Daniel Dăianu: Se poate ajunge la un regim militar. Și nu doar în Grecia!

Data publicării:
daniel daianu

Cred că aşa ceva(compromisul – n.r.) e înțelept. Trebuie să se ajungă la un compromis care să ofere o perspectivă cetățenilor greci. Exista o lipsă de perspectivă. Oamenii, când nu există perspectivă, speranță, devin disperați și reclamă soluții de forță. Se poate ajunge chiar la un regim militar și nu doar în Grecia”, a declarat Daniel Dăianu în emisiunea „24 într-o oră” de la Digi24. „Să nu uitam că și Portugalia a cunoscut un regim cvasimilitar, la fel Spania. Și Grecia a avut un regim al coloneilor”, a reamintit profesorul Daniel Dăianu.

El consideră că pentru a reglementa criza din Grecia trebuie să existe mai întâi premise politice, iar în acest sens, ar fi bine ca la Atena să conducă un guvern de uniune națională, pentru că grecii au multe să-și reproșeze. „Nu știu dacă ar fi condus de Tsipras. Totuşi, el a fost ales în urma unui vot democratic. Nu te joci cu democraţia și asta e o lecţie în UE de care trebuie să se țină seama”, spune profesorul Dăianu. Un guvern de uniune națională ar oferi, poate, mai multe garanții partenerilor că angajamente sunt respectate, a arătat el.

România este o economie care are slăbiciunile ei, are o competitivitate relativ redusă, dar e o țară care a diminuat mari dezechilibre, iar sectorul bancar e bine capitalizat, spune fostul ministru de finanțe.

La noi există instituţia pe care o numim împrumutător de ultimă instanţă, ceea ce Grecia are, dar nu acasă. Banca de emisiune pentru Grecia e Banca Centrală Europeană, care dă atât cât consideră că e necesar în condițiile date”, a explicat Daniel Dăianu de ce nu există riscul ca sectorul bancar din România să fie afectat grav de criză.

„Împrumutătorul de ultimă instanță înseamnă că BNR poate interveni. Nu sunt motive de preocupare”, asigură Daniel Dăianu, membru în Consiliul de Administrație al BNR.

Totuși, el spune că trebuie să existe o anumită îngrijorare și atenție, pentru că „România nu poate fi o pasăre măiastră. România are mari probleme, dar economia sa e într-o situație considerabil mai bună decât era cu ani in urmă, iar preocuparile noastre sunt analoge cu ceea ce observăm în toată Europa. Nu ne e indiferent ce se întâmplă în zona euro, în Uniunea Europeană...Există îngrijorare peste tot. Nu putem fi impasibili la ceea ce observăm că în momentul de față obsedează liderii politici din UE”, a conchis profesorul Daniel Dăianu.

Urmăriți comentariile sale complete în materialul video de mai jos:

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Ultimul soldat american care a plecat din Afganistan, desemnat să...
Digi FM
Motivul pentru care Fuego nu s-a căsătorit până la 48 de ani: “Când ajungem în camera noastră, suntem niște...
Pro FM
Anca Țurcașiu, val de reacții pe rețelele sociale după ce s-a fotografiat alături de iubit: „Până la urmă...
Film Now
Următorul James Bond „va oferi ceva diferit”. Actorul ales va trebui să aibă în vedere un contract pentru cel...
Adevarul
„Corecția” barbară pe care un bărbat i-a aplicat-o soției: I-a tăiat părul cu toporul, a ras-o în cap şi a...
Newsweek
VIDEO Momentul în care Ucraina atacă prima oară Rusia cu rachete SUA de 10.000.000$. Ce a lovit?
Digi FM
Colin Farrell, cuvinte de laudă după ce a filmat câteva zile la București: „Cele mai uimitoare cafenele!”...
Dr Oz
Trump l-a ales pe Dr. Oz pentru a conduce uriașa agenție Medicare. Din biografia unui alt personaj...
Digi Animal World
Descoperirea făcută de un cuplu în dormitor, atunci când s-a întors de la muncă: „Doar în Australia poți...
Film Now
Paul Teal, actorul din „One Tree Hill”, a murit la doar 35 de ani. Logodnica lui: „O parte din mine a murit...
UTV
Christina Aguilera, imagine rara alaturi de logodnicul ei, Matt Rutler, si cei doi copii, Max si Summer