Şase din cele opt rafinării pe care le are Franţa sunt afectate de mişcarea de protest, fiind închise sau cu stocurile pe terminate.
„În Franţa sunt peste 3000 de benzinării în criză de stoc, cum este și cea din spatele meu, situația devine din ce în ce mai îngrijorătoare pentru oameni”, relatează Sebastian Perju, corespondent Digi24 în Franţa.
Experţii susţin că rezervele de combustibil sunt suficiente pentru cel puţin două luni, dacă guvernul decide să apeleze la stocurile de urgenţă. Deocamdată, şoferii sunt îngrijoraţi când văd tot mai multe benzinării închise din cauza unui proiect de lege care îi ameninţă pe angajaţii rafinăriilor.
- Trebuie ca toată lumea să se mobilizeze împotriva acestei legi.
- Deocamdată eu am suficientă benzină, dar apoi, vedeți cum e, toată lumea vorbește despre asta și avem impresia că asta a fost, n-o să mai existe carburant.
Situaţia riscă să se agraveze, căci două dintre principalele porturi franceze, cel de la Marsilia si cel de la Le Havre, se pregătesc să se alăture protestului. Cel din urmă procesează 40% din importurile franceze, iar oprirea activităţii acolo ar lăsa aeroporturile pariziene fără carburant în cinci sau şase zile, potrivit primarului oraşului. Premierul francez îi acuză pe sindicalişti că procedează nedemocratic.
„Să iei consumatorii ostatici în acest mod, la fel ca şi economia noastră, industria, aceste acţiuni continue menite să elimine proiectul (n.r. - de modificare a legii muncii) nu înseamnă democraţie”, a declarat Manuel Valls, premierul Franţei.
Greva afectează însă şi transporturile în comun. Mâine, 15% dintre zborurile de pe aeroportul parizian Orly vor fi anulate, iar sindicatele din aviaţia civilă ameninţă să înceteze lucruril pe 3 şi 5 iunie. Angajaţii metroului şi căilor ferate ameninţă şi ei să intre în grevă.