Atentat la Nisa. Apare ipoteza unui asasinat la comandă și a existenței unor complici
Veşti noi au venit duminică și despre familia din România, dată dispărută după atentatul de la Nisa. Mama băiatului de şapte ani, grav rănit, este în viaţă. Femeia a fost identificată cu ajutorul rudelor, într-un spital de pe Coasta de Azur. Este în stare gravă, însă. Tot rudele l-au identificat într-un spital din Nisa și pe fiului ei, în vârstă de şapte ani.
„Există și o veste bună. Este într-o stare serioasă, nu are răni foarte ușoare, dar evoluția, pronosticul e pozitiv”, a declarat ambasadorul României în Franța, Luca Niculescu.
La fel ca şi românii noştri, aproape jumătate dintre răniţii în atacul cu camionul rămân internaţi.
Bilanțul de 84 de morți, între care zece minori, ar putea crește, din păcate.
„Rămân internate în jur de 85 de persoane. Spun "în jur de" pentru că sunt situaţii când evoluţia este una rapidă. Sunt persoane care sunt externate în mod constant, dar şi cazuri în care anumiţi pacienţi revin în spital. Dintre cei 85 de pacienţi, 29 sunt la reanimare. Printre ei este şi un copil. Pentru 18 persoane, printre care şi copilul aflat la reanimare, pronosticul medicilor rămâne unul rezervat”, a declarat duminică Marisol Tourraine, ministrul francez al sănătăţii.
Nu doar chirurgii au mult de lucru. Localnici şi rude ale răniţilor au mare nevoie de ajutor ca să uite imaginile de coşmar cu camionul care zdrobea mulţimea ce aplauda focurile de artificii de Ziua Franţei.
„Protecţia civilă a pus la dispoziţie mai multe persoane care să-i primească pe aceşti oameni şi să-i asiste psihologic”, a anunțat Jeremy Crunchant, membru al Protecţiei Civile din regiunea Alpii Maritimi.
Vieţi furate, vieţile celor ucişi pe promenada din Nisa. Ele nu mai sunt doar numere într-o statistică, au chip, vârstă şi poveşti pe care întreaga presă din Franţa începe să le spună.
SMS-uri și un selfie la volanul camionului
Poveştile celor ucişi sunt doar o parte din tabloul unei tragedii care a îndoliat Franţa a treia oară în ultimul an şi jumătate. Oamenii vor multe răspunsuri: despre eventualii complici ai şoferului şi pregătirile pe care le-a făcut înainte de atac.
Zile la rând a studiat zona: s-a plimbat cu camionul pe faleza unde avea să facă baia de sânge.
Reporterii din Hexagon au aflat că tânărul a trimis mai multe mesaje înainte de tragedie: „Arme, mai multe arme! Adu 5!” - Într-un SMS cerea mai multe arme, dar deocamadată nu ştim cu cine coresponda.
„Este totul în regulă. Am tot ce îmi trebuie” - așa sună un alt mesaj.
Iar în utimul mesaj dinaintea atacului se declara mulţumit: spunea că are tot ce îi trebuie.
Tot presa scrie că familia acestuia, care locuieşte în Tunisia, ar fi primit o sută de mii de dolari într-un colet expediat din Franţa de apropiaţi ai şoferului.
Șapte persoane reținute
Pentru moment, autorităţile franceze spun că nu au găsit dovezi că autorul atacului ar fi avut legături cu o organizaţie teroristă. Cu toate acestea, gruparea jihadistă Stat Islamic a distribuit pe reţele sociale un videoclip în care revendică atacul. Clipul evocă toate atentatele din ultimele luni şi se încheie cu o întrebare care se vrea şi un avertisment - „Cine urmează?”.
Un nou consiliu de apărare și securitate este prevăzut luni la Paris pentru a trage concluziile care se impun în urma acestui atentat. Între timp, executivul francez continuă să fie criticat în privința modului în care gestionează luptei antiteroriste.
Peste 200 de anchetatori sunt mobilizați pentru a-i identifica pe destinatarii mesajelor trimise de șoferul ucigaș. Tunisianul s-a fotografiat la volanul camionului cândva în perioada cuprinsă între 11 iulie, când a închiriat mașina, și 14 iulie, când a comis atentatul. A trimis fotografia printr-un alt SMS.
Duminică, șapte persoane erau reținute în cadrul anchetei. Printre ele se numără un albanez de 38 de ani, bănuit că i-ar fi furnizat pistolul de 7,65 mm. O altă persoană reținută este menționată într-unul din mesajele trimise. În schimb, soția lui Mohamed Lahouaiej-Bouhlel, de care acesta se separase, a fost pusă în libertate.
Potrivit unor surse din cadrul poliției citate de AFP, cel puțin una dintre persoanele reținute a vorbit despre o orientare „recentă” către islamul radical a lui Lahouaiej-Bouhlel, un bărbat violent, care până de curând nu manifesta niciun interes special pentru religie. Presa a scris că tunisianul își bătea adesea soția și soacra, iar vecinii au spus că mirosea a alcool chiar și în timpul Ramadanului.
Mohamed Bouhlel s-a născut într-un oraş tunisian, nu departe de Sousse, o staţiune în care în iunie anul trecut zeci de turişti au fost ucişi de un simpatizant al grupării teroriste Stat Islamic. Autorităţile tunisiene spun că Bouhlel n-a mai fost de patru ani în ţara sa natală. Şi nici nu a avut probleme cu legea în Tunisia. Tatăl său a declarat că l-a dus la un psihiatru între 2002 și 2004 pentru că făcuse o psihoză.
Documentele obţinute de presa franceză arată că tânărul avea, de cel puţin opt ani, drept de rezidenţă în Franţa. Ultima dată a locuit la o adresă din nordul Nisei. Vecinii îl descriu drept un om singuratic şi retras, dar spun că niciodată nu au observat vreun comportament ciudat. Nimic care să le dea de gândit, nimic care să prevestească tragedia.
Apel către rezerviști
La opt luni după ce a decretat starea de urgență în Franța, ca urmare a atentatelor jihadiste din 13 noiembrie de la Paris, guvernul socialist i-a chemat sâmbătă pe toți „francezii patrioți” să se alăture forțelor de securitate. Acest apel al ministrului de interne, Bernard Cazeneuve, de a îngroșa rândurile rezerviștilor din poliție și jandarmerie este singura propunere nouă lansată de putere la trei zile de la masacru.
Opoziția critică lentoarea cu care se mișcă guvernul, dar în replică, premierul Manuel Valls spune că trebuie respectat statul de drept.
100.000 de polițiști, jandarmi și militari sunt mobilizați pentru securitatea din Franța, iar autoritățile reamintesc că 16 atentate au fost dejucate pe teritoriul francez începând din 2013.
- Etichete:
- franta
- ancheta
- video
- terorism
- suspecti
- sms-uri
- piste
- starea ranitilor
- complici
- ipoteze
- atentat nisa
- radicalizare rapida
- asasinat la comanda
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News