Patru români răniţi în atentate. Teroriștii ISIS aveau bombele în valize. De ce Bruxelles?

Data publicării:
raniti metrou 3

 

Foto: Twitter

Teoriștii cu bombe în valiză

Teroriștii care au comis atentatele de la aeroportul Bruxelles-Zaventem au venit cu un taxi și aveau bombele în valize, cred autoritățile. Au pus valizele în cărucioare. Primele două bombe au explodat, posibil acționate de un detonator ascuns sub o mănușă, dar cea de-a treia bombă nu a explodat, iar cel responsabil se poate să se fi panicat și să fi fugit. Pe el îl caută acum forțele de ordine, care au cerut și ajutorul populației.

Citiți și: CORESPONDENȚĂ DIGI24. A doua zi după coșmar. Bruxelles, sub asediu. Atacatorii de la aeroport, identificați

Bruxelles, ziua a treia după atentate. Ce se știe până acum

Parchetul federal a întreprins percheziții în mai multe locuri din țară, dar în special în Schaerbeek, o suburbie a Bruxelles-ului, unde au fost descoperite deja un mecanism exploziv și un steag al ISIS.

Organizația Stat Islamic a revendicat oficial atacurile, cele mai sângeroase comise vreodată în capitala Belgiei, demonstrând astfel că rețelele sale rămân capabile să pună la cale operațiuni sângeroase. „O celulă secretă a soldaților califatului s-a dezlănțuit asupra Belgiei”, se arată într-un comunicat al organizației teroriste, care acuză această țară că nu a încetat să combată islamul.

Aceste atentate au avut loc la patru zile după capturarea la Bruxelles a francezului Salah Abdeslam, singurul supraviețuitor al comandourilor morții care au comis atentatele din 13 noiembrie 2015 de la Paris, soldate cu 130 de morți. Abdelslam este încarcerat la Bruges, iar Franța a cerut extrădarea. Unul dintre presupușii săi complici, Najim Laachraoui, este căutat de polițiile franceză și belgiană.

(VIDEO. Mărturii ale supraviețuitorilor)

Potrivit martorilor, totul a început marți la Zaventem, în jurul orei locale 8:00. S-ar fi auzit mai întâi tiruri în holul pentru plecări al aeroportului, în apropierea contoarelor de check-in, după care un bărbat ar fi strigat ceva în arabă și apoi au răsunat două explozii. A fost o panică generală și multe dintre victime au fost rănite la picioare, semn că bombele ar fi fost în bagaje.

La o oră după aceste atacuri soldate cu 14 morți și 96 de răniți, potrivit pompierilor, un al doilea atentat s-a petrecut în stația de metrou Maelbeek, aflată în apropierea instituțiilor europene. Atacul s-a soldat cu 15-20 de morți și aproape 100 de răniți, spun pompierii. Imaginile prezentate de televiziunile locale au înfățițat o ramă de metrou contorsionată, scaune smulse, pereți calcinați.

Călătorii au fost evacuați în întuneric. Au mers prin tunel în șir indian și au ieșit pe la stația următoare, și ea învăluită în fum. „Am auzit oameni strigând 'Ieșiți, ieșiți!', oamenii fugeau, am văzut persoane care stăteau jos, cu sânge pe față. Din metrou ieșea fum”, a povestit un martor ocular.

„Ne temeam de un atentat și s-a întâmplat”, a spus premierul Charles Michel, care a vorbit despre „un moment negru” pentru țară. În cursul serii, el s-a dus în Piața Bursei, devenit loc de reculegere pentru locuitorii din Bruxelles, care au venit cu sutele ca să aducă flori și să aprindă o lumânare. „22 martie nu va mai fi niciodată o zi ca celelalte”, a declarat într-un discurs televizat regele Philippe.

Guvernul a decretat trei zile de doliu național.

În așteptarea unui bilanț definitiv, se știe doar că victimele sunt de diverse naționalități – români, americani, britanici, francezi.

Alerta antiteoristă a fost ridicată pe teritoriul întregii țări la nivelul maxim, 4, iar aeroportul din Bruxelles rămâne închis miercuri. Securitatea instituțiilor europene de la Bruxelles și Strasbourg, precum și a centralelor nucleare belgiene a fost întărită.

Transportul în comun din Bruxelles a fost suspendat timp de mai multe ore, precum și trenurile internaționale Thalys și Eurostar, chiar dacă situația revenea progresiv la normal în cursul serii de marți.

Securitatea a fost consolidată și pe marile aeroporturi europene și americane. Franța a anunțat că trimite 1.600 de polițiști și jandarmi suplimentari la frontiere și pentru a supraveghea mijloacele de transport, iar premierul Manuel Valls este așteptat miercuri la Bruxelles. Și în Marea Britanie poliția și-a consolidat prezența în „locurile nevralgice”. 

Citiți și:

Filmul atentatelor
De ce Bruxelles?

Bruxelles, centrul politicii europene, a dobândit în ultimii ani reputaţia unei pepiniere de terorişti. Celule de extremişti musulmani au cangrenat suburbiile sărace ale capitalei belgiene şi au prosperat în urma sentimentului de marginalizare a familiilor de imigranţi. O combinaţie între şomaj şi lipsă de integrare produce acum o generaţie de tineri ale căror valori sunt complet diferite de cele ale societăţii în care au crescut.

Bruxelles este, întâi de toate, oraşul-simbol al Uniunii Europene, reprezentarea instituţională a valorilor europene după care ar trebui să se ghideze 500 de milioane de oameni. Aici îşi are sediul Comisia Europeană şi aici se reunesc pentru a decide soarta Uniunii cei 28 de lideri ai statelor membre. Dar dincolo de aerul turistic, ordinea şi prosperitatea specifice unei capitale occidentale, suburbiile Bruxellesului ascund o realitate complet diferită. Molenbeek este, pe harta terorismului european, punctul central.

Aici, într-o populaţie de 100 de mii de locuitori trăiesc familii de imigranţi venite din Maroc. Sunt tineri care se simt stigmatizaţi, marginalizaţi şi care au devenit victime ale curentului de radicalizare. Practic jumătate dintre tinerii din Molenbeek nu au loc de muncă şi sunt atraşi în acest curent de islamizare. Şi au transformat Belgia în statul cu cel mai mare export de militanţi către Siria şi Irak. În octombrie 2015, datele arătau că 470 de belgieni au plecat în Siria şi Irak pentru a se alătura grupării Stat Islamic sau altor militanţi jihadişti. 118 dintre ei s-au întors în Belgia şi 50 au murit pe front. Însă despre restul nu există nicio veste.

Cu un astfel de context, o lovitură la Bruxelles devenise doar o chestiune de timp, apreciază specialiştii în securitate. Iar arestarea lui Salah Abdeslam pare să fi fost elementul declanşator.


În urma atentatelor de la Bruxelles, patru dintre cei şase tineri romani răniţi în incendiul de la clubul Colectiv care erau internaţi în capitala Belgiei au fost externaţi ca să facă loc victimelor din atacurile de dimineaţă. Ei sunt cazaţi acum la hotel. Se vor întoarce, însă, atât pentru tratament, cât şi pentru recuperare. Celelalte două victime rămân în spital, pentru că starea lor de sănătate este tot gravă şi nu a permis externarea. În acest moment, în spitalele din străinătate, în afară de Belgia, mai sunt internate încă patru victime de la Colectiv. Două în Germania şi două în Marea Britanie. 


ACTUALIZARE miercuri, 23 martie, ora 1 :00 Agenți FBI vor veni la Bruxelles să participe la anchetă.

ACTUALIZARE 22.30 Un al patrulea român, un minor, a fost rănit în atentate, anunță MAE.

ACTUALIZARE 21:15. Salah Abdeslam, cel considerat "creierul" atacurilor de la Paris, ar fi trebuit să participe şi la masacrul din capitala Belgiei, potrivit unor surse din poliţie. Forţele de ordine au făcut mai multe raiduri şi sunt în căutarea celor consideraţi responsabili pentru aceste atentate. De altfel, atentatele, revendicate la scurt timp de organizaţia teroristă Stat Islamic, vin la doar câteva zile de la capturarea la Bruxelles a lui Abdeslam.

ACTUALIZARE 20:30. Poliţia belgiană a descoperit un steag al Statului Islamic şi o bombă într-una din casele percheziţionate în districtul Schaebeek, în timpul unui raid antiterorist organizat după atentatele din această dimineață.


ACTUALIZARE 20.08. Ministerul Afacerilor Externe anunţă că trei români au fost răniţi în atentate.

„Ministerul Afacerilor Externe transmite că, potrivit informaţiilor deţinute la acest moment, există confirmarea faptului că trei cetăţeni români au fost răniţi în atentatele care au avut loc astăzi, 22 martie, la Bruxelles. Dintre aceştia, doi cetăţeni români se află în spital, iar unul a fost deja externat.

Consuli din cadrul ambasadei României la Bruxelles urmează să îi viziteze pe cetăţenii români spitalizaţi.

Ministerul Afacerilor Externe, inclusiv prin intermediul Ambasadei României în Regatul Belgiei este în legătură permanentă cu autorităţile locale, depune în continuare toate eforturile pentru a verifica dacă printre persoanele afectate se află şi alţi cetăţeni români şi este pregătit să acorde asistenţa consulară necesară.

Reamintim faptul că MAE a pus la dispoziția cetățenilor români precum şi rudelor acestora următoarele contacte telefonice ale Ambasadei României în Regatul Belgiei +32 (0)2 347 5338, +32 (0)2 345 0040, +32 (0)2 344 1658, apeluri redirecționate către Centrul de Contact și Suport al Cetăţenilor Români din Străinătate (CCSCRS) şi preluate de către operatorii Call Center, precum şi telefonul mobil de urgenţă al secţiei consulare a misiunii diplomatice de la Bruxelles +32(0)2 344 0854.”

ACTUALIZARE 19.37 Doi români au fost răniţi în atacurile teroriste. Unul dintre ei a fost rănit în explozia de la aeroport.

ACTUALIZARE 18:50 Aeroportul Zaventem rămâne închis și miercuri, au anunțat autoritățile. Guvernatorul Lodewijk De Witte a anunțat că, în afară de cele două bombe care au explodat, o a treia bombă a fost găsită la aeroport. Din fericire, aceasta nu a explodat.

Pe de altă parte, poliția a anunțat oficial că este căutat un suspect și a cerut ajutorul populației. Este vorba de bărbatul în alb din fotografia publicată anterior de presă.

În fotografie apăreau trei bărbaţi, consideraţi suspecţi în cazul atentatului de la aeroportul principal de la Bruxelles. Cel îmbrăcat cu haine de culoare deschisă este căutat la această oră de autorităţi. Ceilalţi doi indivizi din această imagine sunt cei care s-ar fi aruncat în aer, în cele două explozii de la aeroport. Unul dintre ei are mănuși, iar presa scrie că ar fi putut în felul acesta să ascundă detonatorul. Sub cadavrele celor doi s-ar fi găsit și două arme automate. Imaginile au fost surprinse de camerele de supraveghere ale aerogării cu puţin timp înaintea deflagraţiilor. 

Bărbatul în alb poate fi, pe de altă parte, cel care a pus bomba de la metrou. Între cele două atentate, de la aeroport și de la metrou, s-a scurs o oră, deci teoretic ar fi putut ajunge la rețeaua de metrou.

ACTUALIZARE 17.40. Centrul de criză din Belgia a confirmat decesul a 32 de persoane și rănirea a 230. 

ACTUALIZARE 17.20. Gruparea teroristă Stat Islamic ar fi revendicat atentatele de astăzi din capitala Belgiei, potrivit Reuters.

Presa belgiană a publicat o fotografie cu trei bărbați ce ar fi considerați suspecți de către autorități. Cei doi din stânga s-ar fi aruncat în aer, în timp ce bărbatul din dreapta ar fi în continuare căutat.


ACTUALIZARE 16.37. Autoritățile belgiene au decretat trei zile de doliu național.


ACTUALIZARE 16.00. Potrivit celui mai recent bilanț oficial, numărul răniților a ajuns la 198. 106 oameni au fost răniți în explozia de la metrou, iar 92 - în atentatele de la aeroport. 


ACTUALIZARE 14.58. Surse din spitalele belgiene spun că teroriștii au folosit bombe artizanale umplute cu cuie, pentru a provoca pagube cât mai mari. Pe de altă parte, ministrul Sănătății a spus că încă mai sunt oameni blocați în metrou.


ACTUALIZARE 14.28. Televiziunea publică din Belgia anunță că sunt 34 de morți și 150 de răniți în aceste atacuri. Informația nu a fost confirmată însă.


ACTUALIZARE 13.30. Un nou bilanț furnizat de autorități: 26 de morți și 136 de răniți în cele două atentate.


ACTUALIZARE 12.53. Din cauza situaţiei de criză de pe aeroportul din Bruxelles, zborul TAROM RO373 cu destinaţia Bruxelles, prevăzut să decoleze astăzi 22 martie 2016 la ora 16.50 se anulează, a anunțat compania Tarom.


ACTUALIZARE 12.48. Premierul Belgiei a anunțat un nou bilanț al victimelor: 28 de morți și 35 de răniți. 13 persoane și-au pierdut viața în exploziile de la aeroport, iar alte 15 - în atacul de la metrou.

Video: AP


ACTUALIZARE 12.13. Un pasager al metroului din Bruxelles povestește că a mers pe șine de la stația Maelbeek până la următoarea stație, Schuman. El a postat și un filmuleț pe Twitter:

 

ACTUALIZARE 12.04. AFP: 21 de persoane și-au pierdut viața în atentatele din Bruxelles.

Pe de altă parte, poliția belgiană a negat zvonurile că înaintea exploziilor din aeroport s-ar fi auzit focuri de armă.

La aeroportul Zaventem a fost un singur atacator sinucigaș, mai spun autoritățile.

Aeroportul va rămâne închis cel puțin până mâine dimineață.

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media


ACTUALIZARE 11.35. Premierul Belgiei şi câţiva membri ai cabinetului au fost duşi într-o clădire sigură, la o adresa necunoscută. Acolo este o celulă de criză şi de acolo urmăresc situaţia.


ACTUALIZARE 11.17. Autoritățile belgiene au confirmat bilanțul victimelor atacurilor din aeroport: 13 morți și 35 de răniți.

Presa belgiană relatează că alte 10 persoane și-ar fi pierdut viața în exploziile de la metrou, dar informația nu a fost confirmată.


ACTUALIZARE 10.56. Presa belgiană anunță un nou bilanț al exploziilor de pe aeroport - 13 morți și 35 de răniți. 

Potrivit televiziunii publice belgiene, a fost vorba despre un atac sinucigaș.

ACTUALIZARE 10.47. Patru explozii au avut loc la metrou în Bruxelles, la mai multe stații. Una dintre ele este stația Schuman:

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media


Pe de altă parte, poliția a găsit mai multe dispozitive explozive la aeroportul Zaventem.

Citiți și:

Reacția lui Klaus Iohannis după exploziile de la Bruxelles           

C.T.Popescu: Așa ceva se poate întâmpla și pe Aeroportul Otopeni  



ACTUALIZARE 10.30. Momentul exploziei din aeroport a fost surprins de camerele de supraveghere:


Imagini filmate imediat după explozia de la stația Maelbeek:



ACTUALIZARE 10.21. Metroul din Bruxelles este în curs de închidere. Presa belgiană relatează că a avut loc o explozie și la stația de metrou Maelbeek, aflată în apropierea instituțiilor Uniunii Europene.

Nivelul de alertă a fost ridicat la cel mai mare nivel posibil.

Video: AP

Citiți și: Raport secret. Detalii terifiante despre cum acționează teroriștii în Europa 


ACTUALIZARE 10.09. Fiica lui Mircea Rednic se afla pe aeroportul Zaventem chiar în momentul exploziei. Luana și Mircea Rednic au relatat la Digi24 acest moment.


ACTUALIZARE 10.08. Reacția Ministerului de Externe:

„Ca urmare a exploziilor înregistrate în cursul dimineţii de astăzi la aeroportul din Bruxelles, Ambasada României în Regatul Belgiei a întreprins în regim de urgenţă demersurile legale pe lângă autorităţile locale, inclusiv pe lângă autorităţile aeroportuare şi reprezentanţii biroului TAROM de la Bruxelles, în vederea obținerii unor informaţii suplimentare cu privire la circumstanțele producerii incidentului şi cetăţenia persoanelor afectate.

Ambasada României în Regatul Belgiei menţine contactul cu autorităţile locale şi este pregătită să acorde asistenţă consulară de specialitate în limita competenţelor legale”.

Citiți și: Fostul europarlamentar Sebastian Bodu: Aeroportul din Bruxelles are grave probleme de securitate


ACTUALIZARE 10.05. Înainte de producerea celor două explozii au fost trase focuri de armă și s-au auzit strigăte în arabă, relatează agenția de presă Belga.

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media

ACTUALIZARE 10.03. Înainte de producerea celor două explozii au fost trase focuri de armă și s-au auzit strigăte în arabă, relatează agenția de presă Belga.


ACTUALIZARE 09.53. O cursă Tarom care trebuia să aterizeze pe aeroportul din Bruxelles a fost redirecționată către Amsterdam.

„Ținând cont de explozia care a avut loc pe aeroportul din Bruxelles, terminalul plecări, Compania TAROM informează faptul că aeronava B737 – 700 a companiei TAROM, cu număr de zbor  RO 371 care a decolat de la Bucureşti la ora 07.20, cu destinaţia Bruxelles, având la bord un număr de 81 de pasageri se află în zbor în acest moment şi a fost redirecţionată către aeroportul din Amsterdam”, anunță compania.


ACTUALIZARE 09.47. A fost activat planul de catastrofă regională. Drumurile care duc spre aeroport sunt închise, iar traficul feroviar spre și dinspre aeroport a fost întrerupt. 


ACTUALIZARE 09.45. Antrenorul Mircea Rednic a relatat la Digi24 că fiica sa se afla pe aeroportul din Bruxelles și că vorbea cu ea la telefon chiar în momentul în care s-au auzit exploziile. Luana Rednic a povestit și ea că a văzut mai multe persoane rănite. Ea a relatat momentul exploziei - în zona centrală a aeroportului, lângă un restaurant - și a povestit cum a fost evacuată.


ACTUALIZARE 09.40. Purtătorul de cuvânt al poliției belgiene anuță că sunt mai mulți morți și răniți, potrivit NBC News. Presa belgiană vorbește de 11 morți și 25 de răniți, dar informațiile nu sunt confirmate.


Din primele fotografii și clipuri publicate de presa internațională se vede că ferestrele terminalului de plecări al aeroportului au fost sparte. O porțiune din plafon s-a prăbușit.

Agențiile de presă anunță că mai multe persoane au fost rănite. Un pasager aflat pe aeroport, aflat în curs de evacuare, relata că sunt 10 răniți. Totuși, informația nu a putut fi încă verificată.

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media

Toate cursele aeriene au fost anulate, iar avioanele care urmau să sosească aici au fost deviate.

Aeroportul Zaventem, cel mai mare din Belgia și unul dintre cele mai mari din Europa, se află în apropiere de sediul NATO de la Bruxelles. În februarie 2016, peste 1,5 milioane de pasageri au trecut prin acest aeroport.

Exploziile au loc la numai câteva zile după ce poliția belgiană l-a arestat pe ultimul dintre autorii atacurilor din noiembrie de la Paris care mai era în libertate, Salah Abdeslam.

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media

Un reporter SkyNews se afla chiar pe aeroport în momentul exploziei. 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Cuplul Ceaușescu, doi bătrânei la „Ia-mă, nene” și pachetul misterios plasat în portbagajul mașinii luate...
Digi FM
Kevin Costner, vacanță în Aspen alături de fiica sa adolescentă. Actorul este tatăl a șapte copii
Pro FM
Îmbrăcată într-o fustă cât o palmă, Ștefania i-a stârnit la comentarii pe fanii ei: "Ce vă dezbrăcați, frate...
Film Now
I-a arătat imagini nud și i-a vorbit despre dependența lui de pornografie. Blake Lively l-a dat în judecată...
Adevarul
De când va fi fabricată Dacia Spring în Europa: va duce la o scădere masivă a costurilor
Newsweek
Cu ce precizie iau pensia, în 2025, românii care au muncit în Germania? Haos cu pensiile în România
Digi FM
Controversă după momentul Aurei Șova cu Marius Manole, din finala Vocea României 2024: "Respectul faţă de...
Digi World
O vedetă TikTok a murit la doar 19 ani din cauza unei boli foarte rare care afectează doar câteva sute de...
Digi Animal World
Cum arată câinele care valorează un milion de euro. A fost conceput și născut în România: „A câștigat toate...
Film Now
Cum arată la 44 de ani fiul tatuat al lui Michael Douglas, care-i seamănă leit. De ce a făcut Cameron șapte...
UTV
Andreea Balan si George Burcea, impreuna la serbarea fiicei lor, Ella. Au lasat in urma certurile pentru...