Cele mai afectate vor fi restaurentele cu specific european: francez, italian, spaniol. Bucătarii nu vor mai avea ingrediente de bază pentru preparate şi, pentru ca localul să supravieţuiască, patronii vor fi nevoiţi să schimbe meniul şi să se adapteze la produsele locale.
„Ceea ce se întâmplă acum este ciudat. Sunt sancţiuni ale Rusiei împotriva Rusiei”, spune Aleksei Paperni, proprietar de restaurant.
Mulţi oameni de afaceri ruşi sunt nemulţumiţi. Încasările scad cu fiecare zi şi se plâng că produsele locale nu sunt la fel de bune precum cele din import. Unii se gândesc să elimine cu totul din oferta lor anumite feluri de mâncare.
„Felicitări tuturor! Acum trebuie să cumpărăm produse la preţuri mai mari, să le vindem mai scump. Oamenii nu vor avea bani să le cumpere. Nu ştiu... Vom face tot posibilul să supravieţuim”, mai spune Aleksei Paperni.
Şi nu doar patronii de restaurante sunt nemulţumiţi. Oamenii se tem că vor veni vremuri grele pentru că preţurile vor creşte. Mulţi sunt convinşi că efectele restricţiilor impuse de Rusia ţărilor europene şi Statelor Unite se vor resimţi mai mult la ei în ţară decât în Occident.
„Cred că ar fi fost mai justificat dacă oficialii statului ar fi renunţat la maşinile Mercedes şi ar fi început să conducă automobile ruseşti. Ar fi fost mai corect aşa”, spune un tânăr.
În replică la sancţiunile economice impuse de Uniunea Europeană şi de Statele Unite, Rusia a decis zilele trecute să blocheze toate importurile de carne, fructe, legume, lactate şi peşte din aceste ţări, dar şi din Canada, Australia şi Norvegia.
Interdicţia va fi menţinută timp de un an şi afectează chiar şi grădinile zoologice, unde animalele erau hrănite cu produse provenite din ţările europene. Când proviziile se vor termina, îngrijitorii vor fi nevoiţi să le schimbe şi animalelor meniul.