Gen. Constantin Degeratu: Exodul refugiaților este organizat ca o diversiune pentru a acoperi expansiunea Rusiei în Siria
Întrebat cum vede numărul de peste 6.000 de refugiați pe care va trebui să-i găzduiască România, Constantin Degeratu a spus:
„Vedeți ce ne-a făcut președintele Putin? Discutăm aproape nimic, așa în general,. 6.000 de refugiați – cifra n-are nicio relevanță, ca să fim sinceri. Dar (Putin) a rezolvat problema: Europa se bate și se ceartă pe această problemă a refugiaților. Iar noi, Europa, facem niște greșeli colosale”, a adăugat Constantin Degeratu.
Cum ar trebui să se procedeze cu refugiații
„Întrebare: trecerea ilegală a frontierei este, în orice împrejurare, o infracțiune? Traficul internațional de persoane, ilegal, este o infracțiune? Da! Ce ni se cere, nouă, forțelor de ordine, să zicem, acum? Să considerăm fiecare persoană care trece ilegal frontiera un infractor, cu excepția acestui val de refugiați. Acest val de refugiați este în afara legii. Este de la Dumnezeu, trebuie să-l aplaudăm! Aici este o problemă pe care nu pot să înțeleg”, a punctat Constantin Degeratu.
„De ce, spre exemplu, România, în loc să securizeze realmente frontierele, a început să critice o țară vecină cu care ar fi trebuit să coopereze în combaterea legală a migrației ilegale, pentru că aceasta este principala sursă de terorism, potrivit Strategiei de luptă antiterorism adoptate de Uniunea Europeană”, a continuat Constantin Degeratu.
Cifra în sine, de 6.000 de refugiați, este discutabilă, recunoaște fostul șef al Statului Major, care indică însă alte probleme, de natură socială: „Pentru fiecare dintre refugiați - dacă ar fi refugiați, dacă viața lor ar fi în pericol în Siria - ar trebui cheltuiți 500 de euro pe lună, adică un salariu mediu în România. Două milioane de români trăiesc sub pragul minim al sărăciei, sub doi dolari pe zi. Trei milioane de pensionari au venituri mai mici decât salariul mediu pe economie. Nu știu de ce numai 6.000 ar beneficia de un tratament și celelalte milioane nu pot să beneficieze de același tratament în România. Din acest punct de vedere, cifra trezește, pe de o parte, niște probleme pentru populația din România, pe de altă parte, stârnește o anumită îngrijorare, pentru simplul motiv că știm precis că principala sursă de terorism o reprezintă migrația ilegală – scrie asta și în strategia americană, de-aia s-a făcut gardul ăla de 4.000 de kilometri în Statele Unite – deci, din punctul ăsta de vedere, este o preocupare”, a subliniat Constantin Degeratu.
„Cifra în sine n-are nicio relevanță”, a repetat el. „Deci, ca să vină 6.000, ar trebui cumva aduși cu forța, cu cătușe, pentru că nu vrea nimeni să vină în România – încălcând principii primare ale acelei primiri. Ar trebui cumva încarcerați, pentru că dacă au fost aduși într-un loc, aici, în România, la Botoșani să zicem, și nu vor să stea acolo și vor pleca din nou spre granița cu Ungaria, ce le pot face autoritățile române? Dacă se aplică regimul de imigranți, aici ar fi trebuit clar aplicat, pentru toți, un regim prezumtiv de refugiați de război, de exemplu, ceea ce înseamnă găzduirea în tabere de refugiați controlate, menținerea acestor tabere până când se termină criza care a generat această chestiune și eventual ajutorarea acestor oameni: să se pregătească, să se înarmeze, să meargă să-și elibereze țara!”
„Greu de imaginat – arată Constantin Degeratu - de ce soldații americani ar trebui să moară pentru libertatea Siriei , iar jumătate de milion de bărbați buni de luptă ar trebui să aștepte să fie eliberați de soldați americani sau români sau britanici. E de neînțeles lucrul ăsta. Identitatea socio-politică a unei națiuni, a unei comunități, necesită clar o atitudine de păstrare a ei, adică o luptă pentru ea. Nu înțeleg de ce ar trebui să fie eliberată Siria de „Statul Islamic” de către americani, iar acești bărbați sirieni – înțeleg refugiul femeilor și copiilor – apți de luptă, bine educați, nu se organizează în Turcia, în România, în Bulgaria, nu cer arme, nu fac un guvern în exil și nu se duc acasă să-și elibereze țara? Asta ar fi logica lucrurilor, dacă ar fi natural exodul. Nu este natural, este organizat bine, ca o diversiune, pentru a acoperi aceste mișcări strategice expansioniste ale Rusiei!”, a conchis generalul Constantin Degeratu la Digi24.
Rusia are ca scop declarat în Siria lupta împotriva Statului Islamic, dar scopul real imediat este menținerea regimului Bashar al-Assad la putere. Există mai multe forțe care acționează în Siria: sunt forțele guvernamentale, apoi există o Armată Siriană Liberă, singura formațiune care pare a fi sprijinită de comunitatea euroatlantică, există forțele armate ale kurzilor, există Statul Islamic, principalul actor care a perturbat complet peisajul politic și militar din Siria, și mai există încă patru-cinci diverse grupări care se opun regimului Bashar al-Assad, dar care sunt clar considerate în general nedemocratice.
Aceasta ar fi miza discuțiilor pe care le vor avea președinții Obama și Putin - Siria se va impune pe agendă, cum vrea Rusia, nu Ucraina, cum a declarat Administrația americană.
Este o discuție necesară între cei doi lideri, dar care nu poate fi decât în favorarea Rusiei, în condițiile în care NATO și Statele Unite au pierdut inițiativa în regiune de prin 2012-2013, iar Rusia are o prezență consolidată. În plus, știm că Statele Unite nu ar acționa militar în nicio împrejurare împotriva Rusiei. Moscova este interesată de menținerea crizei din Siria, pentru că îi conferă și un rol și este și o supapă în criza ucraineană, a subliniat Constantin Degeratu.
(Urmăriți comentariile integrale ale fostului șef al Statului Major al Armatei în materialele video de mai sus).
Putin se întâlnește luni cu Obama
Rusia a încercat să îşi ducă avioanele de luptă în Siria pe ascuns. Potrivit unui oficial american, citat de CNN, aparatele de zbor rulau cu sistemele de detecţie închise în momentul în care au intrat în spaţiul aerian sirian. Au fost însă observate de sateliţii americani în momentul în care au ajuns la baza de la Latakia.
Informaţia vine în contextul în care preşedintele rus Vladimir Putin e aşteptat la New York, unde participă la Adunarea Generală a ONU. Tot atunci, Vladimir Putin se va întâlni şi cu Barack Obama. Kremlinul susţine că Siria va fi principalul subiect de discuţie. Rămâne de văzut însă dacă planul Moscovei se va potrivi cu cel al liderului de la Casa Albă. Purtătorul de cuvânt al lui Barack Obama a spus că situaţia din Siria nu este prioritară pentru preşedintele american. Mai degrabă cea din Ucraina.
Înainte de a pleca spre Statele Unite, președintele Putin a acordat un interviu postului american CBS:
- Aţi vrea să vă alăturaţi Statelor Unite în lupta împotriva grupării Stat Islamic. Acesta este unul dintre motivele pentru care sunteţi acolo. Alţii cred că în mare parte scopul este de a salva regimul Assad pentru că începuseră să piardă teren şi războiul nu se desfăşura conform planului lor, iar Rusia este acolo pentru a salva situaţia pentru ei.
- Da, aveţi dreptate. Şi convingerea mea este că orice acţiune contrară, care ar distruge un guvern legitim, ar duce la o situaţie asemănătoare cu cea din alte state din regiune sau din alte zone. De exemplu, Libia - unde toate instituţiile statului se dezintegrează. Vedem o situaţie similară în Irak.
Nu există altă soluţie la criza siriană decât consolidarea structurilor guvernamentale şi oferirea de ajutor în lupta împotriva terorismului. În acelaşi timp, le cerem să se angajeze într-un dialog pozitiv cu opoziţia raţională şi să facă reforme.
- După cum ştiţi, unii dintre membrii coaliţiei vor mai întâi să îl vadă pe Assad plecat şi abia apoi să îşi ofere sprijinul.
- Aş vrea să le recomand următorul lucru: să transmită acest mesaj poporului sirian - numai poporul sirian este în măsură să decidă cine să îl guverneze şi cum să facă acest lucru.
- Etichete:
- rusia
- nato
- siria
- refugiati
- constantin degeratu
- diversiune
- criza refugiatilor
- degeratu la digi24
- politica sua
- obama siria
- obama putin intalnire
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News