Noi proteste în Republica Moldova. Reacția Kremlinului
FOTO: wikipedia.org
ACTUALIZARE 15:45 Într-o rezoluție a Parlamentului European, Rusiei i se cere să nu se mai amestece, direct sau indirect, în conflictele din Republica Moldova.
Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al Kremlinului FOTO: kremlin.ru
ACTUALIZARE 13:40 Kremlinul cere tuturor părților să se rețină de la violențe și să respecte legea.
„Kremlinul monitorizează cu atenție evenimentele din Moldova și cere tuturor părților să respecte legea și să nu recurgă la violență”, a declarat joi purtătorul de cuvânt al administrației prezidențiale ruse, Dmitri Peskov, citat de agenția TASS.
„Kremlinul cere tuturor părților să respecte legea și să dea dovadă de calm, desigur, și speră că toate forțele care sprijină o tabără sau alta a oponenților se vor abține de la orice acțiuni violente”, a declarat Peskov. Autoritățile din Rusia „monitorizează toate evenimentele din Moldova cu foarte mare atenție”, a adăugat el.
ACTUALIZARE JOI, 21 IANUARIE, 11.00. Criza politică de la Chişinău pare departe de un deznodământ. Se anunţă o nouă zi tensionată în Republica Moldova, după ce, aseară, sute de oameni au luat cu asalt clădirea Parlamentului. Nemulţumiţi de învestirea noului guvern, sute de protestatari s-au adunat şi astăzi în centrul capitalei, unde cer alegeri anticipate.
ACTUALIZARE 23.55. Membrii noului Guvern au depus jurământul astăzi, 20 ianuarie a.c., în fața președintelui Republicii Moldova, Nicolae Timofti, confirmă administrația prezidențială de la Chișinău.
Fotografii: Președinția Republicii Moldova
„Aș vrea să încep prin a transmite tuturor cetățenilor Republicii Moldova un apel la calm, spre evitarea violențelor, care nu vor folosi nimănui. Este important să rămânem în spațiul legal, indiferent de pozițiile politice pe care le avem”, a fost mesajul președintelui Nicolae Timofti, potrivit unui comunicat al președinției moldovene.
„Îmi exprim speranța că acest guvern, format după o lungă perioadă de instabilitate politică și condiții de interimat al executivului, va ști să administreze cu competență și pricepere situația dificilă în care se găsește la ora actuală Republica Moldova.Este vorba, în primul rând, de stabilizarea situației economice și financiare, care să permită efectuarea plăților sociale în regim normal. În acest sens se impune reluarea neîntârziată a dialogului cu partenerii de dezvoltare, inclusiv cu instituțiile financiare internaționale”, a mai spus președintele moldovean.
„De modul în care se va acționa în perioada imediat următoare va depinde credibilitatea pe plan intern și internațional al acestui cabinet de miniștri. Susținerea populară este un element obligatoriu pentru succesul politicilor guvernamentale”, a adăugat el.
ACTUALIZARE 23.43. Membrii Guvernului Filip au depus jurământul în această seară. Anunțul a fost făcut inițial, pe Facebook, de jurnalista Natalia Morari, care susține că informația a fost confirmată de Ion Păduraru, șeful administrației prezidențile de la Chișinău.
ACTUALIZARE 23.10. Şapte poliţişti şi trei civili au fost răniţi în protestele de la Parlament, anunță medicii de la Spitalul de Urgență din Chișinău.
ACTUALIZARE 22.52. Și delegația Uniunii Europene în Republica Moldova a îndemnat la calm și dialog. „Încurajăm părțile să înceapă un dialog și să găsească împreună o cale pentru a face ca Republica Moldova să progreseze. Federica Mogherini este în contact cu delegația UE și urmărește cu atenție situația de la Chișinău”, informează comunicatul delegației, citat de Agerpres.
ACTUALIZARE 22.32. Câțiva protestatari au aprins un foc în centrul Chișinăului ca să se mai încălzească, informează agora.md.
ACTUALIZARE 22.15. Președintele Parlamentului, Andrian Candu, cheamă liderii protestatarilor la întâlnire, mâine dimineață la ora 10.00. Anunțul a fost făcut de liderul PSRM, Igor Dodon, în direct la TV7.
ACTUALIZARE 22.07. Polițistii au inconjurat Parlamentul. Fortele de ordine, în număr mare, asigura securitatea clădirii, dețin cotnrolul asupra situației, iar numărul protestatarilor s-a redus considerabil, anunță protv.md.
ACTUALIZARE 22.07. Polițistii au inconjurat Parlamentul. Fortele de ordine, în număr mare, asigura securitatea clădirii, dețin cotnrolul asupra situației, iar numărul protestatarilor s-a redus considerabil, anunță protv.md.
ACTUALIZARE 21.48. Șeful interimar al Inspectoratului General de Politie, Gheorghe Cavcaliuc, spune că situația de la Parlament este sub control.
ACTUALIZARE 21.37. Președintele Partidului Liberal, Mihai Ghimpu, a fost atacat în timpul protestelor din această seară. Liberalului i-a fost spart capul, după ce a votat pentru Guvernul Filip, relatează unimedia.md.
ACTUALIZARE 21.30. Președintele Republicii Moldova, Nicolae Timofti, va anunța mâine, ora, ziua și locul unde va fi învestit Guvernul Filip, informează unimedia.md.
ACTUALIZARE 21.13. „Ministerul Afacerilor Externe urmăreşte cu atenţie evoluţiile de la Chişinău. Îndemnăm la calm şi facem apel la toţi actorii politici din Republica Moldova să acţioneze cu toată răspunderea pentru desfăşurarea procesului democratic de învestire în funcţie a Guvernului Pavel Filip, Guvern care a obţinut votul de încredere al Parlamentului legitim de la Chişinău”, se arată într-un comunicat al MAE. „Doar în felul acesta parcursul democratic, stabilitatea şi obiectivele pro-europene ale Republicii Moldova pot fi urmărite şi îndeplinite fără sincope, spre beneficiul tuturor cetăţenilor ţării”, se mai spune în textul citat.
ACTUALIZARE 21.04: Mesajul Ambasadei Statelor Unite la Chișinău: „Statele Unite îndeamnă protestatarii și poliția din Chișinău să păstreze calmul și să fie rezervați. Noi chemăm toate părțile să se abțină de la acțiuni care ar încuraja sau provoca violență. Noi deasemenea îndemnăm autoritățile sa se întâlnească imediat cu protestatarii și să abordeze ingrijorarile lor într-un mod deschis și transparent”.
The United States calls for calm and restraint on the part of protestors and police in Chisinau. We urge all sides to...
Posted by U.S. Embassy Moldova on 20 Ianuarie 2016
ACTUALIZARE 20.33. Șase persoane au avut nevoie de îngrijiri medicale în urma protestelor organizate astăzi. Șeful secției Medicină Urgență din cadrul Spitalului de Urgență, Igor Curov, a declarat, pentru unimedia.md, că aceștia au suferit traumatisme ușoare.
ACTUALIZARE 20.25. Tot mai mulți polițiști părăsesc sediul Parlamentului. „Nu lovim poliția” și „Poliția e cu noi”, strigă manifestanții.
ACTUALIZARE 19.56. Andrei Năstase (liderul Platformei DA) , socialistul Igor Dodon și Renato Usatîi (liderul formațiunii Partidul Nostru) au ieșit în fața mulțimii. Protestatarii strigă „Unire, moldoveni!”, transmite unimedia.md.
ACTUALIZARE 19.47. Polițiștii încep să părăsească sediul Legislativului, iar mulțimea avansează în clădire și scandează „Noi suntem poporul”.
ACTUALIZARE 19.35. Potrivit publika.md, protestatarii „sunt din partea socialiştilor, platformei DA şi susţinători ai formaţiunii conduse de Renato Usatîi”. Unii lideri ai Platformei DA sunt la negocieri în sala de şedinţe a Legislativului, adaugă sursa citată.
ACTUALIZARE 19.21. Câțiva manifestanți au incendiat o baricadă în fața clădirii Parlamentului Republicii Moldova, potrivit publika.md.
ACTUALIZARE 19.06. Mai mulți protestatari au aruncat cu fumigene și au folosit spray-uri lacrimogene împotriva polițiștilor. Aceștia și-au pus măști de gaze, relatează presa de la Chișinău. În clădirea legislativului sunt blocați mai mulți jurnaliști.
La ora 19.00 urma să aibă loc ceremonia de depunere a jurământului de către noul guvern, dar cel mai probabil ceremonia va fi amânată pentru zilele următoare.
Până la această oră, președintele Nicolae Timofti nu a făcut nicio declarație.
ACTUALIZARE 18.45. Despre criza din Republica Moldova vorbit, la Digi24, și fostul ministru de externe Cristian Diaconescu. „Este rezultatul unei slăbiciuni a sistemului politic din Republica Moldova, care s-a perpetuat pe o perioadă foarte lungă de timp, este rezultatul situației economice extrem de grave. Oamenii sunt nervoși, nu s-au mai plătit salariile, nu se mai plătesc pensiile, există foarte puține perspective ca relațiile cu instituțiile financiare internaționale să se restabilească foarte curând”, a spus Cristian Diaconescu.
ACTUALIZARE 18.15. Mai mulți protestatari au reușit să intre în clădirea Parlamentului. Ei scandează „Jos Mafia!”, „Anticipate” „Noi suntem puterea” și „Jos Plahotniuc!” .
ACTUALIZARE 17.50. „Soluția, când ai o criză politică, este să organizezi alegeri anticipate. Alegeri anticipate se pot organiza la sfârșitul primăverii sau în toamnă. Până atunci, un guvern tehnocrat să gestioneze problemele publice”, a spus, la Digi24, istoricul Armand Goșu.
„Există și actori care doresc anticipate pentru a împinge Republica Moldova într-un proiect pro-asiatic, există și actori care vor anticipate pentru că ei doar așa cred că vectorul european va fi susținut cu consistență”, a apreciat, la Digi24, sociologul Dan Dungaciu.
ACTUALIZARE 17.07. Sute de oameni protestează în fața Parlamentului de la Chișinău, după votul de încredere acordat Guvernului Filip, potrivit unimedia.md. Forțele de ordine intervin pentru a-i dispersa pe manifestanții nemulțumiți de rezultatul votului din Legislativ. Aceștia din urmă au dat jos gardul de protecție și încearcă să intre cu forța în sediul Parlamentului de la Chișinău.
"Mulţumesc tuturor colegilor din majoritatea parlamentară, de modul responsabil în care contribuie la evitarea alegerilor anticipate. Le mulţumesc membrilor corpurilor diplomatice şi partenerilor de dezvoltare. Să fie într-un ceas bun", a spus prim-ministrul Pavel Filip, citat de publika.md.
Ca urmare, prim-ministrul şi miniştrii trebuie să depună, în termen de trei zile, jurământul în faţa preşedintelui ţării. Ceremonia este programată în această seară.
Programul de guvernare are 51 de pagini şi este structurat în 18 capitole. Acesta se axează pe combaterea corupţiei, reintegrarea ţării, dezvoltarea economică şi securitate energetică, iar o bună parte a atenţiei este concentrată asupra creşterea bunăstării, siguranţei şi calităţii vieţii cetăţenilor.
Lista miniştrilor din Guvernul Filip:
Vicepremier - Gheorghe Brega, actualul premier interimar;
Vicepremier, ministru al Afacerilor Externe - Andrei Galbur, ambasador al Moldovei la Moscova;
Vicepremier pentru Reintegrare - Gheorghe Balan, actualul șef al Biroului pentru Reintegrare;
Vicepremier, ministru al Economiei - Octavian Calmâc, actual viceministru;
Ministru de Interne - Alexandru Jizdan, actualul director-ajunct al SIS;
Ministru al Justiției - actualul ministru Vladimir Cebotari;
Ministru al Muncii, Protecției Sociale și Familiei - Stela Grigoraş , Doctor în Sociologie, directorul AO "Parteneriate pentru fiecare copil";
Ministru al Agriculturii - Eduard Grama, actual viceministru;
Ministru al Tehnologiei Informației și Comunicațiilor - Vasile Botnari, fost ministru al Transporturilor;
Ministru al Tineretului și Sportului - Victor Zubcu;
Ministru al Apărării - actualul ministru Anatol Șalaru;
Ministru al Transporturilor și Infrastructurii Drumurilor - actualul ministru Iurie Chirinciuc;
Ministru al Mediului – actualul ministru Valeriu Munteanu;
Ministru al Educației – actualul ministru Corina Fusu;
Ministru al Sănătății - Ruxanda Glavan, actual ministru al Sănătății;
Ministru al Finanțelor - Octavian Armaşu
Ministru al Dezvoltării regionale și Construcțiilor - Vasile Bâtcă, actual ministru al Dezvoltării;
Ministru al Culturii - Monica Babuc, actual ministru al Culturii;
Citiți și:
Andrei Năstase, Igor Dodon și Renato Usatîi au ieșit în fața mulțimii. Protestatarii strigă: Unire moldoveni!
- Etichete:
- guvern
- parlament
- republica moldova
- proteste
- chisinau
- vot incredere
- reactia rusiei
- pavel filip
- reactii internationale
- violente chisinau
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News