sociologul se declară „şocată” de succesul lui Donald Trump. „El face un mare circ, e foarte popular, eu cred că rădăcina problemei e cum am trăit noi in ultimii opt ani cu criza”, a insistat Michelle Kelso.

„Eu cred ca nu contează așa de mult etnia, ci platforma politică”, mai spune sociologul american. Urmăriți-i întreaga intervenție de la „Jurnalul de Seară” în materialul video de mai sus.

Momente-cheie din trecut

Campaniile electorale din Statele Unite sunt mai mult decât un show fabulos. Sunt momentele dezbaterilor decisive, în care se pot nărui cariere politice sau se pot naşte preşedinţi cu mult înainte de vot. Iată câteva dintre momentele istorice ale acestor confruntări:

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Atunci când Marele Viscol a îngropat România: „Am încercat să ieșim, dar nu...
Digi FM
Motivul pentru care Fuego nu s-a căsătorit până la 48 de ani: “Când ajungem în camera noastră, suntem niște...
Pro FM
Gwen Stefani, dezvăluiri despre cele mai dificile momente din viața ei: „Cum te aduni? A părut o a doua șansă...
Film Now
De ce s-a mutat Matthew McConaughey din L.A. Doi ani nu a jucat deloc în filme: "Cel mai rebel gest al meu"
Adevarul
Americanii care vor să fugă de Trump și-au găsit refugiu în Sardinia. Orașul în care o casă costă 1 euro
Newsweek
Nu au existat bani pentru plata pensiei în decembrie. La ce artificiu a recurs guvernul? DOCUMENT
Digi FM
Colin Farrell, cuvinte de laudă după ce a filmat câteva zile la București: „Cele mai uimitoare cafenele!”...
Sondă de petrol.
Compania ungară Mol susţine că renunţarea la importurile de petrol rusesc este nerealistă, în pofida...
Digi Animal World
Momentul când un câine este atacat de un leopard în curtea casei. Patrupedul a supraviețuit ca prin minune
Film Now
Josh Brolin, dezvăluiri despre cum l-a ajutat Barbra Streisand să renunțe la alcool, iar John Travolta l-a...
UTV
One Direction, reuniti pentru a-l conduce pe ultimul drum pe Liam Payne. Imagini emotionante de la...