Germania a avut, pe parcursul negocierilor din acest sfârşit de săptămână, o poziţie atât de dură faţă de Grecia, încât i-a surprins şi pe veteranii politicii europene, scrie ediţia europeană a publicaţiei Politico.
Jurnaliştii îi prezintă pe cancelarul german Angela Merkel şi pe ministrul de Finanţe Wolfgang Schauble drept „poliţiştii răi” ai Europei. Motivul stă în politica internă a celor doi lideri germani, care nu mai reuşesc să îşi convingă alegătorii că Grecia trebuie salvată.
„Cu Atena în corzi, după ce a capitulat în faţa majorităţii cererilor venite din partea creditorilor, multă lume s-a aşteptat ca Angela Merkel să intre în rolul europeanului devotat şi să vorbească despre importanţa solidarităţii. În schimb, cancelarul a venit la summitul de duminică cu armele scoase”, notează Politico.eu.
Şi jurnaliştii britanici au analizat rolul cancelarului german în această dramă grecească. Un articol din The Guardian invocă problema „familiei europene” despre care a vorbit Angela Merkel astăzi, când a anunţat noul acord al Eurogrupului. Departe de a lăuda mâna întinsă încă o dată Greciei, publicaţia britanică desfiinţează cruzimea de care spune că a dat dovadă Germania în relaţia cu Grecia.
„Toate familiile au micile lor probleme, nu-i aşa? Dar şi le rezolvă. Oamenii înţeleg. Atunci când sunt forţaţi să o facă. Dar când se poartă cu Grecia ca şi cu un copil, Germania seamănă ea însăşi cu un copil care îşi închide ochii şi crede că nu poate fi văzut. Dar îl putem vedea. Toată lumea se uită la ce se face cu Grecia în numele stabilităţii din zona euro. Şi vede o naţiune rămasă fără demnitate, suveranitate şi viitor”, scrie The Guardian.
Un comentariu din Le Figaro analizează din punct de vedere economic noul acord cu Grecia. Concluzia nu este deloc liniştitoare: este greu de crezut că Grecia va putea implementa toate măsurile şi reformele care i se cer. Iar dacă, într-adevăr, nu o va putea face, înseamnă că nu va dura mult până Europa se va afla din nou în acelaşi punct, adică pe marginea prăpastiei. Totul, doar pentru a se evita Grexitul.
„Noaptea trecută, Europa s-a schimbat. A devenit perversă. I-am impus unei mici ţări membre condiţii pe care anterior nu i le-am fi cerut decât cu pistolul la tâmplă. Este un mic progres la nivel istoric, dar înseamnă distrugerea idealului european”, potrivit Le Figaro.
Şi economistul de Nobel Paul Krugman are cuvinte foarte dure la adresa autorilor noului draft de acord cu Grecia. Ba, mai mult, acest deznodământ reprezintă o lovitură foarte grea, poate chiar fatală, dată proiectului european. Şi, indiferent ce am crede despre Tsipras sau Syriza, nu grecii sunt autorii acestei lovituri, spune Krugman, pe blogul său din New York Times.
„Lista cererilor Eurogrupului este o nebunie. Nici măcar nu este dură, este răzbunătoare, o distrugere completă a suveranităţii naţionale, fără vreo speranţă de respiro. Cel mai probabil, cererile se vor a fi o ofertă pe care grecii să nu o poată accepta. Chiar şi aşa, este o trădare grotescă a însuşi proiectului european şi a tot ceea ce ar trebui să reprezinte”, notează New York Times.