Anchetatori de la Brigada Anticorupţie din cadrul Poliţiei Judiciare îl vor putea audia pe Sarkozy timp de până la 24 de ore, perioadă care poate fi prelungită cu încă 24 de ore.
Sarkozy a sosit marţi dimineaţa la sediul Brigăzii, pentru a fi audiat într-un dosar privind presupuse fapte de trafic de influenţă, a declarat pentru AFP o sursă din cadrul poliţiei.
Reţinerea lui Nikolas Sarkozy este o măsură fără precedent, întrucât este o premieră luarea unei asemenea măsuri judiciare faţă de un preşedinte.
Anchetatorii încearcă să stabilească dacă fostul șef al statului, cu sprijinul avocatului său, a încercat să obțină informații de la un înalt magistrat privind o investigație care îl viza, în schimbul promisiunii unui post de prestigiu.
În cadrul unei anchete judiciare deschise la 26 februarie de către parchetul național financiar, anchetatorii vor astfel să afle dacă Nicolas Sarkozy a fost informat în mod ilegal în legătură cu cercetarea sa.
În luna martie, „Le Monde” a făcut public faptul că au existat convorbiri telefonice între Nicolas Sarkozy și Thierry Herzog în legătură cu o anchetă privind acuzaţiile de finanțare cu 50 de milioane de euro a campaniei sale prezidențiale din 2007 de către Libia lui Gaddafi.
În acest caz au mai fost reţinuţi avocatul lui Nicolas Sarkozy, Thierry Herzog, precum şi doi înalți magistrați francezi.
Cei doi magistrați reținuți sunt Gilbert Azibert, avocat general al Curții de Casație, care ar fi primit promisiunea unui post de prestigiu, și un alt avocat al înaltei instanțe, Patrick Sassoust.
Probleme în mai multe dosare
Nu este prima dată când fostul lider francez intră în vizorul anchetatorilor. Un alt dosar răsunător în care a fost implicat Nicolas Sarkozy este cel al afacerii Bettencourt, în care fostul preşedinte francez a fost pus sub acuzare pentru corupţie.
Totul după ce anchetatorii au ajuns la concluzia că Sarkozy a profitat de starea fragilă de sănatate moştenitoarei imperiului L'Oreal, Liliane Bettencourt, în vârstă de 90 de ani, şi a primit de la ea aproape 4 milioane de euro ca donaţii în timpul campaniei prezidenţiale din 2007.
În cele din urmă, judecătorii au renunţat la acuzaţii împotriva lui Nicolas Sarkozy în dosarul Bettencourt.
Fostul preşedinte francez a mai fost vizat şi în dosarul care poartă numele „Karachi” în cadrul căruia judecatorii ancheteaza o eventuala finantare ascunsa a campaniei prezidentiale a lui Edouard Balladur in 1995, prin intermediul unor presupuse comisioane. Acestea ar fi provenit din contracte de armament cu Pakistanul.
În 1995, Sarkozy era ministru al Bugetului si purtator de cuvant al campaniei lui Balladur. Judecătorii nu l-au pus sub acuzare în dosarul Karachi, dar i-au cerut fostului lider al Franţei să fie martor asistat.
Nicolas Sarkozy a fost preşedinte al Franţei în perioada 2007-2012. La alegerea sa în funcţie, el se bucura de o popularitate care nu mai fusese intalnita de la Charles de Gaulle. Cei cinci ani de mandat i-au adus insa titlul de cel mai nepopular presedinte din istoria Frantei din cauza reformelor nereuşite.
Luca Niculescu: Vestea reținerii fostului șef al statului are efectul unei bombe
„Această veste a reținerii lui Nicolas Sarkozy are efectul unei adevărate bombe aici. Este pentru prima oară când un fost președinte francez este reținut. Toate radiourile, toate posturile de televiziune vorbesc numai despre asta”, relatează, de la Paris, Luca Niculescu, realizator Digi24.
„Afacerea finanțării libiene a apărut după căderea lui Sarkozy, când unul dintre fiii lui Gaddafi s-a apucat să spună că tatăl lui finanțase, în mai multe rânduri, cu câteva milioane de dolari sau de euro campania lui Sarkozy”, a reamintit Luca Niculescu.