În discursul său, pe care l-a început în limba spaniolă și l-a continuat în germană și franceză, Schulz a apreciat că unitatea europeană este în pericol din cauza „egoismelor naționale” și a afirmării „particularităților naționale”, iar „în problema refugiaților, Europa se află în fața unei provocări istorice”.
„Există unii șefi de stat care cred că refugiații nu sunt o problemă a lor, ci una germană; eu cred că ei trebuie să citească bine discursul Papei Francisc”, a spus Schulz la conferința de presă ce a urmat ceremoniei. El a făcut astfel aluzie la criticile față de politica frontierelor deschise pentru migranți practicată de cancelarul german Angela Merkel și la faptul că majoritatea migranților veniți din Orientul Mijlociu, Africa și Asia doresc să ajungă în Germania. La fel ca Schulz și Juncker, Papa Francisc a insistat vineri ca întreaga Uniunea Europeană să fie deschisă primirii migranților extracomunitari.
În opinia lui Schulz, dacă toate statele UE ar primi refugiați, situația s-ar normaliza, în schimb dacă „se implică numai cinci sau șase țări, (criza migrației) va deveni o mare problemă”. De asemenea, în evaluarea președintelui Parlamentului European țările ce refuză cotele de migranți ar trebui să fie cele care să-și asume criticile generalizate privind ineficiența UE în gestionarea acestei crize.
Într-un interviu acordat în luna februarie cotidianului francez Liberation, Martin Schulz a apreciat că „dacă Uniunea Europeană ar cădea de acord să repartizeze un milion de refugiați în cele 28 de state membre, care au 500 de milioane de cetățeni, nu ar mai exista nicio problemă pentru nimeni”.