Spațiul Schengen, în pericol. UE instituie controlul la granițele externe, inclusiv pentru cetățenii europeni

Data publicării:
spatiu schengen harta

La capătul a peste cinci ore de discuţii, miniştrii de Justiţie şi de Interne ai ţărilor membre UE au căzut de acord că trebuie întărite de urgenţă controalele la graniţele Uniunii Europene.

„Având în vedere ameninţarea teroristă continuă, întărirea controalelor la graniţele exterioare este indispensabilă pentru protejarea cetăţenilor europeni. Am cerut acest lucru de mai multe luni”, a spus Bernard Cazeneuve, ministrul de Interne din Franţa.

Practic, orice persoană care intră în spaţiul comunitar va trebui să se supună noilor reguli. Măsura se va aplica inclusiv persoanelor care provin dintr-o ţară membră Schengen. Oficialii europeni au cerut, de asemenea, investiţii urgente în sistemele de control la frontierele externe al Uniunii.

Până acum am vorbit, acum trebuie să acţionăm şi să aplicăm aceste controale pe teren. Nu este o opţiune, ci o obligaţie”, a spus Etienne Schneider, ministrul de Interne din Luxemburg.

Membrii JAI au cerut inclusiv rescrierea regulilor de funcţionare a spaţiului Schengen.

Comisia Europeană a acceptat să prezinte până la finalul anului o propunere de reformă a frontierelor Schengen, pentru a permite controalele sistematice şi obligatorii la toate frontierele exterioare şi asupra tuturor persoanelor care intră în spaţiul Schengen, inclusiv asupra beneficiarilor dreptului de liberă circulaţie. Este o schimbare crucială”, a spus Bernard Cazeneuve, ministrul de Interne din Franţa.

Presa internaţională a speculat momentul şi susţine că, de fapt, este vorba despre o suspendare pe o perioadă nedeterminată a spaţiului de liberă trecere. Comisia de Justiţie şi Afaceri Interne s-a întrunit de urgenţă ca urmare a atentatelor teroriste de săptămâna trecută de la Paris. 


ACTUALIZARE 14:30 Potrivit unor surse europene citate de AFP, miniștrii de interne și de justiție, întruniți într-un consiliu JAI extrordinar convocat după atentatele de la Paris, au decis să instituie „imediat” controale consolidate la frontierele externe ale Uniunii, inclusiv pentru cetățenii europeni.

De asemenea, ei au cerut o revizuire rapidă a regulilor din spațiul Schengen, pentru ca ele să permită realizarea unor controale sistematice asupra cetățenilor europeni, în condițiile în care controlul sistematic amănunțit este permis în prezent numai în cazul cetățenilor terți.


Miniștrii de interne și ai justiției din cele 28 de state membre UE urmează să propună vineri o revizuire rapidă a regulilor spațiului Schengen, astfel încât controalele sistematice la granițele externe ale UE să-i privească de acum și pe cetățenii europeni. Ei se vor concentra și asupra unei consolidări a luptei contra traficului de arme și vor face o evaluare a negocierilor privind baza de date europeană cu pasagerii curselor aeriene (PNR).

Pe de altă parte, comisarul european pentru afaceri interne, Dimitris Avramopoulos, a propus crearea unei agenții europene de informații, după ce atentatele de la Paris au evidențiat deficiențe serioase în cooperarea dintre serviciile secrete.

Comisarul a reamintit că după atentatele de la Charlie Hebdo a propus crearea unui centru antiteorism în cadrul Europol, agenția europeană pentru cooperare între poliții, care are sediul la Haga. „Cred că e timpul să facem încă un pas înainte și să punem bazele unei agenții europene de informații”, a declarat comisarul. Trebuie să ne bazăm pe încredere și eficiență, a pledat el.

Crearea unei asemenea agenții, un fel de FBI european, nu poate avea loc însă fără schimbarea tratatelor, pentru că domeniul informațiilor ține, prin excelență, de suveranitatea națională.

De altfel, ministrul german de interne, Thomas de Maiziere, și-a arătat împotrivirea față de o asemenea propunere. „Nu trebuie să ne risipim energia pe o agenție europeană de informații. Nu-mi pot imagina că se poate renunța la suveranitatea națională în acest domeniu”, a spus el. „Ar trebui mai curând să ne concentrăm pe îmbunătățirea schimbului de informații între instituțiile deja existente”, a subliniat el.

Citește și:

Franța: Sistemul Schengen ar putea fi pus în discuție. Olanda propune un mini-Schengen

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Cum arată Ștefan Hrușcă acum, la 67 de ani. Artistul este de nerecunoscut
Digi FM
Kevin Costner, vacanță în Aspen alături de fiica sa adolescentă. Actorul este tatăl a șapte copii
Pro FM
Soția lui Kanye West, într-o pelerină transparentă de ploaie, cu nimic pe dedesubt. El, cu mască pe față...
Film Now
I-a arătat imagini nud și i-a vorbit despre dependența lui de pornografie. Blake Lively l-a dat în judecată...
Adevarul
Miliardarul Jeff Bezos se căsătorește: Nuntă fastuoasă, de 600 de milioane de dolari, în Aspen, pe...
Newsweek
Ultimele vești de la Casa de Pensii despre indexarea pensiilor în ianuarie: Va veni direct majorată
Digi FM
Controversă după momentul Aurei Șova cu Marius Manole, din finala Vocea României 2024: "Respectul faţă de...
Digi World
O vedetă TikTok a murit la doar 19 ani din cauza unei boli foarte rare care afectează doar câteva sute de...
Digi Animal World
Cum arată câinele care valorează un milion de euro. A fost conceput și născut în România: „A câștigat toate...
Film Now
Scarlett Johansson nu-și dorește ca fiica sa să afle acest lucru despre ea: „Mi-e atât de rușine”
UTV
Andreea Balan si George Burcea, impreuna la serbarea fiicei lor, Ella. Au lasat in urma certurile pentru...